5 produse esentiale pentru ingrijirea tenului

În căutarea produsului potrivit tenului, fie prin eliminare, recomandare, „experimente" și „investigații" personale, trebuie să fii foarte atentă la mai mulți factori. Produsele de îngrijire a tenului sunt atât de multe încât, dacă nu respecți ordinea aplicării acestora, eficiența formulelor și ingredientelor lasă de dorit.

Folosirea lor frecventă conturează rutina zilnică de la care nu trebuie să ne abatem deloc mai ales dacă ne dorim un ten neted, hidratat și luminos. Aceste aspecte trebuie bifate și pentru o bază impecabilă de machiaj: având tenul neted, puteți obține efectul de luminozitate a machiajului și vă veți putea permite o textură foarte fluidă de fond de ten.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Evident, dacă tenul este fără imperfecțiuni, nu trebuie să folosiți corector și atunci preveniți efectul de încărcare a tenului. Un ten bine hidratat nu se va crepona deloc în contactul cu fondul de ten, iar un ten luminos nu va necesita o uniformizare completă cu ajutorul fondului de ten. Acesta poate fi aplicat doar pe zonele „cheie” ale feței: zona de sub ochi, zona nasului (coama și sub aripioarele nasului) și în jurul gurii.

De ce trebuie să știi ce tip de piele ai

Potrivit medicilor dermatologi, tipul de piele pe care îl avem este cel mai important factor în determinarea produselor de îngrijire a pielii care vor funcționa cel mai bine. Există produse care au în compoziție substanțe care pot duce la iritații, de exemplu, dar, de cele mai multe ori optăm pentru produse care nu se potrivesc tipului nostru de ten. Iar din acest motiv ne confruntăm cu iritații, dermatită, alergii sau, pur și simplu, acele produse nu-și fac treaba. 

Pe de o parte, persoanele cu pielea predispusă la acnee sau care au pielea sensibilă trebuie să fie cele mai precaute când vine vorba de folosirea anumitor produse pe piele, căci acestea pot să aibă ingrediente care să le accentueze problemele cu care se confruntă.

Pe de altă parte, pielea grasă poate poate face față unei game mai largi de ingrediente care uneori declanșează erupții sau iritații pentru alte tipuri de piele. În cazul persoanelor care se confruntă cu acnee, este important ca acestea să aplice pe ten o cremă hidratantă matifiantă.

Printre ingredientele pe care ar trebui să le folosești în funcție de tipul tău de piele se numără: 

  • Pentru pielea grasă: Optează pentru produse care conțin alfahidroxiacizi (acid glicolic sau acid salicilic), peroxid de benzoil și acid hialuronic 1. Pe de o parte, aceste ingrediente sunt eficiente în controlul producției de sebum în exces, în timp ce, pe de altă parte, acidul hialuronic ajută la hidratarea zonelor care au nevoie de asta. 
  • Pentru piele uscată: Optează pentru produse care conțin unt de shea și acid lactic. Motivul? Aceste ingrediente asigură hidratare și exfoliere ușoară, fiind de ajutor pentru ca pielea uscată să-și recapete strălucirea. 
  • Pentru pielea sensibilă: Optează pentru produsele care au în compoziție aloe vera, fulgi de ovăz și unt de shea. De regulă, acestea sunt ingrediente care hidratează foarte bine pielea și care duc la apariția de erupții.  

Dacă nu știi 100% ce tip de piele ai, este important să mergi la medicul dermatolog pentru asta. Odată ce afli ce tip de piele ai, poți începe să selectezi produsele cu mai multă precizie.

 

Baza - Demachiantul

Demachiantul reprezintă primul produs în rutina de îngrijire a pielii. Primul pas al rutinei zilnice, demachiantul poate fi cremos sau pe bază de spumă. Indiferent de textura sa, acesta poate să îndepărteze impuritățile (machiajul, urmele de sebum sau praful) și curăța porii feței.

Beneficii: Când îți demachiezi corect tenul, ți se echilibrează PH-ul. Dacă tenul nu este curățat cum trebuie, celelalte produse aplicate nu-și vor face treaba. Iată de ce aplicarea demachiantului este absolut esențială pentru sănătatea tenului.

Frecvență: demachiantul trebuie aplicat zilnic, de două ori pe zi, dimineața pentru a îndepărta urmele de transpirație și sebum acumulate pe timpul nopții, și seara pentru a îndepărta machiajul și impuritățile acumulate pe parcursul zilei (praf, fum de țigară, poluare, transpirație).

Ordinea aplicării: demachiantul se aplică mereu primul, înainte de aplicarea celorlalte produse. 

Exfoliant

Chiar dacă este mecanic (granule de scrub, aparat cu perie rotativă) sau chimic (acid sau enzime), exfoliantul este o parte integrantă a procesului de curățare a tenului în profunzime prin îndepărtarea impurităților din porii feței. Prin exfoliere, eliminăm celulele moarte și, în egală măsură, stimulăm înnoirea celulară la nivelul epidermei.

Beneficii: Tenul arată mult mai proaspăt. Prin tehnica mecanică, putem curăța porii în profunzime prin îndepărtarea sebumului, impurităților sau pielii uscate, în timp ce formula chimică acționează la nivel celular, stimulând producerea de colagen, regenerarea celulelor și dinamizând refacerea celulelor. Prin exfoliere se îndepărtează orice „obstacol" de pe piele și astfel tenul este perfect pregătit pentru tratament. Și machiajul aderă mult mai bine când tenul este neted și lipsit de celulele moarte.

