Ce este PSA (antigenul specific prostatic)?

1. Despre analiza PSA
- Ce este analiza PSA 
- Ce presupune pregătirea pentru testul PSA
- Cum se face analiza PSA
2. Ce înseamnă rezultatele analizei PSA
- Valori normale PSA în funcție de vârstă
- PSA scăzut. Factori care pot scădea valorile PSA
- PSA crescut. Factori care pot crește valorile PSA
- Tipuri speciale de testare PSA dacă rezultatul e anormal
PSA liber
PSA complexat
Teste care combină tipurile de PSA
Viteza PSA
Densitatea PSA
- Alte teste recomandate dacă rezultatul e anormal
3. Utilizarea PSA
- Utilizarea PSA după diagnosticarea cancerului de prostată
- Utilizarea PSA în gestionarea cancerului de prostată
4. Avantajele și riscurile analizei PSA

 

Despre analiza PSA

Antigenul specific prostatic, sau PSA, este o proteină produsă de celulele normale, precum și de cele maligne ale prostatei. Analiza PSA măsoară nivelul acestei proteine din sângele unui bărbat, valorile crescute sugerând în general prezența cancerului de prostată. Cu cât nivelul PSA al unui pacient este mai ridicat, cu atât este mai probabil ca acesta să sufere de cancer de prostată. Însă acest test nu este infailibil ca metodă de screening pentru cancerul de prostată, ci poate da rezultate fals-pozitive sau fals-negative, mai ales că există factori neasociați cu acest tip de cancer care pot afecta nivelul proteinei. Oamenii de știință investighează diverse modalități de îmbunătățire a testului PSA pentru a oferi medicilor capacitatea de a distinge mai bine cancerul de afecțiunile benigne.

Ce este analiza PSA

Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteină făcută de celulele din glanda numită prostată (atât de celulele normale, cât și de cele canceroase). PSA se găsește mai ales în spermă, dar o cantitate mică se găsește și în sânge. Nivelul PSA în sânge este măsurat în unități numite nanograme per mililitru (ng/mL). Riscul de a avea cancer de prostată crește odată cu creșterea nivelului PSA, dar nu există un punct de întrerupere care să poată spune cu siguranță dacă un bărbat are sau nu cancer de prostată. 
 
Newsletter DOC dedicat

Analiza PSA a devenit, de la introducerea ei în 1994, un element utilizat pentru detectarea cancerului de prostată. Acest instrument de screening a redus, de-a lungul timpului, mortalitatea prin acest tip de cancer. Autoritățile de sănătate europene au decis ca testul PSA să fie utilizat la anumiți pacienți după ce aceștia au fost bine informați de către medic în privința avantajelor și riscurilor și anume la bărbații trecuți de 50 de ani fără risc de cancer la prostată și la cei trecuți de 45 de ani care au un istoric familial de cancer de prostată.

 Ce presupune pregătirea pentru testul PSA

Dacă medicul îi solicită unui pacient o analiză PSA, acesta trebuie să precizeze toate medicamentele, vitaminele sau suplimente pe care le ia în acea perioadă. Anumite medicamente pot face ca rezultatele testului să iasă false. Dacă medicul crede că acestea ar putea interfera cu rezultatele, fie îi poate recomanda pacientului un test diferit, fie îl va sfătui să evite administrarea medicamentului timp de câteva zile, astfel încât rezultatele să fie mai exacte. De asemenea, se recomandă evitarea ejaculării cu 24 de ore înainte de analiza PSA, deoarece acest lucru a fost asociat cu un rezultat de PSA mărit și se evită efortul fizic intens înainte de test.

Cum se face analiza PSA

Pacientului i se colectează o mostră de sânge cu un ac subțire, ca la analizele de rutină. Proba de sânge va fi trimisă spre laborator pentru testare și analiză, după care pacientul va fi anunțat când își poate ridica rezultatele pentru a le duce medicului sau acestea vor fi trimise direct medicului, care se va întâni din nou cu pacientul pentru a le discuta.

Ce înseamnă rezultatele analizei PSA

Rezultatele analizei pot indica valori PSA normale, scăzute sau crescute. În funcție de rezultatele obținute, medicul poate recomanda în continuare efectuarea altor teste. Anumiți factori pot scădea valorile PSA (medicamente, suplimente alimentare), în timp ce alții le pot crește (vârsta înaintată, ejacularea la scurtă vreme înainte de test etc.).

Valori normale PSA în funcție de vârstă

Care sunt valorile normale PSA rămâne o controversă, totuși, specialiștii s-au pus de acord că trebuie să fie sub 4.0 ng/mL. În general, prostata crește în dimensiune și produce mai mult antigen specific pe măsura înaintării în vârstă, deci e normal ca un pacient mai tânăr să aibă niveluri mai scăzute, iar unul mai vârstnic, niveluri mai crescute. Pentru bărbații caucazieni (rasa albă), valorile normale în funcție de vârstă sunt:

  • Între 40 și 49 de ani, de la 0 la 2.5 ng/mL
  • Între 50 și 59 de ani, de la 0 la 3.5 ng/mL
  • Între 60 și 69 de ani, de la 0 la 4.5 ng/mL
  • Între 70 și 79 de ani, de la 0 la 6.5 ng/mL.

