Nopti nedormite, inimi nesanatoase? Cum te afecteaza insomnia
Nopti nedormite, inimi nesanatoase? Cum te afecteaza insomnia
Nopti nedormite, inimi nesanatoase? Cum te afecteaza insomnia
Și mai multe vești îngrijorătoare pentru persoanele care luptă cu insomnia: unele cercetări sugerează că ar exista o legătură între insomnii și riscul ridicat de infarct și accident vascular cerebral (AVC). Să vedem la ce afecțiuni pot duce prea multe nopți nedormite și ce opțiuni de tratament există pentru insomnie.
Insomnia este o tulburare de somn caracterizată prin dificultatea de a adormi, de a menține somnul sau prin trezirea prea devreme și incapacitatea de a readormi. Persoanele care suferă de insomnie se pot simți obosite și iritabile pe parcursul zilei și pot avea dificultăți de concentrare și de performanță în activitățile zilnice. Se pare că, la nivel mondial, 1 din 3 adulți se confruntă cu insomnia.
Este nevoie, însă, de tratament pentru insomnie, deoarece această afecțiune poate avea efecte grave. „Am descoperit că persoanele care adorm greu, care nu pot să doarmă suficient sau nu au un somn odihnitor, se confruntă cu un risc de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral mai mare cu 27%, 11%, respectiv 18%” spun autorii unor cercetări recente. Cu toate acestea, studiul nu a arătat o relație de tip cauză-efect.
Prea multe nopți nedormite, corelate cu un risc mai mare de infarct și AVC
Specialiștii în domeniul somnului susțin că sute de milioane de oameni dorm prea puțin și că tot mai multe persoane au parte de prea multe nopți nedormite în societatea actuală, iar efectele negative ale insomniilor asupra stării generale de sănătate au crescut în ultimii ani.
Cercetări anterioare au arătat ca insomniile pot modifica metabolismul și funcțiile endocrine, pot crește activitatea sistemului nervos și tensiunea arterială. De asemenea, pot declanșa o creștere a nivelului anumitor proteine asociate cu probleme inflamatorii. Toate acestea reprezintă factori de risc pentru boli cardiace și accidente vasculare cerebrale, mai spun oamenii de știință.
Pentru acest raport, cercetătorii au analizat 15 studii la care au participat în total aproximativ 161.000 de participanți. Studiile au examinat potențialele legături dintre insomnii și o gamă largă de boli cardiace, inclusiv infarctele, accidentele vasculare cerebrale și insuficiența cardiacă.
Autorii studiului spuneau că este posibil ca legătura dintre insomnii și riscul de infarct și accident vascular cerebral să fie ceva mai puțin mai accentuată la femei, deși această constatare nu a dobândit o semnificație statistică, potrivit declarațiilor echipei de cercetare.
Având în vedere că femeile sunt mai predispuse la insomnii din cauza diferențelor în materie de gene, a hormonilor, stresului și reacțiilor la stres, ar fi indicat ca toată lumea, bărbați și femei, să acorde mai multă atenție importanței somnului.
O meta-analiză și mai recentă, prezentată la Colegiul American de Cardiologie, a constatat că participanții care sufereau de insomnie au avut un risc cu 69% mai mare de a face un atac de cord în comparație cu cei care nu au avut tulburarea de somn pe parcursul unui interval mediu de nouă ani de urmărire. Autorii au spus că persoanele care dorm cinci sau mai puține ore pe noapte au cel mai mare risc de a suferi un atac de cord, iar pacienții care sufereau și de diabet zaharat și de insomnie aveau o probabilitate dublă de a face un atac de cord. Spre deosebire de studiul anterior, în care se observase că femeile cu insomnie au un risc ceva mai mic de infarct decât bărbații, această revizuire mai nouă a observat că riscul de infarct miorcadic a fost mai mare în rândul femeilor.
Oricare ar fi situația, oamenii de știință consideră că este nevoie de mai multă informare și educație pentru a crește gradul de conștientizare a populației privind insomnia și riscurile potențiale pentru sănătate, astfel încât persoanele cu prea multe nopți nedormite cum trebuie să fie încurajate să ceară tratament pentru insomnie la medicul de familie.
Insomnia acută și cronică
Insomnia acută (pe termen scurt) durează de la câteva zile până la câteva săptămâni și este adesea cauzată de factori precum stresul, schimbările în mediu, unele probleme emoționale sau modificări ale rutinei de somn.
Insomnia cronică (pe termen lung) apare de cel puțin trei ori pe săptămână și persistă timp de trei luni sau mai mult. Poate fi cauzată de anumite boli, probleme psihologice, utilizarea unor medicamente sau factori de stil de viață.
Mai precis, problemele de la locul de muncă, școală, sănătatea personală sau familială pot declanșa stres și anxietate, care la rândul lor pot duce la insomnie. Durerea cronică, cum ar fi cea corelată cu artrita, dar și astmul, depresia și alte afecțiuni medicale pot interfera cu somnul. Anumite medicamente pot cauza nopți nedormite cum trebuie, cum ar fi cele pentru hipertensiune, unele antidepresive sau medicamente pentru răceală și alergii.
Consumul de cofeină sau nicotină după-amiaza și seara, mesele târzii, un program de somn neregulat și lipsa de activitate fizică pot contribui de asemenea la insomnie, iar zgomotul, lumina, temperatura extremă și un mediu inconfortabil de somn pot afecta și acestea calitatea somnului.