Frecvența: formulele mecanice pot fi aplicate de două sau trei ori pe săptămână, în funcție de tipul de ten. În schimb cele chimice se pot aplica zilnic (mai puțin pentru tenurile sensibile).

Ordinea aplicării: imediat după demachierea efectuată seara.

Serum

Serumurile conțin ingrediente active (antioxidanți, vitamine), cu formule care protejează tenul de agresiunile factorilor externi (soare, poluare), conferind luminozitate, dar având totodată și efect anti-aging. Textura este apoasă sau uleioasă, dar se absoarbe foarte ușor.

Beneficii: În timp, în funcție de formula pe care o conține serumul, ingredientii activi vor permite tenului să arate mai strălucitor, iar liniile fine și petele de pe față se vor diminua.

Frecvență: Trebuie aplicat în fiecare zi, cu o formulă adaptată tipului de ten și nevoilor acestuia. Unele serumuri trebuie folosite doar noaptea pentru că interacționează cu stratul de machiaj și se oxidează mai repede. Serumul trebuie aplicat în jurul ochilor, pe față și pe gât.

Ordinea aplicării: Se folosește după tonic, aplicat după exfoliant. Însă dacă ați înlocuit tonicul cu apă termală, aplicați serumul după ce s-a uscat tenul.

Crema de față

Aceasta este un emolient (cremă, gel, ulei) ce formează o barieră protectoare pentru ten. În timp ce unele formule au drept scop protecția tenului, altele au efect antiaging sau uniformizează culoarea tenul. Toate au rolul de a catifela tenul și de a-l hidrata.

Beneficii: Hidratat optim, tenul devine fin și luminos. Produsul trebuie aplicat atât pe față, cât și pe gât și decolteu.

Frecvență: Dimineața și seara

Ordinea aplicării: După serum

Crema de ochi                  

Aceasta reprezintă un emolient ce protejează și hidratează zona sensibilă a ochilor. Zona de sub ochi nu produce sebum și nu are nici țesut adipos de susținere. Tocmai de aceea primele semne de oboseală sau de îmbătrânire apar aici.

Beneficii: O piele bine hidratată și îngrijită în jurul ochilor înseamnă întinerire. În plus, cearcănele pot fi mai ușor camuflate prin machiaj. Elasticitatea acestei zone trebuie menținută constant, altfel liniile fine și ridurile se adâncesc.

Frecvența aplicării: Dimineața și seara, trebuie aplicată fară excepție. Sunt multe persoane care fac rabat de la această cremă, însă zona ochilor este  cea mai sensibilă și expusă la semnele ce trădează vârstă.

Ordinea aplicării: Se aplică după crema de față, cu ajutorul pernițelor degetelor inelare, prin gesturi circulare. 

Ce ingrediente nu ar trebui să se regăsească în produsele de îngrijire a pielii

Stai departe de produsele care au în compoziție aceste ingrediente: 

Parfum: Parfumurile adăugate pot provoca alergii și iritații ale pielii și este deosebit de important să le evitați dacă aveți pielea sensibilă, arată studii mai vechi. 

Sulfați: Sulfații sunt agenți de curățare care se găsesc adesea în gelurile de corp, cât și în șampon. Rolul sulfaților este de a descâlci șuvițele, de a elimina uleiul natural al pielii. Însă medicii atrag atenția că aceștia pot provoca iritații.

Parabeni: Parabenii sunt plasați în mod obișnuit în produse ca conservanți chimici pentru a preveni creșterea bacteriilor. Problema cu acești parabeni este că mulți experți din industrie spun despre aceștia că sunt imitatori de estrogen și că pot avea un efect dăunător în timp, afectând echilibrul hormonal. Imitatorii de estrogen sunt problematici pentru copiii mici și persoanele cu risc de cancer de sân, atrag atenția specialiștii. 

Formaldehida și eliberatorii de formaldehidă: este rar să mai găsești formaldehida într-o listă de ingrediente, deoarece este clasificată drept cancerigen cunoscut. Însă specialiștii explică că este adesea înlocuită cu substanțe chimice cu nume diferite (quaternium-15, DMDM ​​hidantoin, diazolidinil uree, imidazolidinil uree) care eliberează formaldehida în timp pentru a acționa ca conservanți.  

Sfat: Un test pe piele este o practică inteligentă pentru a vedea dacă un produs ți se potrivește sau nu, mai exact dacă anumite produse sau ingrediente îți vor provoca reacții alergice, îți vor irita pielea sau îți vor înfunda porii. 

Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste probleme, este important să nu mai amâni un consult la medicul dermatolog. Doar acesta poate să pună un diagnostic corect și să îți ofere tratamentul adecvat. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Photo:Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Randomized, placebo-controlled study of a nutraceutical based on hyaluronic acid, l-carnosine, and methylsulfonylmethane in facial skin aesthetics and well-being”. J Clin Aesthet Dermatol. 2019;Guaitolini E, Cavezzi A, Cocchi S, Colucci R, Urso SU, Quinzi V.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6508480/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0