PSA scăzut. Factori care pot scădea valorile PSA

Un nivel PSA scăzut poate fi normal sau nu, deoarece o valoare mică nu garantează lipsa cancerului de prostată. Printre factorii care ar putea scădea nivelul de PSA (chiar dacă bărbatul are cancer de prostată) se numără: inhibitorii de 5-alfa-reductază (finasteride, dutasteride), combinațiile de plante (anumite suplimente alimentare), dar și alte medicamente precum aspirina, statinele sau diureticele tiazidice.

PSA crescut. Factori care pot crește valorile PSA

Un PSA mărit poate fi un indicator pentru cancerul de prostată. Însă, în afară de acest tip de cancer, și alți factori pot influența nivelul PSA, printre care:

  • O prostată mărită: afecțiuni precum hiperplazia benignă a prostatei, o mărire non-canceroasă care afectează mulți bărbați pe măsură ce îmbătrânesc, poate crește nivelul PSA.
  • Vârsta mai înaintată: nivelurile PSA cresc în mod lent pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, chiar dacă nu au anomalii ale prostatei.
  • Prostatita: aceasta este o infecție sau o inflamație a prostatei, care poate ridica nivelul PSA.
  • Ejacularea: poate face PSA să crească pentru o perioadă scurtă de timp, motivul pentru care unii medici sugerează că pacientul care vine pentru recoltarea probei de sânge să se abțină de la ejaculare cu o zi sau două înainte de testare.
  • Mersul pe bicicletă: unele studii au sugerat că acest sport poate ridica nivelul PSA pentru o perioadă scurtă de timp (posibil pentru că statul pe scaun pune presiune asupra prostatei).
  • Anumite proceduri urologice: o biopsie de prostată sau o cistoscopie pot ridica nivelul PSA pentru o perioadă scurtă de timp. Unele studii au sugerat că un tușeu rectal ar putea ridica ușor nivelul PSA, deși alte studii nu au avut aceleași rezultate. Cu toate acestea, dacă atât un test PSA, cât și un tușeu rectal sunt efectuate în timpul unei vizite la medic, unii specialiști recomandă ca sângele să fie prelevat pentru analiza PSA înainte de tușeul rectal.
  • Anumite medicamente: administrarea de hormoni masculini precum testosteronul (sau alte medicamente care cresc nivelul de testosteron) poate provoca o creștere a PSA.

Tipuri speciale de testare PSA dacă rezultatul e anormal

Dacă în urma unui screening PSA rezultatul obținut nu este normal, unii medici ar putea lua în considerare utilizarea diferitelor tipuri de teste PSA pentru a ajuta pacientul să decidă dacă are nevoie de o biopsie de prostată.

PSA liber

PSA apare în sânge în două forme majore. O formă este atașată de proteinele din sânge, în timp ce cealaltă circulă liber (neatașată). Procentul PSA liber (% fPSA) este raportul între cât PSA circulă liber în comparație cu nivelul PSA total. Procentul de PSA liber este mai mic la bărbații care au cancer de prostată decât la bărbații care nu suferă de această afecțiune.

Dacă rezultatul analizei PSA se situează în intervalul limită (între 4 și 10), PSA liber ar putea fi utilizat pentru a ajuta pacientul să decidă dacă are nevoie de o biopsie de prostată. Un procent mai scăzut de PSA liber înseamnă că riscul de a avea cancer de prostată este mai mare și probabil că este necesară o biopsie pentru clarificare.

Mulți medici recomandă ferm o biopsie de prostată pentru bărbații al căror procent de PSA liber este de 10% sau mai puțin și recomandă ca bărbații să ia în considerare o biopsie dacă valoarea e cuprinsă între 10% și 25%. Folosirea acestor parametri detectează cele mai multe tipuri de cancer și ajută unii bărbați să evite biopsiile inutile.

PSA complexat

Acest test măsoară direct cantitatea de PSA atașată de alte proteine (deci porțiunea de PSA care nu este liberă). Acest test ar putea fi făcut în loc de verificarea PSA-ului total sau al celui liber pentru că oferă aceeași cantitate de informație.

Teste care combină tipurile de PSA

Unele teste mai noi combină rezultatele diferitelor tipuri de PSA pentru a obține un scor general care să reflecte riscul pacientului de a dezvolta cancer de prostată (mai ales o formă care să aibă nevoie de tratament). Aceste teste includ indicele de sănătate a prostatei (PHI), care combină rezultatele PSA-ului total, al celui liber și al celui pro și testul 4Kscore, care combină rezultatele PSA-ului total, liber, intact, kalikreinei și altor factori.

Viteza PSA

PSA nu este un test separat, ci un indicator al vitezei cu care PSA crește de-a lungul timpului. În mod normal, valorile PSA cresc treptat odată cu vârsta. Unele cercetări au descoperit că aceste niveluri cresc mai repede dacă un bărbat are cancer, dar nu s-a demonstrat că viteza PSA este mai utilă decât nivelul PSA în sine în depistarea cancerului de prostată. Din acest motiv, ghidurile nu recomandă utilizarea vitezei PSA ca parte a screening-ului pentru cancerul de prostată.

