Calculator sarcina

Calculatorul de sarcina pe saptamani si luni te ajuta sa afli cum va evolua sarcina ta. Trebuie sa completezi doar de data ultimei menstruatii si durata unui ciclu menstrual, pentru a putea afla data probabil a conceperii, ca punct de plecare pentru dezvoltarea sarcinii. Tine minte ca doar medicul tau si testele specifice de sarcina te pot asigura ca vei avea un copil si care este varsta sarcinii, in special daca ai un ciclu neregulat.

Acest calculator iti poate spune exact cand ar trebui sa faci anumite teste si consultatii, cum se dezvolta bebelusul in fiecare moment al sarcinii, data probabila a nasterii si multe alte informatii utile. Cu toate acestea, fiecare sarcina este unica si trebuie sa iti vizitezi medicul specialist cu regularitate pentru sfaturi acreditate si urmarirea evolutiei acesteia.

 
 

Calculator sarcina

Calcularea datei nasterii copilului

Odata ce afla ca sunt insarcinate, femeile isi doresc sa stie, cu aproximatie, data nasterii copilului. In general, graviditatea dureaza intre 37 si 42 de saptamani, insa momentul exact nu poate fi stiut, ci aproximat.

Modul de calcul al datei nasterii copilului

In primul rand, varsta sarcinii se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii. Aceasta este verificata si cu ajutorul ecografiei. Data aproximativa a nasterii este calculata in functie de varsta sarcinii, precum si in functie de rezultatele ecografiilor. Pentru a afla data estimativa a nasterii, femeia trebuie sa calculeze 280 de zile (40 de saptamani) incepand din prima zi a ultimei menstruatii. Medicul care monitorizeaza sarcina, va folosi, pe langa aceasta metoda de calcul, si ecografia pentru a observa evolutia si pentru a estima varsta sarcinii. In functie de dimensiunile sacului amniotic, apoi de cele ale fatului, medicul va stabili varsta sarcinii. In medie, 5% dintre copii se nasc exact in ziua in care fusese aproximata nasterea. In general, copiii se nasc cu eroare de o saptamana in plus sau in minus fata de data estimata. Fiecare sarcina este unica si fiecare bebelus va veni pe lume atunci cand va fi pregatit sa o faca.

De ce este util sa estimezi data nasterii copilului

Estimarea datei nasterii copilului este importanta atat pentru viitoarea mamica, cat si pentru medicul obstetrician-ginecolog care ii monitorizeaza acesteia sarcina. In functie de data estimativa a nasterii, medicul va realiza testele si analizele necesare si, daca situatia o va cere, va declansa travaliul la femeile care au depasit termenul nasterii.

Despre calculatorul de sarcina

Calculatorul de sarcina reprezinta o metoda simpla si la indemana de estimare a datei nasterii. De asemenea, acesta iti va spune, orientativ, cand trebuie sa faci prima ecografie precum si momentul in care poti afla sexul bebelusului.

Ce este calculatorul de sarcina

Calculatorul de sarcina foloseste un algoritm precis, care estimeaza varsta si evolutia sarcinii in functie de anumite informatii care ii sunt furnizate.

Datele utilizate de calculatorul de sarcina

Calculatorul de sarcina are nevoie de urmatoarele informatii pentru a putea oferi informatii cu privire la evolutia sarcinii: • Data ultimei menstruatii • Durata unui ciclu menstrual

Informatiile oferite de calculatorul de sarcina

Calculatorul de sarcina ofera urmatoarele informatii:

• Perioada aproximativa in care e recomandat sa se faca prima ecografie

• Perioada aproximativa in care se incheie primul trimestru al sarcinii

• Perioada aproximativa in care se poate afla sexul copilului

• Perioada aproximativa in care se incheie trimestrul al doilea al sarcinii

• Perioada saptamanii cu numarul 40 a sarcinii

 

Cum se foloseste calculatorul de sarcina

Pentru a folosi calculatorul de sarcina trebuie sa stii data ultimei menstruatii, precum si durata unui ciclu menstrual.

Accesarea online a unui calculator de sarcina

Accesarea online a unui calculator de sarcina permite viitoarei mamici sa afle informatii cu privire la sarcina inainte de a ajunge la un consult de specialitate. Folosirea unui calculator de sarcina online nu anuleaza necesitatea de a merge la medic pentru controalele periodice.

Aplicatii smartphone pentru un calculator de sarcina

Exista si aplicatii pentru smartphone care folosesc un calculator de sarcina pentru a estima evolutia unei sarcini. Poti descarca o asemenea aplicatie pe telefon, astfel incat sa ai mereu la indemana informatii despre bebelusul tau.

Recomandari in utilizarea unui calculator de sarcina

Pentru ca rezultatele furnizate de calculatorul de sarcina sa fie cat mai corecte, e important ca datele introduse sa fie exacte. E bine ca femeia, chiar inainte de a ramane insarcinata, sa isi monitorizeze organismul si sa noteze data menstruatiei din fiecare luna, precum si durata ciclului menstrual.

 

Acuratetea unui calculator de sarcina

Acuratetea calculatorului de sarcina depinde de corectitudinea informatiilor furnizate de catre viitoarea mamica. Cu cat informatiile sunt mai precise, cu atat rezultatele vor fi mai aproape de adevar. In cazul femeilor cu ciclu neregulat, calculatorul de sarcina nu ofera informatii la fel de relevante ca in cazul femeilor care au un ciclu regulat.

Utilitatea unui calculator de sarcina

Calculatorul de sarcina este extrem de util, fiind o metoda la indemana si destul de precisa in stabilirea evolutiei sarcinii femeii.

Stabilirea lunilor de sarcina

Cu ajutorul calculatorului de sarcina, femeia gravida poate afla evolutia sarcinii sale, incepand de la prima luna pana la ultima. Astfel, aceasta va avea conturate cele 3 trimestre ale sarcinii.

Stabilirea saptamanilor de sarcina

Calculatorul de sarcina stabileste intervalul aproximativ in care se vor desfasura saptamanile de sarcina. Incepand cu saptamana cu numarul 37 si pana la saptamana cu numarul 42, femeia poate naste oricand. In medie, femeia naste in a 40-a saptamana de la inceputul ultimului ciclu menstrual.

Ce poate gresi calculatorul de sarcina

Intrucat nu se cunoaste exact data conceperii, ci doar perioada ultimei menstruatii, calculatorul de sarcina poate da o eroare de cateva zile. De asemenea, calculatorul de sarcina poate gresi calculele in cazul femeilor cu un ciclu neregulat, fiind mult mai dificil de estimat sarcina pe baza unui algoritm in cazul acestora. Ecografia este cea care poate ajuta medicul sa stabileasca varsta exacta a sarcinii in cazul femeilor cu ciclu neregulat.

Este important ca viitoarea mamica sa inteleaga ca un calculator de sarcina ofera o data probabila a nasterii. De asemenea, acest lucru este valabil si in cazul calculelor facute de medic, chiar si in urma realizarii unei ecografii. Momentul in care bebelusul alege sa vina pe lume nu poate fi stabilit cu acuratete.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...