

Dieta mediteraneana, mai buna decat alte regimuri pentru sanatatea inimii? [studiu]
Dieta mediteraneana, mai buna decat alte regimuri pentru sanatatea inimii? [studiu]
Dieta mediteraneana, mai buna decat alte regimuri pentru sanatatea inimii? [studiu]
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de mai bine de 30% din numarul total de decese la nivel mondial potrivit OMS (Organizatiei Mondiale a Sanatatii), iar in fiecare an, din ce in ce mai multi oameni sunt diagnosticati cu o astfel de afectiune.
Bolile cardiovasculare reprezinta un grup de afectiuni ale inimii si ale vaselor de sange, iar din acest grup face parte si cardiopatia ischemica sau boala arteriala coronariana.
Desi numarul total de persoane care sufera de boli cardiovasculare creste, numarul celor care mor din cauza afectiunilor de la nivelul inimii si sistemului circulator este in declin. Explicatia este simpla: datorita optiunilor de tratament, calitatii ingrijirii pe care o primesc pacientii si datorita accesului la servicii medicale.
Pentru multe tari de pe glob, preventia bolilor cardiovasculare este considerata a fi tinta care trebuie atinsa. Preventia include mai multe masuri: incurajarea oamenilor sa adopte o dieta mai sanatoasa, sa devina mai activi din punct de vedere fizic, sa faca miscare si sa renunte la fumat. Toate aceste masuri pot asigura multiple beneficii, cum ar fi reducerea riscului de a dezvolta anumite boli si conditii medicale si imbunatatirea calitatii vietii.
Care sunt dietele care te ajuta sa iti mentii inima sanatoasa
Exista multe diete sanatoase, iar multe dintre acestea sunt asociate cu unele regiuni sau tari, cum ar fi si dieta mediteraneana. Aceasta este o dieta echilibrata, care incurajeaza consumul de legume si de fructe, pe langa consumul de peste gras, ulei de masline, vin rosu, carnuri slabe, nuci si produse lactate degresate. Este o dieta renumita care ofera beneficii cardioprotectoare, iar mai multe studii au confirmat aceste rezultate.
Mai exista si dieta vegana - un regim alimentar bazat pe alimente de origine vegetala, fara carne, care presupune sa nu consumi oua, lactate si miere. In ceea ce priveste protectia impotriva bolilor cardiovasculare, dovezile stiintifice sunt limitate. Oamenii de stiinta spun, insa, ca persoanele vegane, care au tinut pe termen lung aceasta dieta, au un nivel mai scazut al colesterolului total in comparatie cu persoanele care nu sunt vegane.
Astfel, cercetatorii britanici si-au propus sa exploreze beneficiile mai multor diete din mai multe regiuni ale lumii, despre care se spune ca ar imbunatati in mod direct sanatatea inimii. Ei au analizat efectele cardiovasculare ale acestor diete, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
In cadrul unui studiu din 2018, cercetatorii au comparat efectele pe termen scurt ale dietelor mediteraneana si vegana. Descoperirile facute de acestia sugereaza ca, cel putin pe termen scurt, dieta mediteraneana imbunatateste semnificativ disponibilitatea oxidului nitric in venele si in arterele pacientilor, lucru care este important pentru mentinerea unui sistem vascular sanatos.
Oxidul nitric, spun oamenii de stiinta, este sever afectat de procesul de imbatranire si este asociat cu dezvoltarea unor afectiuni cardio-metabolice.
Studiul din 2018 a mai descoperit ca dieta vegana ofera beneficii in ceea ce priveste scaderea valorilor colesterolului. Pe de alta parte, cercetatorii au descoperit ca participantii care au urmat o dieta vegana pareau sa aiba si o scadere a cantitatilor unor micronutrienti importanti din organism, cum ar fi vitamina B12 si iodul, in ciuda faptului ca oamenii de stiinta le-au administrat participantilor suplimente cu vitamina B12.
Ce ne recomanda oamenii de stiinta
Cercetarea aceasta ampla a aratat ca dietele echilibrate sunt adeseori mai benefice pe termen lung, iar studiul acesta subliniaza clar aceasta directie. Cel mai bine este, spun specialistii, sa alegi o dieta bazata pe nevoile tale individuale si nu in functie de trendurile populare in materie de diete.
In ceea ce priveste reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare, cercetarea din 2018 sugereaza ca, cel mai probabil, este mai bine sa cauti o solutie in dieta mediteraneana. Asta inseamna ca, daca vrei sa iti mentii inima sanatoasa, este bine sa mananci mai multe produse de origine vegetala, cum ar fi fructele si legumele, cerealele integrale, leguminoasele si nucile. Ar trebui, totodata, sa inlocuiesti untul cu grasimile sanatoase (un bun exemplu este uleiul de masline) si sa folosesti plante aromatice si condimente in loc de sare, pentru a da savoare mancarurilor pe care le prepari.
Ar trebui, de asemenea, sa limitezi consumul de carne rosie si sa o consumi doar de cateva ori pe luna, insa poti manca peste si carne de pasare de curte de cel putin doua ori pe saptamana. Mesele luate in familie si cu prietenii sunt o parte importanta din dieta mediteraneana si din cultura zonei Mediteranei, iar vinul rosu trebuie consumat cu moderatie, ne atrag atentia cercetatorii, desi aceasta parte este optionala.
Ce trebuie sa retii?
Potrivit acestui studiu, dieta mediteraneana a dus la imbunatatiri in ceea ce priveste functia microvasculara, iar dieta vegana a dus la scaderea colesterolului total si la scaderea in greutate. Desi ambele diete ar putea oferi unele beneficii in ceea ce priveste reducerea riscului de boala cardiovasculara, dovezile in favoarea dietei mediteraneene par sa fie mai puternice.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Contrasting Effects of Short-Term Mediterranean and Vegan Diets on Microvascular Function and Cholesterol in Younger Adults: A Comparative Pilot Study", publicat in 2018, in Nutrients, autori: David Rogerson, Diana Maçãs, Marianne Milner, Yingshan Liu, Markos Klonizakis.