Densitatea PSA

Nivelurile de PSA sunt mai mari la bărbații care au prostate mai mari. Densitatea PSA este uneori folosită atunci când sunt testați bărbații cu prostate mai mari pentru ca medicul să poată face ajustările necesare unei analize mai precise. Medicul măsoară volumul (dimensiunea) prostatei cu o ecografie transrectală și împarte numărul PSA la volumul prostatei. O densitate PSA mai mare indică o probabilitate mai mare de cancer. Densitatea PSA nu s-a dovedit a fi la fel de utilă ca testul pentru PSA liber.

Alte teste recomandate dacă rezultatul e anormal

În cazul în care valorile PSA sunt ridicate, medicul ar mai putea recomanda un test de urină, o cistoscopie sau o biopsie de prostată.

Utilizarea PSA

Analiza PSA se poate utiliza ca instrument după diagnosticarea cancerului de prostată sau pentru gestionarea acestui tip de cancer.

Utilizarea PSA după diagnosticarea cancerului de prostată

În cazul în care un pacient este diagnosticat cu cancer de prostată și se stabilește gradul cancerului, conform scorului Gleason (care indică gradul de agresivitate a bolii), analiza PSA se folosește în combinație cu acest grad pentru ca medicul să poate stabili mai departe stadiul în care se află cancerul, adică extinderea lui în corp, dacă este localizat sau metastazat. Proporția bărbaților cu cancer de prostată localizat este de aproximativ 80% când valoarea PSA la diagnostic este sub 4.0 ng/mL, de aproximativ 70% când nivelul PSA este între 4.0 și 10.0 ng/mL și de aproximativ 50% când valoarea PSA este mai mare de 10.0 ng/mL.

Utilizarea PSA în gestionarea cancerului de prostată

O verificare periodică a valorilor PSA este folosită pentru a detecta recidivele cancerului de prostată după tratarea bolii. Valorile PSA ar trebui să scadă și să rămână la un nivel nedetectabil după o prostatectomie radicală (după îndepărtarea completă a prostatei și a veziculelor seminale). O creștere a valorilor PSA în timp după o astfel de procedură sugerează recidiva cancerului de prostată. La fel, dacă valorile PSA nu se reduc după această intervenție, ar putea fi un indicator de cancer rezidual. Valorile ar trebui să scadă și după radioterapie sau crioterapie. De-a lungul ultimelor decenii, mai multe instrumente predictive, numite nomograme, au inclus testul PSA în parametrii lor pentru a prevesti posbilele deznodăminte post-tratament.

Avantajele și riscurile analizei PSA

În ceea ce privește avantajele unei analize PSA, detectarea timpurie a anumitor forme de cancer de prostată poate fi critică. Un nivel PSA crescut ar putea anunța prezența unui cancer de prostată cu probabilitate de răspândire la alte organe (metastază) sau ar putea depista un cancer cu dezvoltare rapidă care să cauzeze și alte probleme în organism. Un tratament inițiat de timpuriu poate stopa cancerul înainte să cauzeze simptome grave sau să pună viața în pericol. În anumite cazuri, identificarea timpurie a cancerului înseamnă aplicarea unui tratament mai puțin agresiv, reducând astfel riscul de efecte secundare precum disfuncția erectilă sau incontinența urinară.

În ceea ce privește riscurile unei analize PSA, acestea pot să apară după prelevarea de sânge (leșin, sângerare excesivă, amețeală, hematom) dar, mai ales, după primirea rezultatelor. De exemplu, pacientul ar putea primi un rezultat fals-pozitiv, adică valorile mari ale PSA indicate în rezultate să nu fie un indicator al cancerului de prostată, ci al unor probleme mai puțin grave, precum hiperplazia benignă de prostată (prostată mărită) sau prostatita.

De asemenea, anumite forme de cancer de prostată pot să nu producă atât de mult antigen specific, iar testul va oferi în acest caz un rezultat fals-negativ (indicând că pacientul nu are cancer, când de fapt el are). În plus, testul PSA poate indica prezența unui cancer cu creștere încetinită, care nu are nevoie de tratament, însă care îi provoacă pacientului o stare de neliniște și stres.

Organizațiile de sănătate încurajează bărbații trecuți de 50 de ani (și pe cei trecuți de 40 cu istoric familial de cancer la prostată) să discute cu medicul dacă și când ar fi nevoie să facă o analiză PSA.
 

 

Bilbilografie:
National Cancer Institute - Prostate-Specific Antigen (PSA) Test
https://www.cancer.gov/types/prostate/psa-fact-sheet#what-if-a-screening-test-shows-an-elevated-psa-level
American Cancer Society - Screening Tests for Prostate Cancer
https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/tests.html
Mayo Clinic - Prostate cancer screening: Should you get a PSA test?
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psa-test/in-depth/prostate-cancer/art-20048087

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0