Poate caldura sa ii afecteze pe pacientii care au suferit un AVC?

Oamenii de stiinta cred ca anumite conditii meteorologice cresc riscul de ocurenta a accidentelor vasculare cerebrale, desi mecanismele din spatele acestui lucru nu au fost inca clarificate. Asa ca astazi incercam sa aflam daca temperaturile extrem de mari pot sa ii afecteze pe pacientii care au avut un AVC.

 

Un studiu sugereaza ca rata de spitalizare si rata de deces sunt legate de schimbarile aparute in temperatura si umiditate. Potrivit dailymail.co.uk, schimbarile aparute in temperatura pot influenta riscul de accident vascular cerebral, mai ales cand afara se face mai frig, avertizeaza oamenii de stiinta.

Un studiu dat publicitatii in 2014 a aratat ca oamenii sunt mai predispusi sa sufere un AVC si sa moara de pe urma acestui eveniment acolo unde exista mari modificari in privinta temperaturii aerului si umiditatii foarte ridicate. Dar vremea mai calda reduce riscul nevoii de tratament in spital pentru un accident vascular cerebral si imbunatateste sansele de supravietuire.

Studiul spune ca temperaturile mai scazute ar putea declansa AVC, deoarece expunerea la frig are anumite efecte asupra corpului uman, variind de la tensiunea arteriala crescuta si constrictia vaselor de sange si pana la tendinta de coagulare a sangelui (din cauza plachetelor sangvine).

 

Oamenii de stiinta au descoperit ca modificarile mai mari in privinta temperaturilor zilnice si umiditatea medie mai mare au fost asociate cu rate de spitalizare mult mai mari pentru AVC. Temperaturile medii anuale au fost asociate cu spitalizarile necesare in caz de AVC si cu decesul pacientilor, mai arata studiul. Cu fiecare crestere de 1 grad F a temperaturii medii, exista si o scadere in ce priveste sansa de spitalizare a celor cu AVC si a sansei de deces in spital, dupa un accident vascular cerebral.

"Vremea nu reprezinta ceva ce oamenii ar asocia, in mod normal, cu riscul de accident vascular cerebral; cu toate acestea, noi am descoperit ca anumite conditii meteorologice se afla printre numerosii factori care sunt asociati cu spitalizarile legate de AVC.", a explicat autoarea acestui studiu, Judith Lichtman, profesor de epidemiologie la Yale School of Public Health.

In plus, cercetatorii spun ca umiditatea ridicata poate cauza deshidratare, care la randul ei poate creste riscul de cheaguri de sange si poate creste stresul la care este supus corpul uman. Tocmai de aceea, nu e recomandat ca pacientii sa stea in conditii in care vremea este extrem de calduroasa, iar umiditatea aerului este foarte mare.

Sa nu uitam ca deshidratarea in zilele cu temperaturi foarte mari poate creste vascozitatea sangelui si nivelul colesterolului, care, la randul lor, cresc probabilitatea de a avea loc o tromboza microvasculara si un ulterior AVC. De asemenea, cand este expus la un mediu cu temperaturi foarte mari, corpul uman trebuie sa isi gaseasca anumite mijloace de a regla temperatura interna, cum ar fi cresterea ritmului cardiac, vasodilatatia si traspiratia.

Drept rezultat, alimentarea cu sange a creierului ar putea fi redusa, iar ischemia (intreruperea circulatiei sangvine in acel organ) deja existenta s-ar putea agrava. Din aceste motive, pacientul care a suferit un AVC trebuie ferit de temperaturile foarte mari si trebuie ferit de deshidratare.

Sfaturi pentru cei care au supravietuit unui AVC: cum mentii organismul hidratat in timpul verii

 
 

Sa iti mentii corpul hidratat, in special pe canicula, nu este un concept nou, dar multi supravietuitori ai accidentului vascular cerebral nu se mai confrunta cu senzatia de sete, care este de cele mai multe ori un semn ca deshidratarea s-a instalat deja. Asa ca persoanele care au in grija un pacient cu AVC trebuie sa se asigure ca acesta este bine hidratat.

Lipsa apei, in special in zilele cu temperaturi ridicate, face ca organismul sa se supraincalzeasca si acest lucru poate avea drept rezultat efecte secundare serioase, cum ar fi oboseala, ameteala, ritmul cardiac crescut si febra.

Cand ai in grija un pacient care a supravietuit unui AVC, trebuie sa incluzi hidratarea pe lista lucrurilor esentiale vara aceasta pentru acel pacient si sa iti amintesti aceste recomandari data viitoare cand temperaturile cresc foarte mult.

Apa este cea mai buna

Bauturile indulcite cu zahar, cofeina si alcoolul pot, de fapt, sa accelereze deshidratarea, asa ca ofera-i pacientului cu AVC apa simpla. Daca vrei sa ii dai un plus de savoare apei, adauga fructe citrice, fructe de padure sau felii de castravete intr-o carafa cu apa plata. Sucurile proaspete de fructe si apa de cocos sunt alternative la apa plata, care ajuta si ele la prevenirea deshidratarii.

Hidratarea ajuta in caz de disfagie

Disfagia (dificultatile in inghitire sau cand inghitirea este dureroasa) are loc la aproape 70% dintre supravietuitorii unui AVC. Ca sa te asiguri ca persoana de care ai grija este hidratata chiar si cand sufera de disfagie, ofera-i un pai de plastic pentru a bea apa si tine persoana cu spatele drept atunci cand bea lichide.

 

Fii cu un pas inaintea deshidratarii

Pastreaza la indemana o sticla cu apa si asigura-te ca persoana de care ai grija bea din ea in mod regulat (foloseste un pai daca e nevoie). Poti sa intrebi medicul persoanei care este aportul de apa zilnic indicat in cazul acelui pacient. Nu uita ca acest aport de lichide include si apa care se gaseste in alimente.

Alimentele moi si usor de inghitit iti pot fi de mare ajutor, pentru ca si ele cresc aportul de apa: ofera-i pacientului afine, pepene galben, pepene rosu si mango sau alte fructe ori legume cu un continut ridicat de apa.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0