Pareza dupa AVC: ce presupune recuperarea pacientului

Pareza reprezinta o paralizie usoara, incompleta, care apare drept consecinta a unui accident vascular cerebral (AVC). Pacientul are miscari reduse ca amplitudine, iar forta lui in mana sau piciorul ori zona afectata este vizibil diminuata.

 

Ce dizabilitati sau probleme pot sa apara dupa un AVC

Tipurile de dizabilitati sau handicap si gradul de afectare care apar ca urmare a unui atac cerebral depind de zona creierului care a fost afectata de acest eveniment cardiovascular major. In general, un AVC poate cauza aparitia a 5 tipuri de dizabilitati:

  • paralizie sau probleme in ceea ce priveste controlul miscarilor;
  • tulburari la nivel senzorial, inclusiv durere;
  • probleme in ce priveste folosirea sau intelegerea limbajului;
  • probleme legate de procesele de gandire si de memorie;
  • tulburari emotionale.

 

Astazi ne vom indrepta atentia asupra parezei sau paraliziei ce apare drept consecinta a unui accident vascular cerebral.

Paralizia pe o parte sau alta a corpului si a fetei

Paralizia este una dintre problemele care pot sa apara dupa un atac cerebral. Pacientul are probleme sau dificultati in a-si controla miscarile. Sa nu uitam ca paralizia este una dintre cele mai intalnite dizabilitati ce rezulta de pe urma unui atac cerebral.

Pareza sau paralizia apare, de regula, pe partea corpului opusa in raport cu partea afectata a creierului de acest accident vascular si poate sa afecteze fata (daca este afectat nervul facial), un brat, un picior sau intreaga parte a corpului. Aceasta paralizie pe o singura parte este numita hemiplegie (iar slabiciunea pe o parte a corpului este numita hemipareza).

O persoana care sufera un AVC in emisfera stanga a creierului va prezenta o paralizie (sau pareza) pe partea dreapta. Pe acelasi principiu, o persoana cu AVC in emisfera dreapta a creierului va prezenta deficite pe partea stanga a corpului.

Paralizia este o consecinta comuna a unui accident vascular, adeseori ivindu-se pe o parte a corpului (hemiplegie). Paralizia, sa nu uitam, poate sa afecteze doar fata (muschii fetei), un brat sau un picior ori poate afecta intreaga parte a corpului si a fetei.

Cum se manifesta pareza?

Pacientii care au supravietuit unui accident vascular cerebral cu hemipareza sau hemiplegie pot avea dificultati in ceea ce priveste activitatile de zi cu zi, precum mersul sau prinsul/apucatul obiectelor cu mana.

Unii pacienti cu AVC au probleme la inghitire, afectiune numita disfagie, din cauza leziunilor cerebrale la acea parte a creierului care controleaza muschii responsabili de inghitirea alimentelor.

Leziunile ce apar la partea inferioara a creierului, la cerebel, pot afecta capacitatea corpului uman de a coordona miscarile, o tulburare numita ataxie, iar aceasta duce in cele din urma la probleme legate de postura corpului, de mers si de echilibru.

Simptomele paraliziei aparute post-AVC pot include (insa nu sunt limitate doar la): hemipareza, spasticitate (muschii sunt rigizi, tepeni), disfagie (dificultati la inghitire), hemiplegie, incapacitatea de a ridica partea din fata a piciorului (pacientul isi taraste degetele de la picioare pe podea), slabiciune, necoordonare, deficite senzoriale, probleme de echilibru, pareza faciala.

In ce consta recuperarea?

Reabilitarea pacientului incepe in spital, cat mai curand posibil dupa un AVC. In cazul pacientilor care sunt stabili, reabilitarea poate incepe in decurs de 2-3 zile de la debutul accidentului vascular cerebral si ar trebui continuata cat timp este necesar si dupa ce pacientul este externat din spital.

