8 remedii noi pentru insomnie

Ai încercat toate remediile clasice împotriva insomniei? E timpul să te familiarizezi cu câteva metode noi care te pot ajuta să adormi mai repede și să ai un somn bun.

Poate cunoști deja sfaturile standard pentru un somn mai bun, practici cunoscute sub numele de „buna igienă a somnului”. Acestea pot include menținerea răcorii și întunericului în dormitor, limitarea consumului de cofeină și alcool cu mai multe ore înainte de culcare sau evitarea ecranelor (telefon, tabletă etc.) cu o oră înainte de culcare.

Dacă respecți aceste reguli pentru un somn bun, dar tot te confrunți cu dificultatea de a a adormi sau cu insomnia, ai putea lua în calcul câteva metode mai noi care să te ajute să adormi mai repede și să îți confere un somn mai liniștit. 

Aromaterapia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este posibil să te odihnești mai bine dacă simți anumite mirosuri în jur? Unii cercetători spun că da. Mai multe studii au descoperit că dacă respiri anumite arome acestea îți poți crește calitatea somnului. Astfel, există dovezi cum că aromele de lavandă, mentă, mușețel, maghiran și portocală ne ajută să adormim mai ușor și să dormim mai bine. Într-o lampă de aromaterapie, pune 3-4 picături de ulei esențial diluat în apă și las-o să ardă o oră înainte de culcare.

Presopunctura

Această formă de medicină tradițională chineză se bazează pe același principiu ca acupunctura și presupune apăsarea degetelor pe anumite puncte de pe corp. Cercetătorii au descoperit că presopunctura crește rapiditatea cu care adormim, precum și calitatea odihnei.

Răspunsul autonom al meridianului senzorial

Răspunsul autonom al meridianului senzorial (ASMR) este o senzație pe care o resimt unele persoane când văd anumite priveliști sau când aud sunete specifice. Este perceput ca o furnicătură de-a lungul scalpului și cefei. Sunetele și priveliștile, pe care le poți găsi online, sunt oferite de persoane care îndeplinesc sarcini calmante, cum ar fi împăturirea prosoapelor, periatul părului sau vorbitul în șoaptă. Se pare că unii oameni care privesc aceste acțiuni sau le ascultă înainte de culcare reușesc să se relaxeze și să adoarmă mai repede.

Ascultarea culorilor

Este posibil să fi auzit despre utilizarea unui dispozitiv sau a unei aplicații de sunet pentru a îmbunătăți mediul de somn. Dar poate nu știi că zgomotul vine în nuanțe diferite, precum alb, roz și maro, diferența având legătură cu nivelul frecvenței sunetului. Un studiu a descoperit că „sunetul roz” îmbunătățește somnul profund pentru persoanele în vârstă. Poți găsi clipuri audio online pentru a testa dacă funcționează și pentru tine.

Intenția paradoxală

Uneori, tocmai îngrijorarea ta că nu poți dormi devine unul dintre lucrurile care te țin treaz. Se pare că intenția paradoxală, o tehnică cognitiv-comportamentală, ajută la combaterea anxietății. Ce trebuie să faci? Nu mai încerca să adormi și stai treaz cât poți de mult. În teorie, acest lucru ar trebui să ușureze stresul asociat cu imposibilitatea de a adormi și să te adoarmă mai ușor. Poate suna ciudat, dar cercetările spun că funcționează.

Restricționarea somnului

Acesta este un alt tip de terapie comportamentală, prin care îți stabilești o anumită perioadă de timp (7 sau 8 ore) pe care ai voie să o petreci în pat în fiecare noapte, cu o oră fixă de culcare și una fixă de trezire, fără somn de după-amiază sau alte momente în care să ațipești de-a lungul zilei. Urmează planul cel puțin 2 săptămâni. Deși este posibil să fii obosit la început (pentru că îți va fi greu să adormi la ora stabilită, dar de trezit te va trezi alarma obligatoriu, așa că probabil vei dormi mai puțin decât trebuie), studiile arată că această abordare funcționează pentru a combate insomnia.

Nu-ți mai revizui ziua

Când te pregătești de culcare, poți fi tentat să te gândești la ce ai făcut de-a lungul zilei și poate chiar să te superi dacă ți-ai fi dorit să faci altfel anumite lucruri sau dacă ai interacționat cu persoane care te-au rănit într-un fel sau altul. Aceste gânduri te pot ține treaz ore în șir, așa că e recomandat ca înainte de culcare să nu mai meditezi la ce s-a întâmplat ziua, să îți golești mintea și să îți spui în gând că te ierți pe tine și îi ierți pe cei care te-au rănit.

Vizualizarea

Această tehnică îți pune imaginația la treabă și presupune să te concentrezi pe un scenariu care te face să te simți liniștit. De exemplu, te poți imagina într-o vacanță dintr-un loc în care ți-ai dori să mergi alături de o persoană dragă. Se pare că tehnica funcționează cel mai bine atunci când îți folosești toate simțurile: când îți imaginezi acea scenă, gândește-te ce vezi, ce auzi și ce mirosuri simți.

Totuși, dacă ai probleme cu somnul, nu uita de remediile naturiste! Valeriana, hameiul, passiflora sunt plante care se regăsesc în multe suplimente alimentare eficiente pentru cei care se confruntă cu stări de nervozitate, iritabilitate, teamă, neliniște și cu perturbarea somnului. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - New Ideas in Sleep Hygiene
https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-science-19/routine/slideshow-new-ideas-sleep-hyginene 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0