Nopti nedormite, inimi nesanatoase? Cum te afecteaza insomnia

Si mai multe vesti ingrijoratoare pentru persoanele care sufera de insomnii: Se pare ca exista o legatura intre insomnii si riscul ridicat de infarct si accident vascular cerebral, dupa cum arata un studiu din China.

Am descoperit ca persoanele care adorm greu, care nu pot sa doarma suficient sau nu au un somn odihnitor, se confrunta cu un risc de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral mai mare cu 27%, 11%, respectiv 18%” a spus co-autorul studiului, Qiao He. Cauzele sunt inca necunoscute, a spus acesta, absolvent al Universitatii Medicale din China din Shenyang.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, studiul nu a aratat o relatie de tip cauza-efect. Specialistii in domeniul somnului sustin ca milioane de americani dorm prea putin. „Tot mai multe persoane sufera de insomnii in societatea de astazi” a mai adaugat acesta. 

Efectele negative ale insomniilor asupra starii generale de sanatate au crescut in ultimii ani. „Studiile anterioare au aratat ca insomniile pot modifica metabolismul si functiile endocrine, creste activitatea sistemului nervos si tensiunea arteriala” a spus acesta. De asemenea, pot declansa o crestere a nivelului anumitor proteine asociate cu probleme inflamatorii. Toate acestea reprezinta factori de risc pentru boli cardiace si accidente vasculare cerebrale, a explicat aceasta.

Pentru acest raport, cercetatorii au analizat 15 studii la care au participat in total aproximativ 161.000 de participanti. Studiile au examinat potentialele legaturi dintre insomnii si o gama larga de boli cardiace, inclusiv infarctele, accidentele vasculare cerebrale si insuficienta cardiaca.

Este posibil ca legatura dintre insomnii si riscul de infarct si accident vascular cerebral sa fie putin mai accentuata la femei. Dar aceasta constatare nu a dobandit o „semnificatie statistica”, potrivit declaratiilor echipei conduse de He intr-un comunicat de presa din partea European Society of Cardiology (Societatea Europeana de Cardiologie). "Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse la insomnii din cauza diferentelor in materie de gene, a hormonilor, stresului si reactiilor la stres” „Prin urmare, ar fi indicat sa acordam mai multa atentie importantei somnului pentru femei.”

Aceasta a adaugat ca „este nevoie de mai multa educatie pentru a creste gradul de constientizare a populatiei privind insomniile si riscurile potentiale, astfel incat persoanele cu tulburari de somn sa fie incurajate sa ceara ajutor”.
 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0