

4 lucruri care te protejeaza de soare, in afara de lotiunea de plaja
4 lucruri care te protejeaza de soare, in afara de lotiunea de plaja
4 lucruri care te protejeaza de soare, in afara de lotiunea de plaja
Radiațiile UV de la soare pot cauza atât probleme pe termen scurt, cum ar fi arsurile solare, cât și probleme pe termen lung, precum cancerul de piele. Așadar, o loțiune de plajă ar trebui să fie folosită pe timp de vară, când radiațiile UV ating cote maxime și ai de umblat mult prin soare sau stai la plajă.
O loțiune de plajă cu factor de protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB reprezintă cel mai de preț aliat atunci când este vorba despre radiațiile solare. Aceasta ar trebui aplicată pe zonele neacoperite de haine de fiecare dată când urmează să stai în soare mai mult timp, în special între orele 10.00 și 16.00. Totuși, sunt persoane care nu vor să folosească o cremă cu factor de protecție solară și atunci protecția de care pot beneficia vine de la unele articole vestimentare și accesorii.
Cum te mai poți proteja de soare, pe lângă loțiunea de plajă?
Purtând haine din materiale adecvate
Unele materiale absorb radiațiile UV, în timp ce altele reflectă lumina soarelui, intensificându-le. Ai putea fi tentat să crezi că îți protejezi pielea purtând un tricou alb din bumbac, însă nu este așa: o bluză din poliester, lycra ori alt material sintetic protejează mai bine pielea de radiațiile solare. De asemenea, materialele mate precum inul absorb mai bine radiațiile UV de la soare, comparativ cu materialele lucioase precum mătasea artificială, care reflectă lumina soarelui și radiațiile. Și grosimea materialului este importantă, materialele groase precum denimul oferind mult mai multă protecție decât materialele subțiri, prin care radiațiile pot pătrunde cu ușurință.
Nici culoarea hainelor nu trebuie neglijată. Materialele vopsite absorb mai bine radiațiile UV, reducând astfel expunerea pielii la acestea. Hainele închise la culoare au tendința de a absorbi mai mult radiațiile UV, în comparație cu hainele în culori deschise, pastelate. Și culorile tari precum roșul intens absorb radiațiile UV, protejând pielea.
Purtând pălării cu boruri largi sau alte accesorii
Pălăriile de paie sau de bumbac cu boruri largi sunt foarte utile pentru pielea feței dacă nu folosești deloc loțiune de plajă care să te protejeze de soare și protejează totodată și scalpul și podoaba capilară, care sunt de asemenea afectate de radiațiile emanate de soare. Alege o pălărie fără găurele pentru a fi protejat mai bine de radiațiile UV. Borurile ar trebui să aibă cel puțin 7-10 cm pentru o protecție optimă. Aceste pălării sunt ușoare, permit circulația aerului și oferă un stil clasic, care se potrivește bine cu ținutele de vară.
Șepcile cu cozoroc sunt o alegere practică, oferind protecție pentru față și ochi. Pentru un plus de protecție, caută șepci cu protecție UV integrată sau modele cu o clapetă care acoperă și ceafa. Șepcile sunt ideale pentru activități sportive sau casual, fiind confortabile și ușor de purtat.
Turbanele din materiale ușoare, cum ar fi bumbacul sau inul, pot proteja capul și părul de soare, oferind în același timp un stil modern și elegant. Acestea sunt o opțiune bună pentru a acoperi părul și scalpul, mai ales dacă nu dorești să porți o pălărie voluminoasă.
Pălăriile de safari sunt confecționate din materiale ușoare și respirabile, având boruri care înconjoară capul și protejează bine fața și gâtul. De asemenea, pot include și o clapetă care acoperă ceafa, fiind excelente pentru drumeții sau plimbări lungi în zonele de munte. Asigură-te că accesoriile sunt ajustabile sau se potrivesc bine pe cap, pentru a preveni disconfortul și a asigura o protecție constantă.
Adăpostindu-te sub umbrela de plajă
Umbrelele mari, de plajă, realizate din materiale care oferă protecție solară, te pot proteja de radiațiile solare, mai ales în intervalul orar 10.00 ‑ 16.00, atunci când nu ar trebui să te expui direct razelor de soare, întrucât nivelul de radiații este foarte ridicat. Alege o umbrelă într-o culoare tare, nicidecum într-o nuanță deschisă, dacă vrei să beneficiezi de protecție solară mai mare.
Purtând ochelari de soare cu lentile polarizate și cu protecție UV
Și dacă te dai cu loțiune de plajă pentu protejarea pielii și dacă nu, ochii nu au cum să fie protejați altfel decât cu ochelari de soare. Cei care oferă protecție împotriva acestor radiații sunt indispensabili pe timp de vară. Ideal ar fi să alegi o pereche de ochelari de soare cu filtru UV 400 și rame supradimensionate, care să acopere cât mai bine ochii și conturul acestora. Cu cât o pereche de ochelari se așază mai bine pe nas, cu atât mai multă protecție îți vor oferi întrucât nu vor lăsa radiațiile să pătrundă pe lângă rame.
