Regim alimentar pentru pacienții cu hipertiroidism

Atunci când pacientul are o glandă hiperactivă, care produce hormoni tiroidieni în exces, primește diagnosticul de hipertiroidism.  Hipertiroidismul provoacă o serie de simptome, începând de la oboseală cronică și insomnii, până la scădere în greutate și palpitații. După ce începe administrarea tratamentului, pacientul resimte o ameliorare a simptomelor și o îmbunătățire a stării generale. 

Boala Basedow Graves este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism și este o tulburare autoimună. În această boală, sistemul imunitar atacă tiroida și o determină să producă prea mulți hormoni tiroidieni.

Nu există un regim alimentar special pentru pacientul cu hipertiroidism, însă alimentele care conțin iod ar trebui evitate pentru a nu stimula și mai mult țesutul glandular. În plus, o serie de alimente sunt benefice pentru acesta, în timp ce altele îi sabotează încercările de a ține activitatea glandei tiroide sub control. 

S-a demonstrat că mai mulți factori nutriționali afectează tiroida pe lângă iod. Goitrogenii se referă la un grup de micronutrienți care pot provoca mărirea glandei tiroide. Include două categorii principale, care sunt legumele crucifere și produsele din soia. Deși lipsesc studii clinice mari în acest domeniu, mai multe studii pe animale și rapoarte de cazuri umane au evidențiat efectul acestor micronutrienți și posibila lor contribuție la un management mai bun al bolii tiroidiene.

Recomandările experților DOC.ro

Alimente recomandate pacientului cu hipertiroidism 

Alimente sărace în conținutul de iod

Pentru a reduce cantitatea de hormoni tiroidieni se recomandă consumul alimentelor care nu conțin iod. Exemple de astfel de alimente sunt: sarea neiodată, albușurile, fructele proaspete sau din conservă, pâinea de casă, nucile și untul de nuci, cartofii, mierea. 

Legumele crucifere 

O parte dintre acestea conțin compuși care reduc producția de hormoni tiroidieni și pot diminua și absorbția de iod de către tiroidă. Ambele efecte pot fi benefice pentru o persoană cu hipertiroidism. Pacientul cu hipertiroidism se va simți bine dacă va consuma alimente precum: varză de Bruxelles și varză albă, varză kale, ridichi, conopidă, broccoli. 

Alimente bogate în seleniu 

Seleniul este un micronutrient de care organismul are nevoie pentru că el contribuie la metabolismul hormonilor tiroidieni. Numeroase cercetări sugerează că seleniul poate ajuta la îmbunătățirea unora dintre simptomele bolii tiroidiene autoimune.  Printre alimentele bogate în seleniu se numără: nucile braziliene, tonul, pastele și cerealele integrale, carnea de pui, de vită și de curcan, orezul, brânza de vaci, fasolea, spanacul. 

Alimente bogate în fier 

Fierul este un nutrient important pentru producerea sângelui, peste 70% din acesta regăsindu-se în hemoglobină, o componentă a eritrocitelor, dar și în proteina care poartă numele de mioglobină. De altfel, fierul este esențial pentru menținerea multor funcții vitale din organism, mulți specialiști afirmând că lipsa de fier este frecventă la persoanele diagnosticate cu hipertiroidism. 

Dacă te numeri printre cei diagnosticați cu hipertiroidism, poți menține un aport adecvat de fier dacă incluzi aceste alimente în dietă: cereale integrale, stafide, pește, fasole albă și fasole neagră, carne de vită, de pui, de curcan și carne de porc, linte, spanac, tofu, sardine, năut. 

Alimentele care conțin calciu și vitamina D 

Hipertiroidismul afectează densitatea osoasă, de aceea e important ca pacientul care suferă de această afecțiune să consume calciu și vitamina D din belșug, astfel încât să mențină oasele puternice și sănătoase. Se recomandă în mod deosebit consumul de: spanac, varză Kale, bame, lapte de migdale îmbogățit cu calciu, cereale îmbogățite cu calciu și vitamină D, ficat de vită, pește gras și ciuperci. 