Insomnia poate avea efecte grave, fizice și psihice
Insomnia pe termen lung poate avea efecte grave asupra sănătății fizice și psihice.
Depresie, anxietate și tulburări de dispoziție
Insomnia este strâns legată de tulburările de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. Lipsa somnului poate exacerba simptomele acestor tulburări și poate duce la un cerc vicios în care insomniile și problemele de sănătate mintală se amplifică reciproc. Persoanele care suferă de insomnie tind să devină iritabile, stresate și pot avea dificultăți în gestionarea emoțiilor.
Sistem imunitar slăbit și riscul de boli
Somnul insuficient poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai susceptibil la infecții și boli, acesta fiind un motiv puternic pentru care o persoană afectată ar trebui să caute tratament pentru insomnie. Lipsa somnului poate afecta metabolismul și reglarea hormonilor care controlează foamea și sațietatea, crescând riscul de diabet de tip 2 și obezitate. Cum am discutat și mai sus, insomnia cronică este asociată cu un risc crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.
Memorie și concentrare afectate
Somnul insuficient poate afecta memoria, capacitatea de concentrare și funcțiile cognitive generale, ducând la dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Persoanele cu insomnie au un risc mai mare de a suferi accidente, atât la locul de muncă, cât și în timpul conducerii unui vehicul, din cauza diminuării vigilenței și a timpului de reacție.
Calitate a vieții diminuată
Insomnia poate afecta negativ relațiile sociale și profesionale din cauza iritabilității și a stării generale de oboseală. Persoanele cu insomnie cronică pot simți o scădere semnificativă a calității vieții lor, având dificultăți în a se bucura de activitățile zilnice și de a funcționa optim în diferite domenii ale vieții.
Este nevoie de tratament pentru insomnie
Există mai multe opțiuni de tratament pentru insomnie, care pot varia în funcție de cauzele și severitatea acesteia. Aceste opțiuni includ schimbări în stilul de viață, terapie comportamentală și, în unele cazuri, medicamente.
Schimbări în stilul de viață și igiena somnului
- Stabilirea unui program regulat de somn (mersul la culcare și trezirea la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekenduri);
- Crearea unui mediu propice pentru somn, deci asigurarea unui spațiu întunecat, liniștit și răcoros;
- Limitarea expunerii la ecrane înainte de culcare cu cel puțin o oră înainte de somn, deoarece lumina albastră poate perturba producția de melatonină;
- Evitarea cofeinei după ora 15.00 și a alcoolului după ora 19.00 (dacă ora de culcare este 22.00 sau 23.00);
- Activitate fizică regulată, deoarece poate îmbunătăți calitatea somnului, dar nu chiar înainte de culcare, pentru că ar putea agrava insomnia;
- Cititul unei cărți sau statul cu ochii închiși și relaxarea minții cam 20 de minute cu o lampă de aromaterapie aprinsă pot ajuta la calmarea corpului și a stării psihice înainte de culcare.
Medicamente
În unele cazuri, medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la tratarea insomniei. Suplimentele de melatonină pot fi utile pentru persoanele care au probleme cu ritmul circadian, cum ar fi lucrătorii în ture sau cei cu sindrom de întârziere a fazei somnului.
Benzodiazepinele și non-benzodiazepinele (de exemplu, zolpidem sau eszopiclonă) pot ajuta la inducerea somnului. Anumite antidepresive cu efect sedativ, prescrise de medic, pot fi folosite pentru ca tratament pentru insomnie, mai ales dacă este legată de depresie sau anxietate.
Terapie comportamentală
Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie este considerată una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru insomnie cronică. Identificarea și modificarea gândurilor și credințelor negative legate de somn, crearea unei asocieri pozitive între pat și somn prin folosirea patului doar pentru somn și activități intime și încorporarea tehnicilor de relaxare pentru a reduce tensiunea și anxietatea înainte de somn pot fi de folos.
Tratamentul condițiilor subiacente
Dacă insomnia este cauzată de o altă afecțiune medicală sau psihologică, tratarea acelei afecțiuni poate ameliora simptomele insomniei.
Terapii alternative și complementare
Unele persoane cu insomnie au raportat îmbunătățiri în calitatea somnului după sesiuni de acupunctură, iar altele spun că au fost ajutate să doarmă mai bine de administrarea unor extracte de valeriană, mușetel sau lavandă.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Insomnia
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12119-insomnia
Pub Med - Association between insomnia and the incidence of myocardial infarction: A systematic review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36841256/
Studiul „Association between insomnia and the incidence of myocardial infarction: A systematic review and meta-analysis”, apărut în Clin Cardiol. 2023 Apr;46(4):376-385. doi: 10.1002/clc.23984. Epub 2023 Feb 25, autori: Yomna E Dean et al.
Sage Journals - The association between insomnia symptoms and risk of cardio-cerebral vascular events: A meta-analysis of prospective cohort studies
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2047487317702043
Studiul „The association between insomnia symptoms and risk of cardio-cerebral vascular events: A meta-analysis of prospective cohort studies”, apărut în European Journal of Preventive Cardiology. 2017;24(10):1071-1082. doi:10.1177/2047487317702043, autori: He Q, Zhang P, Li G, Dai H, Shi J.
Te-ar mai putea interesa și...