Transpiri excesiv? Hipertiroidismul poate fi una dintre cauze

De câte ori nu ai auzit sau nu ai spus chiar tu altor persoane „Nu te mai stresa din cauza lucrurilor fără importanță?” Un sfat bun pentru majoritatea oamenilor, însă nu și pentru unul dintre milioanele de pacienți diagnosticați cu hipertiroidism, a căror boală îi face să se streseze și să se confrunte cu transpirația excesivă. Dar și persoanele cu hipotiroidism pot transpira la fel de mult.

Află în cele ce urmează ce legătură este între transpirația excesivă și boli precum hipertiroidismul și hipotiroidismul și cum se poate lupta cu această problemă.

Hipertiroidismul și transpirația excesivă

Persoanele care suferă de hipertiroidism transpiră fără niciun motiv aparent, iar sistemul de control al temperaturii corpului mult prea solicitat le poate determina să evite socializarea. De multe ori hipertiroidismul nu este diagnosticat, și atunci oamenii nu știu care este problema lor.

Transpirația este o activitate involuntară care controlează temperatura corpului. Organismul transpiră pentru a-și reduce temperatura și excretă substanțele toxice. Totuși, persoanele cu hipertiroidism transpiră mai mult decât este nevoie pentru reglarea temperaturii corpului. Doar ideea de a da mâna cu cineva poate să provoace transpirație la nivelul palmelor, la subraț sau chiar la nivelul picioarelor. În anumite cazuri, hiperhidroza apare la nivelul întregului corp.

Transpirația excesivă poate produce anxietate și disconfort, în special într-un cadru de socializare. Transpirația poate apărea în orice moment, chiar și atunci când organismul nu are nevoie să-și reducă temperatura. Anumite alimente, nicotina și cafeina pot înrăutăți această afecțiune.

Hipotiroidismul și transpirația excesivă

Deși medicii asociază hipotiroidismul cu senzația de frig și hipertiroidismul cu senzația de căldură, un nivel scăzut de hormon tiroidian poate provoca dificultăți de reglare a temperaturii corpului, deci unele persoane cu hipotiroidism pot transpira excesiv. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină acest lucru.

O altă explicație pentru traspirație excesivă în caz de hipotiroidism poate fi că pacientul ia prea multă levotiroxină. Levotiroxina înlocuiește hormonii tiroidieni pe care corpul unei persoane nu îi produce în cantitate suficientă. Dozele mai mari decât pacientul ar avea nevoie din acest medicament ar putea duce la transpiraţie, dureri de cap, accelerarea bătăilor inimii, anxietate sau agitație, dificultăți de somn, dureri în piept, greață sau vărsături ori diaree.

Tipuri de hiperhidroză

Deseori, hiperhidroza se instalează în copilărie, iar factorul genetic ar putea avea un rol în dezvoltarea acesteia. Există trei tipuri principale, fiecare având propriul tratament:

Hiperhidroza focală primară

Transpirația poate apărea la nivelul anumitor părți ale corpului, precum picioarele, mâinile, fața sau la subraț. În cazurile grave, transpirația curge pe piele sub formă de picături, ceea ce provoacă anxietate și depresie sau iritații și infecții. Persoanele care suferă de această afecțiune se pot trata medicamentos sau chirurgical.

Hiperhidroza idiopatică generalizată

Această formă implică transpirație excesivă pe o mare parte a corpului.

Hiperhidroza secundară generalizată

Unele stări, precum menopauza, sau boli, precum tulburările tiroidiene ori diabetul, pot cauza această formă de transpirație. Hiperhidroza secundară generalizată poate fi provocată și de medicamente, sport sau căldură. De aceea, este important ca persoana afectată să meargă la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

Cum se poate lupta cu transpirația în exces?

Mai multe metode pot fi luate în calcul pentru a combate transpirația excesivă:

Aplică un deodorant special

Medicii le pot prescrie pacienților cu hipertiroidism care se luptă cu transpirație excesivă un deodorant special pentru transpirația care apare la subraț, pe mâini și pe picioare. Acesta se aplică o dată pe zi, seara, înainte de culcare, deci nu este ca un deodorant obișnuit. 

