De ce te poți îngrășa în hipertiroidism

Știm că persoanele cu hipertiroidism sunt de regulă slabe, deși mănâncă foarte mult, întrucât metabolismul acestora este mai activ și consumă mai multă energie. Acest lucru explică și simptomele - nervozitate, tahicardie, stare de agitație, tremurat, somn mai puțin.

Însă, hipertiroidismul, de obicei, îți crește pofta de mâncare. Și aceasta ar fi o primă explicație legată de creșterea în greutate, uneori mai neașteptată la acești pacienți. Când mănânci  mult mai multe calorii, poți crește în greutate, chiar dacă corpul dvs. arde mai multă energie. De aceea, asigurați-vă că mâncați alimente sănătoase, faceți exerciții fizice regulate și lucrați cu un medic la un plan de nutriție.

Pe de alta partă, după tratamentul cu succes pentru hipertiroidie, mulți pacienți se trezesc cu o creștere în exces a greutății, pe care mulți poate că o pierduseră în timp ce glanda tiroidă era în hiperactivitate, iar  greutatea a continuat să crească.

Aceasta este o plângere obișnuită a unor pacienți aflați în această situație, iar unii dintre ei, afectați de creșterea în greutate nedorită, sunt la risc să nu mai ia medicamentul menit să le normalizeze nivelul tiroidei.

Creșterea în greutate este frecventă după terapia cu medicamente antitiroidiene, dar poate fi gestionată dacă se dezbate cu medical endocrinolog.

Tratamentul pentru hipertiroidism poate duce la creșterea în greutate în exces dacă nu este abordat devreme. 

Ce stimulează creșterea în greutate legată de hipertiroidie?

„Acesti pacienți pot  dezvolta o “furtună tiroidiană””, spune Kristien Boelaert, MD, dr., Profesor asociat de endocrinologie la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie și autor principal al unui nou studiu axat pe creșterea în greutate după tratamentul pentru hipertiroidism. Furtuna tiroidiană este o afecțiune care pune viața în pericol, în care temperatura corpului, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc adesea la niveluri periculoase.

Aceste simptome pot necesita chiar asistență medicală urgentă. Mulți oameni sunt tentați să nu mai ia tratamentul antitiroidian în speranța de a reduce creșterea în greutate, spune ea, iar pentru cei care o fac, rezultă complicații medicale chiar mai grave.

Recunoscând acest scenariu comun, Dr. Boelaert și colegii ei au fost obligați să studieze problema - exact cât de mult se îngrașă în mod obișnuit oamenii în timp ce sunt tratați pentru hipertiroidism - și să raporteze concluziile lor în revista Thyroid.

Echipa doctorului Boelaert a descoperit că mulți oameni se îngrașă într-adevăr, în timp ce unii ajung chiar la obezitate. Datele colectate din acest studiu pun cifre concrete asupra acestui efect advers al tratamentului hipertiroidian. Conștientizarea simplă a cât de frecvent poate  aparea creșterea în greutate în exces poate fi o mare ușurare pentru pacienți, spune dr. Boelaert pentru EndocrineWeb; știind că poate apărea creșterea în greutate înseamnă că pacienții pot lua măsuri proactive pentru a anticipa problema și a reduce rezultatul.

Tratament non-chirurgical pentru tiroida hiperactivă și creșterea în greutate

În timp ce medicii endocrinologi sunt conștienți că această creșterea în greutate poate apărea după tratament, adesea nu se menționează această ipoteză pacienților, spune dr. Boelaert.

Progresia obișnuită, spune dr. Boelaert, este următoarea: pacienții observă că slăbesc fără să încerce și merg la medic, moment în care află că au o tiroidă hiperactivă. Aceștia sunt tratați cu medicamente antitiroidiene sau cu medicamente plus tratament cu iod radioactiv (RAI).

După tratamentul pentru hipertiroidism, pacienții vor observa o creștere constantă în greutate, în ciuda faptului că nu se modifică alimentația sau exercițiile fizice. În primul rând, greutatea se va apropia de nivelul normal, dar apoi mulți continuă să experimenteze creșterea în greutate, ajungând la supraponderalitate sau chiar la obezitate. Ca atare, Dr. Boelaert și-a propus să evalueze cât de severă este problema creșterii în greutate la pacienții tratați pentru hipertiroidism și ce ar putea explica acest rezultat problematic.