Obiectivul recuperarii (reabilitarii) este de a imbunatati functiile pierdute, astfel incapt pacientul care a supravietuit unui AVC sa devina cat mai independent cu putinta. Aceasta recuperare trebuie indeplinita in anumite moduri, pentru a mentine demnitatea pacientului, iar in acelasi timp, pentru a motiva pacientul sa invete din nou anumite abilitati pe care le-a pierdut in urma atacului cerebral - el este nevoit sa reinvete sa manance, sa se imbrace, sa mearga etc.

Activitatile din partea de recuperare pot include:

- abilitati prin care pacientul invata sa se ingrijeasca singur, cum ar fi sa se hraneasca, sa se spele, sa se imbrace;

- abilitati ce il ajuta sa isi redobandeasca mobilitatea, cum ar fi mersul sau sa invete sa miste un scaun cu rotile;

- abilitati de comunicare; pacientul invata cu ajutorul specialistilor in recuperare abilitati cognitive sau abilitati ce il ajuta sa rezolve probleme;

- abilitati sociale - pentru a invata sa interactioneze cu alti oameni.

Cat dureaza recuperarea in cazul pacientilor paralizati, in urma unui AVC?

Multi apartinatori se intreaba cat dureaza ca pacientul sa se recupereze in urma unui atac cerebral, mai ales cand este vorba si de pareza / paralizie. Expertii spun ca unii supravietuitori ai atacului cerebral se recupereaza in decurs de 6 luni, perioada in care au facut demersuri intense pentru reabilitare; alti pacienti au nevoie de mai mult timp, uneori mai bine de 1 an, dupa un accident vascular cerebral masiv.

Cum se poate accelera recuperarea pacientului

Specialistii spun ca exista cateva modalitati prin care se poate "grabi" recuperarea pacientilor cu paralizie cauzata de AVC:

1. Exercitiile pasive ajuta in recuperarea pacientilor cu paralizie de pe urma atacului cerebral. Atunci cand pacientul nu isi poate misca muschii afectati, exercitiile pasive vor fi aliatul numarul 1 in recuperarea lor. Exercitiile pasive inseamna ca pacientul isi foloseste zona neafectata pentru a-si misca zona afectata sau mai inseamna ca acest pacient este ajutat de un ingrijitor sau de un terapeut specializat.

2. Repetitiile ajuta creierul sa isi recapete procesele. Pentru a vedea rezultate de pe urma exercitiilor pasive, pacientul trebuie sa efectueze un numar mare de repetitii pentru a obtine cele mai bune rezultate. Repetitia ajuta la activarea neuroplasticitatii, mecanismul pe care creierul pacientului il foloseste pentru a se reface si pentru a se vindeca dupa un AVC. Asta inseamna ca mai multe repetitii vor duce la un succes mai mare. Asa ca pacientul trebuie sa faca multe repetitii in cadrul exercitiilor sale pasive din perioada de recuperare.

3. Practica mentala, pentru a repune creierul in functiune, ajuta pacientul sa se recupereze fara efort fizic. O practica mentala (vizualizarea) a exercitiilor ii ajuta pe pacienti sa activeze neuroplasticitatea. Expertii spun ca studiile au aratat ca prin combinarea acestei practici mentale cu practica fizica, pacientii vor avea rezultate mai bune in timpul perioadei de recuperare de dupa AVC.

Asa ca poti incerca si tu in fiecare zi (chiar daca aloci doar 2 minute) sa inchizi ochii si sa te vizualizezi / sa te vezi pe tine miscandu-te in modul in care vrei sa te misti. Acest truc te va ajuta sa iti "recladesti" legaturile necesare din creier si sa grabesti recuperarea de pe urma paraliziei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Stroke Association - http://www.stroke.org/we-can-help/survivors/stroke-recovery/post-stroke-conditions/physical/paralysis
  • National Institute of Neurological Disorders and Stroke - https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Post-Stroke-Rehabilitation-Fact-Sheet

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0