Dieta mediteraneana si uleiul de masline, un castig pentru sanatatea inimii?

O dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extra virgin poate creste efectul de protectie al colesterolului “bun” sugereaza un nou studiu.

Studiul a cuprins un numar de 296 de persoane cu o varsta medie de 66 ani, cu un risc crescut de a dezvolta boli de inima. Subiectilor le-a fost repartizata aleatoriu una dintre urmatoarele trei diete, pentru o durata de un an:

  1. o dieta mediteraneana traditionala imbogatita cu ulei virgin de masline (aproximativ 4 linguri) in fiecare zi;
  2. o dieta mediteraneana traditionala imbogatita cu nuci (aproximativ o mana de nuci) in fiecare zi;
  3. si o dieta controlata cu un aport redus de carne rosie, alimente procesate, lactate bogate in grasimi si dulciuri.

Beneficiile dietei mediteraneene

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ambele diete mediteraneene au avut in compozitie: fructe, legume, cereale integrale, fasole, naut si linte. Au inclus de asemena cantitati moderate de peste si carne provenita de la pasarile de curte.

Studiul a aratat ca numai dieta controlata a redus nivelul colesterolului “rau” (LDL) din organism. Niciuna dintre diete nu a marit nivelul colesterolului “bun” (HDL) din organism in mod semnificativ, insa dieta mediteraneeana a imbunatatit functiile HDL iar acest lucuru a fost mai raspandit in randul subiectilor care au consumat cantitatea extra de ulei de masline virgin.

Mai mult de atat, cercetatorii spanioli au declarat ca sunt surprinsi sa descopere impactul negativ al dietei de control asupra proprietatilor antiinflamatorii ale HDL-ului care este asociat cu bolile cardiovasculare.

 

 

Studiul a fost publicat in data de 13 Februarie in jurnalul “Circulation”.

Descoperirile arata ca “urmand o dieta mediteraneeana bogata in ulei de masline ne-ar putea proteja sanatatea cardiovasculara in mai multe feluri, facand chiar “colesterolul bun” sa lucreze intr-un mod mai complex.” a spus autorului studiului dr Monserrat Fito intr-un comunicat de presa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fito este coordinator al Grupului de Lucru de Risc Cardiovascular si Nutritie al Spitalului “del Mar” din Barcelona.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0