În cazul hipertiroidismului, pierderea în greutate este frecventă.

Cercetătorii au apelat la baza de date a clinicii tiroidiene de la Universitatea Spitalelor din Birmingham, National Health Service Foundation Trust, pentru a culege date despre toți pacienții adulți cu hipertiroidism tratați fie cu medicamente antitiroidiene, cu radioiod (131-I) sau ambele. Informațiile au fost colectate pentru pacienții tratați între 2000 și 2014, cu trei ani de urmărire. Niciunul dintre pacienți nu a avut tiroidectomie - eliminarea chirurgicală a tiroidei - care este o altă opțiune de tratament.

În total, au fost evaluați 1.373 de pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani, iar greutatea lor a fost urmărită în timp. În timpul tratamentului, bărbații, în general, câștigă aproximativ 17,6 kilograme, în timp ce femeile au câștigat puțin peste 12 kilograme. Cercetătorii au comparat creșterea în greutate a pacienților cu cea a unei populații comparative de aproape 11.000 de persoane care nu aveau o tiroidă hiperactivă.

La începutul tratamentului medicamentos, cei care au fost diagnosticați cu o tiroidă hiperactivă cântăreau mai puțin, în medie, decât populația de comparație, spune dr. Boelaert, ceea ce era de așteptat. Cu toate acestea, după tratament, pacienții cu hipertiroidism au fost mai predispuși decât grupul de comparație să atingă un nivel de obezitate. De fapt, bărbații au fost de 1,7 ori mai predispuși, iar femeile, de 1,3 ori mai probabil să câștige suficientă greutate pentru a fi considerați în intervalul obez.

În comparație cu medicamentele singure, tratamentul care a inclus RAI a fost asociat cu un câștig suplimentar de aproximativ 1,3 kilograme. (Aceasta este inclusă în câștigul global constatat, deoarece această cifră a analizat toți pacienții, cu toate cele trei planuri de tratament, și a câștigat în medie).

„Experimentarea creșterii constante în greutate este cea mai răspândită în primele șase luni”, după tratament, spune dr. Boelaert pentru EndocrineWeb, iar apoi se poate diminua oarecum. Dar un anumit nivel de creștere în greutate a fost experimentat de majoritatea pacientelor mai mult de 24 de luni.

De la momentul în care pacienții au solicitat îngrijire până la sfârșitul urmăririi tratamentului, o creștere în greutate de 5% sau mai mult a fost măsurată la 65% dintre pacienții cu hipertiroidism și mai mult de o treime (38%) au înregistrat o creștere în greutate de 10% sau mai mult peste greutatea corporală obișnuită.

Bărbații s-au îngrășat mai mult decât femeile, iar cei cu tiroidă hiperactivă, din cauza bolii Graves, au fost mai predispuși să câștige mai multă greutate decât cei care au avut hipertiroidism nodular toxic sau cei a căror cauză a tiroidei hiperactive nu era cunoscută.

Ce cauzează creșterea în greutate după terapia cu medicamente antitiroidiene?

Dr. Boelaert încă nu poate spune cu siguranță de ce persoanele care sunt tratate cu medicamente antitiroidiene pentru a-și inversa hipertiroidismul prezintă o tendință de a câștiga înapoi greutatea pierdută și mai mult. „Se pare că ceva în procesul de boală sau poate că din tratament îi face să se îngrașe”. În mod clar, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismele specifice din spatele schimbării în sus a greutății corporale ca urmare a tratamentului non-chirurgical pentru tiroida hiperactivă, spune ea.

De asemenea, „știm că semnalele poftei de mâncare se tulbură atunci când tiroida este hiperactivă”, spune ea. Când pacienții vin la tratament, spun mulți dintre ei, slăbesc, deși simt că mănâncă ca un cal. "După începerea tratamentului antitiroidian, cel puțin unii oameni pot continua să mănânce aceleași cantități mai mari cu care s-au obișnuit, iar acest lucru poate contribui la creșterea în greutate”, spune ea.

Semnalele apetitului revin la normal după începerea tratamentului? „Nu știm, dar sperăm să studiem acest lucru”, spune dr. Boelaert.

