

Diagnosticul anginei pectorale: ce investigatii si teste sunt folosite
Diagnosticul anginei pectorale: ce investigatii si teste sunt folosite
Diagnosticul anginei pectorale: ce investigatii si teste sunt folosite
Pentru ca medicul sa puna diagnosticul de angina pectorala (termenul medical pentru durerea in piept), s-ar putea sa fie nevoie sa faci anumite analize.
Vizita la medic
Este important sa mergi la medicul tau dupa un episod caracterizat de dureri in piept. In timpul examenului clinic, medicul te iti poate pune mai multe intrebari despre:
- simptomele pe care le-ai avut
- ce anume faceai cand au debutat simptomele
- stilul tau de viata, de exemplu, cum este dieta ta si daca fumezi sau bei alcool
- istoricul medical al familiei tale, de exemplu, problemele cardiovasculare care sunt intalnite la mai multe persoane din familie.
- iti va masura tensiunea arteriala
- iti va calcula indicele de masa corporala (IMC), ceea ce implica masurarea greutatii tale corporale si a inaltimii (iti poti calcula gratuit indicele de masa corporala pe doc.ro)
- iti va masura circumferinta taliei
- iti va face teste de sange pentru a verifica nivelul colesterolului (lipidelor) din sange.
Daca medicul considera ca ai putea avea angina pectorala sau alta problema a inimii, te poate interna in spital pentru anumite teste mai amanuntite.
In functie de fiecare pacient in parte, medicul poate recomanda anumite teste, pentru a verifica daca acesta are angina pectorala si va evalua riscul unor probleme mai grave, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Pacientului i se vor face investigatii precum:
- Electrocardiograma (EKG sau ECG) - un test care verifica ritmul inimii si activitatea electrica a acestui organ
- Angiografie coronariana (numita si coronarografie) - O scanare efectuata dupa ce s-a injectat o substanta de contrast, pentru ca aceasta ajuta la evidentierea inimii si a vaselor de sange. Cateterizarea cardiaca este un alt termen folosit pentru coronarografie. In cadrul acestei proceduri, un fir special este introdus pana la arterele coronare, apoi o substanta de contrast este injectata in artera pacientului. Imaginile obtinute cu ajutorul razelor X sunt apoi inregistrate, pentru ca medicul sa poata localiza ingustarea acelor vase, blocajele si alte anomalii de la nivelul anumitor artere.
- Un test de efort cardiac (numit si test de efort ECG sau electrocardiograma de efort) - este vorba de o electrocardiograma efectuata in timp ce pacientul merge pe o banda de alergare sau in timp ce acesta foloseste o bicicleta ergonomica
- Teste de sange - aceste teste pot identifica anumite enzime, cum ar fi troponina T, care patrunde in sange dupa ce inima pacientului a suferit un episod sever de angina sau un infarct miocardic. De asemenea, analizele de sange pot identifica valorile mari ale colesterolului total, ale colesterolului LDL si ale trigliceridelor, mai ales ca ele inseamna ca pacientul are un risc mai mare de cardiopatie ischemica (boala arteriala coronariana) si, prin urmare, un risc mai mare de angina.
Ce investigatii mai pot fi folosite in diagnosticarea anginei
Investigatiile folosite mai pot include si:
O radiografie toracica - de regula, ea arata normal in angina pectorala, dar radiografia poate sa arate cardiomegalie (inima marita) in cazul pacientilor cu un infarct miocardic anterior, cu cardiopatie ischemica, efuziune pericardica (atunci cand se acumuleaza lichid in exces in pericard) sau cu edem pulmonar acut.
Testul de efort ECG este cea mai folosita metoda pentru evaluarea pacientilor care se prezinta la medic cu dureri in piept. Acest test poate fi efectuat ca atare sau impreuna cu ecografia cardiaca ori cu scintigrafia miocardica de perfuzie.
Scorul de calciu coronarian - Evaluarea scorului de calciu a arterelor coronare este efectuatai in cadrul protocoalelor de rutina CT, iar astfel poate fi folosita metoda de explorare numita EBCT (electron-beam CT). Aceasta metoda de explorare permite evaluarea neinvaziva a placilor de aterom calcificate de pe arterele coronare ale pacientului.
RMN cardiac - acest test poate descoperi cantitatea de sange care circula catre muschiul inimii.
Bibliografie:
- National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/angina/diagnosis/
- University of Rochester Medical Center - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00194
- Radiological Society of North America - https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=anginapectoris
Sursa foto: shutterstock.com