Acizii grași Omega 3 susțin creșterea părului?

Despre acizii grași Omega-3 se știe că au o serie de beneficii pentru sănătate, dar se pare că pot fi utili și pentru frumusețe. Unele cercetări sugerează că acizii grași Omega-3 sprijină creșterea părului și aspectul viguros al acestuia.

Acizii grași Omega-3 reprezintă un tip de nutrienți pe care îi găsim în anumite alimente, care joacă un rol important în mai multe funcții ale corpului. Principalele tipuri de Omega-3 sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). ALA provine din uleiuri vegetale, cum ar fi uleiurile de rapiță și semințe de in, în timp ce EPA și DHA se găsesc în pește și fructe de mare.

Omega 3 ar putea contribui la creșterea părului

Numeroase studii au dovedit o serie de beneficii ale acizilor grași Omega-3 pentru sănătate, cum ar fi efectele pozitive în dezvoltarea creierului fătului sau în ușurarea simptomelor poliartritei reumatoide, iar câteva studii sugerează că aceste grăsimi pot ajuta și la creșterea părului.

Un studiu¹ din 2018 a constatat că o sursă cheie de Omega-3, și anume uleiul de pește, a stimulat creșterea părului la rozătoare. Cercetătorii au izolat foliculi din mustăți de șobolan și i-au tratat cu ulei de pește (de macrou) fermentat, care conține acizi grași Omega-3. După 14 zile, fibrele de păr ale foliculilor tratați au fost mai lungi decât cele ale foliculilor netratați.

Echipa a constatat, de asemenea, că uleiul a ajutat la trecerea părului în faza de creștere activă atunci când l-au aplicat pe pielea șoarecilor masculi. În cele din urmă, cercetătorii au analizat efectele uleiului de pește fermentat și al DHA în mod specific asupra unui anumit tip de celulă care controlează creșterea foliculului de păr. Ambele substanțe au stimulat creșterea acestor celule.

Un alt studiu², realizat pe oameni în 2015, a analizat efectul unui supliment care conținea acizi grași Omega-3 și Omega-6 asupra căderii părului la persoane de gen feminin. Dintre cei 120 de participanți, jumătate au luat suplimentul timp de 6 luni, în timp ce cealaltă jumătate nu. Oamenii de știință au descoperit că grupul în tratament avea mai mult păr în faza de creștere activă decât grupul de control.

Acest studiu a arătat, de asemenea, că participanții care luau suplimente de Omega-3 și Omega-6 aveau părul mai gros decât cei din grupul de control. Aproape 90% dintre participanții la grupul suplimentar au raportat că părul lor se simțea mai gros la atingere și că au observat că părul le cade mai puțin decât înainte. 

Oamenii de știință spun că este nevoie de mai multe cercetări care să confirme aceste concluzii înainte ca suplimentele cu Omega-3 să fie recomandate ca tratament împotriva căderii părului. Cu toate acestea, deoarece Omega-3 au multe beneficii pentru sănătate și puține efecte secundare potențiale, este puțin probabil să provoace daune persoanelor care și le administrează respectând indicațiile și dozele.

Ce alte beneficii au acizii grași Omega-3?

Oamenii de știință au efectuat multe cercetări asupra efectelor acestor acizi grași asupra sănătății, atât asupra celor proveniți din consumul de pește și fructe de mare, cât și asupra celor proveniți din suplimente alimentare.

Acizii grași Omega-3 pot îmbunătăți sănătatea inimii 

Mai multe studii arată că persoanele care au trecut printr-un eveniment cardiovascular, cum ar fi un infarct sau un accident vascular cerebral, au un risc mai mic de a se confrunta cu un nou episod dacă introduc în meniul săptămânal câteva porții de pește (de 2-4 ori pe săptămână).

Omega-3, de ajutor în caz de artrită

Anumite cercetări au arătat suplimentele cu Omega-3 pot ajuta la atenuarea simptomelor poliartritei reumatoide, datorită efectului antiinflamator. Acizii grași Omega-3 pot modula secreția de citokine proinflamatoare. De exemplu, într-un studiu care a implicat consumul de ulei de pește de către o serie de pacienți cu poliartită reumatoidă, nivelul interleukinei-1β plasmatice a scăzut după consumul acestui ulei. Într-un studiu clinic efectuat pe voluntari sănătoși, suplimentarea cu ulei de pește a indus reducerea factorului de necroză tumorală-alfa, IL-1β și interleukină-6 de către celulele monocite stimulate de endotoxină. 

Și funcția creierului se poate îmbunătăți prin aportul de Omega-3

Unele lucrări științifice sugerează că persoanele care obțin Omega-3 din alimente precum peștele prezintă un risc mai scăzut de Alzheimer, însă mai este nevoie de cercetări, deoarece nu toate studiile au ajuns la această concluzie. Un studiu observațional pe 5 ani, publicat în 2016, a constatat că adulții mai în vârstă care au consumat cel puțin o masă de fructe de mare pe săptămână au avut rezultate mai bune la testele de abilități de gândire în perioada de studiu decât persoanele care au consumat mai puțin de o masă de fructe de mare pe săptămână.

Omega-3 ar putea menține vederea sănătoasă mai mult timp

Unele descoperiri indică faptul că o dietă bogată în Omega-3 ar putea reduce riscul degenerescenței maculare legate de vârstă, care poate cauza pierderea vederii. Suplimentele cu Omega-3 nu par să oprească progresia afecțiunii.

Cum se recomandă a fi obținuți acizii grași Omega-3?

Deși obținerea acizilor grași Omega-3 din consumul de pește și fructe de mare poate fi, în general, mai benefică decât utilizarea suplimentelor, nu toată lumea consumă pește, deci suplimentele alimentare de calitate, certificate, cu ulei de pește de mare adâncime pot fi utile multor persosne.

Oamenii fără probleme de sănătate pot consuma pește care conține Omega-3 cel puțin de două ori pe săptămână (ton, hering, somon, macrou etc.), iar dacă optează pentru un supliment cu Omega-3, e bine de știut că acesta se absoarbe mai bine dacă este luat în timpul, mesei, împreună cu alimente care conțin grăsimi. 

Nu mai puțin important, e bine ca pacienții care au trecut printr-un infarct sau printr-un AVC să consume pește măcar de două ori pe săptămână sau să discute cu medicul despre suplimentare cu acizi grași Omega-3.

Persoanele care au un stil alimentar pe bază de vegetale pot obține DHA și EPA din alge marine sau din suplimente alimentare cu ulei de alge. Corpul nu poate produce ALA, deci acesta trebuie să provină din alimente precum uleiul de in, uleiul de soia, nucile sau semințele de chia. Corpul poate converti o cantitate mică de ALA în EPA și DHA. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Mackerel-Derived Fermented Fish Oil Promotes Hair Growth by Anagen-Stimulating Pathways
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164340/
1. Studiul „Mackerel-Derived Fermented Fish Oil Promotes Hair Growth by Anagen-Stimulating Pathways”, apărut în Int J Mol Sci. 2018 Sep; 19(9): 2770. 2018 Sep 14. doi: 10.3390/ijms19092770, autori: Jung-Il Kang et al.
Wiley Online Library - Effect of a nutritional supplement on hair loss in women
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12127
2. Studiul „Effect of a nutritional supplement on hair loss in women” apărut în Journal of Cosmetic Dermatology, 8 ianuarie 2015 https://doi.org/10.1111/jocd.12127, autori: Caroline Le Floc'h et al.
Do Omega-3s protect your thinking skills?
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-omega-3s-protect-your-thinking-skills


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0