De ce si cum sa ne ingrijim pielea

Avem grija de silueta, de culoarea parului, ne asiguram ca avem o manichiura perfecta, dar, de cele mai multe ori, neglijam pielea.

Nu trebuie sa uitam faptul ca si pielea trebuie sa fie inclusa in ritualul nostru zilnic de ingrijire si are nevoie de o atentie deosebita. Insa, ca sa putem intelege cum sa ne ingrijim corespunzator pielea, trebuie sa avem cateva notiuni de baza.

De ce este importanta ingrijirea pielii

In primul rand, trebuie sa stiti ca pielea este cel mai mare organ, avand o suprafata de 1,6 mp si trebuie protejata ca atare.

Pana la urma, pielea este cea care determina, cel putin la nivel vizual, procesul de imbatranire si aspectul.

Mai mult decat atat, o stare buna a pielii este esentiala pentru intregul organism. Nu uitati ca toate greselile de dieta, stilul de viata, fumatul, oboseala fizica sau psihica sunt vizibile pe piele.

Asadar, cu cat adoptam un stil de viata mai sanatos, cu atat pielea noastra va arata mai bine si va parea mai tanara.

Ce functii are pielea

Pielea are si functii importante in organism. Prima ar fi cea de protectie, pentru ca pielea reprezinta o bariera de protectie in calea microbilor si a radiatiilor solare. Mai apoi, are si functia de termoreglare a temperaturii corpului. Poate ca nu stiati, insa pielea ajuta si la respiratie, pentru ca, in cazul adultilor, in 24 de ore sunt eliminati patru litri de dioxid de carbon.

Tot prin piele se elimina si apa (99% sudoratie, completata de substante organice si saruri minerale), cu toate ca pielea are si putere de absorbtie. Pielea determina si sensibilitatea termica, tactila si la durere si secreta sebumul in glandele sebacee. Astfel, nu e de mirare faptul ca pielea necesita o ingrijire speciala, pentru a incetini procesul de imbatranire si pentru a ne mentine frumusetea.

Cum ne ingrijim pielea pentru ca aceasta sa arate impecabil

Hidraratrea pielii – in primul rand, pielea trebuie hidratata, mai ales atunci cand e agresata de factori de mediu precum: radiatiile solare, vantul sau temperaturile scazute, care favorizeaza deshidratarea pielii. Pielea poate fi hidratata prin aplicarea unor lotiuni, creme sau uleiuri naturale (ulei de cocos, ulei de argan, ulei de masline).

Mai important decat orice, pentru o piele frumoasa, este insa sa ne hidratam organismul asa cum trebuie. Consumul a 8 pahare de apa pe zi, precum si consumul de ceaiuri sau fructe si legume bogate in continutul de apa (ex: pepene, castravete) asigura o piele hidratata.

Protectia solara – radiatiile solare au efecte negative asupra pielii. Atat radiatiile UV, cat si radiatiile UVA agreseaza pielea, deshidratand-o, accelerand procesul de imbatranire a pielii precum si crescand riscul de cancer de piele. Expunerea pielii la radiatii pentru perioade indelungate poate determina modificari la nivelul ADN-ului celular al pielii, iar astfel apare cancerul de piele.

 

 

Pielea poate fi protejata de radiatiile solare prin limitarea expunerii la soare (mai ales in intervalul orar 10-16), dar si prin acoperirea cu haine sau prin aplicarea unei lotiuni cu factor de protectie solara.

Prevenirea este mai eficienta decat tratarea atunci cand vine vorba despre efectele negative ale expunerii la radiatiile solare.

Exfolierea pielii – o piele catifelata se obtine prin exfoliere. Indepartarea celulelor moarte se poate face atat cu produse cosmetice de tip scrub, din comert, cat si cu produse de tip DIY, preparate de tine, acasa. De pilda, malaiul poate fi amestecat cu ulei de masline si cu gel de dus, pentru a fi folosit pentru o exfoliere delicata a pielii. Un alt scrub DIY eficient se poate obtine prin amestecul obtinut din zat de la cafea si ulei de cocos.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0