Lentilele polarizate sunt indicate întrucât permit ochiului să relaxeze, însă acestea nu oferă protecție împotriva radiațiilor UV. Citește cu atenție ce scrie pe eticheta ochelarilor de soare atunci când îi cumperi. Ideal ar fi să scrie ceva de genul: „lentile polarizate, care blochează radiațiile UV”. E indicat să îți cumperi ochelarii de soare de la cabinete oftalmologice, astfel încât să adresezi toate întrebările pe care le ai personalului calificat și să fii sigur că îți iei cei mai potriviți ochelari de soare. Costă mai mult decât ochelarii de soare din alte magazine sau din piață, însă aceia nu au ce le trebuie pentru a te proteja de radiațiile UV.
Dacă stai la plajă dimineața, ai nevoie de protecție solară?
Radiațiile ultraviolete ale soarelui acționează nu doar la prânz, ci și dimineața. Chiar dacă intensitatea lor este mai mică decât în orele de vârf (10.00 - 16.00), acestea pot provoca totuși arsuri solare și deteriorări ale pielii. Chiar și o expunere moderată, dar repetată, la soare, fără protecție, poate avea efecte negative asupra pielii pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea prematură, petele solare și un risc crescut de cancer de piele, mai ales dacă ai pielea albă sau foarte albă și/sau ochii albaștri ori verzi.
Razele UV pot fi reflectate de nisip, apă și chiar de suprafețele din jur, amplificând efectele expunerii la soare. Acest lucru înseamnă că poți fi expus la radiații UV chiar și la umbră sau într-o zi cu nori. Loțiunea cu protecție solară folosită regulat ajută la menținerea sănătății pielii și la prevenirea arsurilor, indiferent de ora din zi. Este important să aplici crema cu factor de protecție solară pe toate zonele expuse ale pielii cu aproximativ 20 de minute înainte de a ieși în soare și să o reaplici la fiecare două ore sau după înot sau transpirație.
Persoanele cu pielea închisă pot sta la soare dimineața fără protecție solară?
Este adevărat că persoanele cu pielea închisă la culoare au un nivel mai ridicat de melanină, care oferă o protecție naturală împotriva radiațiilor ultraviolete (UV). Totuși, chiar dacă această protecție este mai mare decât în cazul persoanelor cu pielea deschisă, nu este suficientă pentru a preveni complet daunele cauzate de expunerea la soare. De aceea, o cremă cu factor de protecție solară 15 poate fi adesea suficient pentru persoanele cu pielea închisă la culoare, aplicată pe toate zonele expuse ale pielii, dacă se stă la soare ore în șir.
Cum obții vitamina D, dacă ești mereu dat cu cremă de protecție solară?
Pentru că recomandările medicilor diferă și pe internet apar tot felul de opinii mai mult sau mai puțin pertinente, trebuie spus că, pentru a beneficia de producerea în corp a vitaminei D cu ajutorul expunerii la soare, e bine să se stea în soare fără protecție solară doar dimineața sau după-amiaza, pentru o perioadă scurtă. Persoanele cu pielea mai deschisă la culoare au nevoie de mai puțin timp pentru a produce vitamina D decât cele cu pielea de nuanțe mai închise. În general, între 10 și 30 de minute de expunere la soare fără protecție, de două-trei ori pe săptămână, este suficient pentru a se produce vitamina D.
Persoanele cu pielea mai închisă au nevoie de mai mult timp pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D, deoarece melamina din pielea lor filtrează mai mult din radiații, așa cum am discutat. Acestea pot necesita între 30 de minute și câteva ore de expunere la soare pentru a produce suficientă vitamina D.
Expunerea zonelor mari ale corpului (cum ar fi brațele, picioarele sau spatele) ajută la o producție mai eficientă de vitamina D. De exemplu, expunerea doar a feței și gâtului va necesita mai mult timp pentru a produce suficientă vitamina D decât expunerea întregului corp. După ce ai atins timpul necesar pentru producția de vitamina D, este recomandat să te protejezi de soare pentru a evita riscul de arsuri solare și alte daune ale pielii: fie, dacă îți cointinui expunerea, te dai cu cremă cu protecție solară, fie te îmbraci cu haine lungi și subțiri, fie te duci la umbră.
Este important de reținut că acești timpi sunt aproximativi și pot varia. Dacă ai întrebări legate de expunerea la soare și nivelul de vitamina D, vorbește cu medicul de familie pentru a primi indicații potrivite pentru tipul tău de piele și pentru nivelul de vitamina D din corpul tău.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Sunscreen and sun safety
https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/sunscreen-and-sun-safety/
AAD - What to wear to protect your skin from the sun
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/what-to-wear-protect-skin-from-sun
Te-ar mai putea interesa și...