Bea mai multă apă pentru a scădea temperatura corpului

Mulți oameni se gândesc că dacă beau mai multă apă, vor transpira apoi și mai mult, dar acesta este doar un mit. Când bei mai multă apă, scade temperatura centrală și se atenuează o parte din transpirația excesivă. Ce este adevărat e că trebuie să mergi mai des la baie.

Bea ceai verde sau ceai de salvie 

Ceaiul are este un astringent care împiedică umezeala să iasă din piele. În esență, te usucă dinspre interior spre exterior. În plus, ceaiul verde neutralizează multe dintre toxinele care creează mirosul înțepător în transpirație. Atenție, ceaiul verde are cofeină, așa că nu e cea mai bună idee să îl bei seara, deoarece poate provoca insomnii. E mai indicat să bei o cană cu ceai verde dimineața și o cană cu ceai de salvie seara.

Evită alimentele picante, alcoolul și cofeina

Ceapa, usturoiul și cafeaua sunt doar câteva dintre ingrediente care sunt declanșatoare puternice pentru transpirație. Poți să încerci să le elimini o vreme din alimentație și să vezi dacă observi vreo diferență. Adaugă, în schimb, în meniul zilnic, legume cu frunze verzi și ceai pentru un efect pozitiv în combaterea transpirației. 

Apelează la iontoforeză

Dacă deodorantele clinice și soluțiile dietetice nu funcționează, iontoforeza poate fi de ajutor. Practic, pentru acest tratament, pacientul își pune mâinile și picioarele într-un fel de boluri umplute cu apă minerală, conectate la un dispozitiv electromagnetic de iontoforeză. Pulsurile electrice blânde sunt distribuite prin apa minerală, mineralele schimbând temporar natura porilor pentru a bloca transpirația.

Scufundare în ceai de salvie

Ceaiul de salvie poate fi utilizat și extern pentru a combate transpirația excesivă din cauza hipertiroidismului. Se umple un castron mare cu apă la temperatura camerei și se pun în el câteva pliculețe de ceai de salvie, care se amestecă puțin cu mâna prin vas. Apoi, se înmoaie mâinile în castron timp de 15 minute.

Ceaiul de salvie acționează ca un astringent, uscând pielea și prevenind transpirația excesivă pentru mai multe zile la rând. Dacă aceste băi de salvie se fac timp de 5 zile consecutiv, câte 15 minute o dată, unii oameni spun că au rezultate bune. Dacă mâinile se închid la culoare din cauza ceaiului, se va folosi la spălat un săpun antibacterian.

Intervenție chirurgicală

Transpirația în exces cauzată fie de tulburări ale glandelor sudoripare, fie de glandele sudoripare hiperactive poate fi vindecată și cu ajutorul unei intervenții chirurgicale. Un medic dermatolog poate îndepărta chirurgical glandele sudoripare de la subraț sau poate face o altă operație numită simpatectomie, prin care încearcă să oprească semnalele nervoase pe care corpul le trimite glandelor sudoripare. Pentru a face acest lucru, chirurgul va tăia anumiți nervi.

#sfatulDOC

Dacă te-ai hotărât să mergi la un medic endocrinolog, pregătește-te să adresezi următoarele întrebări:

  • Este afecțiunea mea ținută sub control în acest moment?
  • Analizele de sânge arată modificări îngrijorătoare?
  • Există suplimente sau tratamente noi despre care ar fi bine să știu?
  • Ce complicații pot exista dacă renunț la terapia recomandată?
  • Care sunt potențialele efecte secundare ale tratamentului?
  • Ce modificări de dietă și stil de viață ar ajuta?

Dacă îți dorești să te programezi chiar acum la un specialist endocrinolog, nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!

Te poți programa chiar acum la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME

Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Hyperthyroidism
https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/thyroid-gland-disorders/hyperthyroidism#
American Academy of Dermatology Association - Hyperhidrosis. Diagnosis and treatment
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-treatment


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0