Alimente bogate în zinc   

Zincul ajută tiroida să funcționeze în parametri optimi, prin urmare, dacă ai fost diagnosticat cu hipertiroidism, consumă: carne de vită, năut, pudră de cacao, caju, ciuperci, semințe de dovleac. 

Grăsimi sănătoase 

Peștele gras, dar și uleiul de măsline ori cel din semințe de in sunt recomandate pacientului cu hipertiroidism. Grăsimile sănătoase reduc inflamația din organism și ajută pacientul să își mențină greutatea. 

Alimente contraindicate pacientului cu hipertiroidism 

Alimentele bogate în conținutul de iod 

Iodul în exces agravează hipertiroidismul, așa că e indicat să se evite consumul acestuia. În acest sens, se va evita consumul de sare iodată, de alge și suplimente pe bază de clorofilă din alge de mare, de fructe de mare, de gălbenuș. Suplimentele cu spirulină (o algă de apă dulce) nu conține iod și pot fi consumate, dar trebuie citită cu atenție eticheta oricărui produs alimentar, supliment sau băutură, în legătură cu conținutul de iod.

Alimentele bogate în nitrați 

Aceste substanțe chimice fac ca glanda tiroidă să absoarbă iod în exces, cauzând astfel mărirea acestei glande și agravarea hipertiroidismului. Nitrații se regăsesc mai ales în carnea procesată – în cârnați, bacon, mezeluri, dar și o serie de alte alimente procesate industrial, spre exemplu fast food.

Cerealele rafinate

Procesarea cerealelor le face să își piardă din calitățile nutriționale, afectând în mod deosebit conținutul de vitamine din complexul B. Fiind alimente cu un indice glicemic mare, cerealele rafinate determină creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, favorizând indispoziția și accentuând simptomele neplăcute cauzate de hipertiroidism. Se vor evita așadar pâinea din comerț, dar și produsele de patiserie. 

Cofeină 

Cofeina din ceaiul negru, cafea sau băuturi energizante poate fi dăunătoare pacientului cu hipertiroidism. Asta pentru că aceasta poate agrava simptomele precum anxietatea, insomniile și palpitațiile, mai ales dacă este consumată în cantități mari. 

Soia 

Deși soia nu conține iod, numeroase studii au arătat că interferează cu unele tratamente pentru hipertiroidism la animale. Limitează consumul alimentelor din soia: lapte de soia, sos de soia, tofu, creme pe bază de soia. 

Gluten 

La unii pacienți cu hipertiroidism s-a observat o îmbunătățire a simptomelor după renunțarea la alimente care conțin gluten, precum grâu, orz, drojdie de bere, malț, secară. De altfel, este important să verifici etichetele produselor pe care urmează să le achiziționezi, ca să te asiguri că acestea nu au gluten. 

Uleiurile hidrogenate

Uleiurile parțial hidrogenate sunt, de fapt, grăsimi trans, care afectează sănătatea cardiovasculară și cresc riscul de diabet de tip 2. Însă limitarea sau evitarea consumului de uleiuri hidrogenate poate reduce chiar și simptomele hipertiroidismului. Surse bogate în uleiuri hidrogenate sunt: cartofii prăjiți, alimentele de tip fast-food, gogoșile, produsele de patiserie, margarina, prăjiturile. 
 
Ca în cazul oricărei alte afecțiuni, și pentru hipertiroidism se recomandă adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, care să asigure organismului nutrienții de care are nevoie. Bineînțeles, este foarte important să se urmeze și tratamentul recomandat de medic, acesta fiind esențial pentru starea de bine a pacientului cu hipertiroidism. Prin tratament, alimentație, dar și stil de viață sănătos, activitatea glandei tiroide poate fi reglată. 
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The role of micronutrients in thyroid dysfunction - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282437/ 
1 Studiul „Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment”, publicat în International Journal of Endocrinology, 2017, autori: Mara Ventura Miguel Melo, Francisco Carrilho - https://www.hindawi.com/journals/ije/2017/1297658/
American Thyroid Association - Low Iodine Diet - https://www.thyroid.org/low-iodine-diet/
 


Te-ar mai putea interesa și...





DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0