Diagnosticul imagistic la pacientii cu AVC

La pacientii cu suspiciune de AVC (accident vascular cerebral) sau AIT (atac ischemic tranzitor) se recomanda CT cranian de urgenta. Ca si alternativa se utilizeaza RMN.

La pacientii cu AIT, AVC minor sau cu remisiune spontana rapida, se recomanda efectuarea de urgenta a investigatiilor diagnostice, inclusiv imagistica vasculara de urgenta (ultrasonografie, angiografie CT sau angiografie IRM). Investigatia imagistica a creierului si a vaselor cerebrale este cruciala in evaluarea pacientilor cu AVC si AIT.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Imagistica cerebrala diferentiaza AVC-ul ischemic de hemoragiile intracraniene, de afectiunile care mimeaza AVC, identifica tipul de AVC ischemic si uneori si etiologia AVC. Poate uneori sa distinga zonele de tesut cerebral afectate ireversibil de cele care s-ar putea recupera, ghidand astfel tratamentul de urgenta si pe cel ulterior si ar putea ajuta la evaluarea prognosticului. Imagistica vasculara poate sa identifice localizarea si cauza obstructiei arteriale si identifica pacientii cu risc crescut de recurenta a AVC.

Pacientii internati in primele 3 ore de la debutul AVC pot fi candidati pentru efectuarea trombolizei intravenoase. Examenul CT cerebral este disponibil in general, el identifica majoritatea afectiunilor care mimeaza AVC, distinge AVC ischemic de cel hemoragic in primele 5 - 7 zile.

Examenul CT cerebral imediat este metoda imagistica cea mai eficienta (din punct de vedere al costului) pentru pacientii cu AVC acut, dar nu este o metoda sensibila pentru hemoragia veche. In general, CT cerebral este mai putin sensibil in comparatie cu RMN cerebral, dar este la fel de specific pentru detectarea modificarilor ischemice precoce.

Examenul RMN cu secventele de difuzie are avantajul unei sensibilitati crescute in detectarea modificarilor ischemice precoce comparativ cu CT cerebral.

De ce sunt importante metodele de imagistica

Exista mai multe tipuri de metode de diagnosticare folosite in cazul pacientului cu accident vascular cerebral (AVC).

Testele de diagnosticare examineaza cum arata, cum functioneaza si cum este alimentat cu sange creierul pacientului. Majoritatea metodelor de diagnosticare sunt sigure si nedureroase. Aceste teste intra in doua categorii:

1. testele imagistice si

2. testele care vizeaza fluxul sanguin.

Metodele (testele) imagistice folosite in cazul unui AVC sunt:

  • Tomografia computerizata sau CT - metoda foloseste radiatii pentru a crea o imagine (la fel ca o radiografie) a creierului pacientului. De regula, tomografia computerizata (CT) este unul dintre primele teste facute unui pacient care are simptomele unui accident vascular cerebral. Rezultatele CT-ului ofera informatii valoroase despre cauza AVC-ului, precum si despre localizarea si extinderea leziunilor cerebrale.
  • IRM sau RMN (imagistica prin rezonanta magnetica sau rezonanta magnetica nucleara). Aceasta metoda foloseste un camp magnetic mare pentru a produce o imagine clara a creierului. La fel ca scanarea CT, RMN-ul arata localizarea si extinderea leziunilor de la nivelul creierului. Imaginea produsa de un RMN este mai clara si mai detaliata decat cea a unei scanari cu ajutorul CT-ului, asa ca ea este adeseori folosita pentru a diagnostica leziunile mici, mai profunde.
  • Angio-computer tomografia, numita si angio-CT sau angiografia CT. In cazul angiografiei CT, o substanta speciala de contrast este injectata intr-o vena, iar imaginile vaselor de sange sunt apoi obtinute, pentru ca medicul sa poata vedea daca exista anomalii, cum ar fi un anevrism.
  • Angiografia RMN sau angiografia prin rezonanta magnetica - In acest test de diagnosticare, vasele de sange sunt observate ("fotografiate") prin intermediul unui scanner cu rezonanta magnetica, pentru a localiza un anevrism cerebral.

Ce metoda de diagnosticare este cea mai buna, in cazul in care exista suspiciunea unui AVC?

Medicii spun ca pacientii care prezinta simptomele unui accident vascular cerebral ar trebui sa fie supusi unor teste de imagistica imediat, in decurs de 3 ore de la debutul simptomelor (aceasta este o recomandare foarte importanta). In primele 3 ore dupa un accident vascular cerebral suspectat, tomografia computerizata (CT) fara contrast efectuata la cap este standardul de aur pentru diagnosticarea unui AVC hemoragic acut. Cu toate acestea, sensibilitatea pentru depistarea hemoragiei intracerebrale scade mult la 8-10 zile dupa acest eveniment.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) poate fi la fel de precisa in diagnosticarea unui AVC hemoragic acut, daca este realizata in decurs de 90 de minute de la prezentarea pacientilor ale caror simptome au inceput cu mai putin de 6 ore inainte. Studiile arata ca RMN-ul este mult mai sensibil decat CT-ul pentru un AVC ischemic, in primele 24 de ore de simptome prezentate. Totodata, RMN-ul este mai sensibil decat un CT in diagnosticarea unui AVC hemoragic sau unui AVC ischemic, aratand rezultate mai bune decat la 1 saptamana dupa debutul simptomelor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0