Ea își face griji cu privire la efectele adverse asociate cu supraponderalitatea. „Persoanele cu tiroidă hiperactivă au deja un risc crescut de boli cardiovasculare”, explică ea. „Dacă atunci devin supraponderali sau obezi, acesta este un „stres” suplimentar. Prin urmare, recunoașterea riscului crescut de boli de inimă și preocupările legate de creșterea în greutate ar trebui discutate cu medicul dumneavoastră și încorporate în planul dumneavoastră de tratament.

Adresați creșterea în greutate din terapia antitiroidiană

Noua cercetare oferă câteva informații noi și valoroase, spune Reshmi Srinath, MD, director al Programului de gestionare a greutății și metabolismului Mount Sinai și profesor asistent de endocrinologie, diabet și boli osoase la Școala de Medicină Icahn din New York; ea a analizat rezultatele, dar nu a fost implicată în cercetare.

„Pune unele cifre pe un fenomen pe care l-am observat, dar care nu au putut fi cuantificate”, spune ea despre creșterile medii în greutate observate în rândul bărbaților și femeilor din studiu.

„Pacienții mei cu tiroidă hiperactivă sunt adesea încântați de pierderea inițială în greutate”, spune dr. Srinath, dar îi avertizează cu privire la șansa ca această tendință să se inverseze. Știind că creșterea în greutate apare, probabil, odată ce tratamentul medicamentos începe să normalizeze funcția tiroidiană și că creșterea în greutate poate „depăși” ceea ce duce la excesul de greutate corporală nedorită este un punct cheie de îngrijire care trebuie abordat.

Când un endlocrinolog  vede pacienții, trebuie să îi avertizeze cu privire la posibilitatea creșterii în greutate și să-i îndeamne să facă ajustările necesare în dieta lor, dar mai ales să facă o activitate fizică regulată ca cel mai bun mod de a contracara potențialul de greutate.

De asemenea, este foarte important, spune ea, să fii atent monitorizat în timp ce ești sub tratament. În special în primele 18 luni, pacienții trebuie să fie în contact cu echipade îngrijire a sănătății la fiecare trei luni, pentru servicii precum teste de laborator, pentru a urmări funcția tiroidiană, care necesită monitorizarea nivelurilor funcției tiroidiene. „Dorim să evităm fluctuațiile extreme ale nivelurilor hormonilor tiroidieni, care - dacă nu se află în raza de acțiune - ar putea accelera tendința de a experimenta creșterea în greutate, spune dr. Srinath.

Discuție deschisă despre modificările de greutate și riscul de boli de inimă 

Conștientizarea tendinței de creștere în greutate este primul pas crucial pentru fiecare pacient cu hipertiroidism, spune dr. Boelaert. Ea spune că medicii ar trebui să fie mai prevăzatori cu privire la probabilitatea creșterii în greutate, dar și că pacienții ar trebui să fie pregătiți să discute acest lucru și să insiste ca acesta să facă parte din planul de îngrijire.

"Le spun pacienților - când vom regla activitatea tiroidei, mă aștept să te îngrași. Dovada este că probabil vei câștiga mai mult decât ai pierdut", spune dr. Boelaert. Deci, știți acest lucru și pledați pentru îndrumări clare despre ceea ce puteți schimba pentru a încetini orice creștere inevitabilă în greutate și pentru a preveni depășirea greutății obișnuite și sănătoase.

Dr. Boelaert a găsit o creștere netă mai mare în greutate netă la pacienții ei care au primit terapie cu iod radioactiv decât medicamentele singure, dar nu crede că acest efect secundar ar trebui să îndepărteze oamenii de la tratamentul RAI, deoarece eficiența este mult mai mare cu acest tratament, spune ea.

Ea observă că pacienții care adoptă un stil de viață mai sănătos  pot reduce excesul de greutate, asta dacă nu urmau deja o dietă sănătoasă pentru inimă și aveau o activitate fizică zilnică, atunci când i-a întâlnit pentru prima dată.

„A avea o tiroidă hiperactivă nu este o boală benignă”, le spune pacienților ei. Tratamentul este esențial, la fel și monitorizarea greutății pe măsură ce procesul de tratament progresează.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ref :  Boelaert K, Torlinska B, Nichols L. et al.  Patients treated for hyperthyroidism are at increased risk of becoming obese: findings from a large prospective secondary care cohort. Thyroid. 2019;29(10):1380-1389.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0