Dormi mai putin de 6 ore pe noapte? La ce riscuri cardiovasculare te expui [studiu]

Faptul ca dormim mai putin de 6 ore pe noapte poate creste riscul cardiovascular, arata un studiu nou de la Colegiul American de Cardiologie.

Persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte ar putea fi supuse unui risc crescut de boala cardiovasculara, in comparatie cu cele care dorm intre 7 si 8 ore intr-o noapte, sugereaza un studiu nou, publicat in "Journal of the American College of Cardiology".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Somnul de o calitate slaba creste riscul de ateroscleroza, adica acele depuneri de placa ateromatoasa (asa-numitele placi de aterom) in aterele din tot corpul, potrivit acestui studiu.

"Bolile cardiovasculare sunt o problema globala majora, iar noi le prevenim si le tratam folosind mai multe abordari, inclusiv metode farmaceutice, activitatea fizica si dieta, dar acest studiu pune accentul pe faptul ca trebuie sa includem si somnul aici, ca fiind una dintre armele pe care le folosim pentru a lupta contra bolilor coronariene - somnul fiind un factor pe care il compromitem in fiecare zi. Acesta este primul studiu care arata ca somnul masurat in mod obiectiv este asocitat independent cu ateroscleroza prin tot organismul, nu doar la nivelul inimii.", a declarat autorul principal al studiului, José M. Ordovás, cercetator de la Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC) din Madrid, citat de medicalxpress.com.

Cu ce mai este asociata lipsa somnului

Studiile anterioare au aratat ca lipsa somnului creste riscul de boala cardiovasculara prin faptul ca sporeste factorii de risc ai bolilor de inima, cum ar fi concentratia glucozei din sange (glicemia), tensiunea arteriala, inflamatia si obezitatea, a mai spus José M. Ordovás.

Detalii despre cercetare

Noul studiu a inclus 3974 de oameni, angajati ai bancilor din Spania, si a fost condus de Valentin Fuster, redactorul-sef al Journal of the American College of Cardiology. Studiul a folosit metode imagistice pentru a detecta prevalenta si rata progresiei leziunilor vasculare subclinice, la o populatie cu o medie de varsta de 46 de ani.

Toti participantii erau diagnosticati cu afectiuni ale inimii si doua treimi erau barbati. Toti participantii au purtat in cadrul studiului un mic dispozitiv care le-a masurat in mod continuu activitatea sau miscarea, pe o perioada de 7 zile, pentru a le masura calitatea somnului.

Acestia au fost impartiti in patru grupuri:

  • participantii care dormeau mai putin de 6 ore
  • cei care dormeau intre 6 si 7 ore,
  • cei care dormeau pana la 8 ore
  • si cei care dormeau mai mult de 8 ore.


Participantii au fost supusi apoi unor investigatii: ultrasonografii (ecografii) 3D ale inimii si apoi tomografii computerizate cardiace (CT cardiac), pentru ca medicii sa caute semnele unor eventuale afectiuni ale inimii.

S-a constatat, cand au fost luati in considerare factorii de risc traditionali pentru bolile de inima, ca participantii care au dormit mai putin de 6 ore pe noapte au avut o probabilitate cu 27% mai mare de a suferi de ateroscleroza prin tot corpul, in comparatie cu cei care au dormit intre 7 si 8 ore.

In mod similar, participantii care au avut o calitate mai slaba a somnului au avut o probabilitate cu 34% mai mare de a suferi de ateroscleroza, in comparatie cu cei care au avut calitatea somnului mai buna.

Calitatea somnului a fost definita de oamenii de stiinta in functie de anumiti parametri: de cat de des s-a trezit o persoana in timpul noptii si de frecventa miscarilor in timpul noptii, care reflecta fazele somnului.

Este important, spun cercetatorii, sa realizam ca durata mai scurta a somnului care este de buna calitate poate sa depaseasca efectele daunatoare ale unui somn cu o durata mai scurta.

Studiul a mai sugerat si ca somnul cu o durata mai mare de 8 ore pe noapte ar putea fi asociat cu o crestere a riscului aterosclerozei. Chiar daca numarul participantilor care au dormit peste 8 ore pe noapte a fost mic, studiul a mai constatat ca femeile care au dormit mai mult de 8 ore au avut un risc crescut de ateroscleroza.

Consumul de alcool si de cafea afecteaza calitatea somnului

S-a observat ca participantii care consumau mult alcool si multa cafea aveau o durata mai scurta a somnului pe timpul noptii si aveau somnul intrerupt. "Multi oameni cred ca alcoolul este cel care induce somnul, insa exista un efect de ricoseu. Daca bei alcool, s-ar putea sa te trezesti dupa o scurta perioada si sa iti fie greu sa adormi din nou. Si daca reusesti sa adormi din nou, este vorba de o calitate slaba a somnului", a explicat José M. Ordovás.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Association of Sleep Duration and Quality With Subclinical Atherosclerosis", publicat in Journal of the American College of Cardiology, in 2019, autori: Fernando Domínguez, Valentín Fuster, Juan Miguel Fernández-Alvira, Leticia Fernández-Friera, Beatriz López-Melgar, Ruth Blanco-Rojo, Antonio Fernández-Ortiz, Pablo García-Pavía, Javier Sanz, José M. Mendiguren, Borja Ibañez, Héctor Bueno, Enrique Lara-Pezzi, José M.Ordovás.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0