La ce sa te astepti daca unul dintre parintii tai a suferit un AVC

Dacă ai în grijă o persoană care a supraviețuit unui accident vascular cerebral (AVC), cel mai probabil că ai multe întrebări referitoare la persoana dragă ție, te gândești dacă se va recupera și care vor fi nevoile sale în următoarele luni sau în următorii ani. Nu este deloc ieșit din comun să te îngrijorezi și să te întrebi cum te vei descurca în această perioadă, având un rol nou, cel de aparținător.

Această situație nouă în care te afli, mai ales dacă unul dintre părinții tai a suferit un accident vascular cerebral, poate fi copleșitoare. În calitate de aparținător, nu numai că trebuie să îți îndeplinești rolul în familie, însă vă trebui și să ai grijă de persoana care a supraviețuit acestui AVC.

Aflarea veștii că tatăl sau mama ta, mai ales că este vorba de o persoană în vârstă, a avut un AVC poate fi o experiență înfricoșătoare. Un accident vascular cerebral poate cauza paralizie la nivelul feței, brațelor și picioarelor, ceea ce înseamnă că părintelui tău îi va fi dificil să meargă, să facă lucruri obișnuite de zi cu zi sau chiar să vorbească. Să nu uităm că un AVC poate să provoace confuzie, vedere încețoșată și amețeală și chiar dacă mulți pacienți se recuperează, în cele din urmă, acest eveniment poate fi fatal în unele cazuri.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum ai grijă acasă de tatăl sau de mama ta după un AVC?

După un AVC, unul dintre cele mai grele lucruri pe care persoana dragă le va face este să meargă acasă, de la spital, așa că trebuie să fii pregătit pentru această etapă. Când părintele tău va ajunge acasă, abia atunci vei putea să înțelegi pe deplin care sunt limitările lui, când va încerca să desfășoare activitățile din viața de zi cu zi.

Pregătește locuința și curtea

Asigură-te încă de dinainte ca părintele tău să revină acasă că mediul în care va locui este unul sigur și că îi va fi ușor să se miște prin casă. Dacă locuiți la curte, asigură-te că aleile din exteriorul casei sunt bine iluminate, că nu există piedici și că nu sunt suprafețe denivelate. În interior, ai grijă să fie suficient spațiu între piesele de mobilier, să nu fie zone prea aglomerate și, de asemenea, să nu existe riscul să alunece pe podele.

Poți instala în locuință anumite obiecte și accesorii, cum ar fi barele de susținere montate lângă cadă și lângă toaletă - acestea sunt accesorii esențiale, iar lămpile de veghe sau veiozele care să funcționeze pe timp de noapte sunt absolut necesare, deci este bine să le montezi prin toată locuința, astfel încât tatăl sau mama ta să se poată deplasa noaptea, până la baie, dacă poate să meargă fără ajutor până acolo.

Înarmează-te cu răbdare și cu calm

Acum, când este acasă și se află pe un teren familiar (spre deosebire de salonul din spital), părintele tău va fi cuprins de amintirile tuturor lucrurilor pe care le iubește și pe care ar vrea să le facă. Din cauza problemelor create de accidentul vascular cerebral, însă, acesta va descoperi că nu poate să facă unele dintre aceste lucruri, așa că trebuie să îi fii alături.

Părintele trebuie să învețe să aplice lucrurile pe care le-a învățat (dacă a fost într-un centru de recuperare) în mediul din interiorul locuinței. Uneori, revenirea acasă poate fi o perioadă tensionată, încărcată de emoții și frustrări și nu ai de ce să te miri dacă părintele tău se va enerva uneori. Gândește-te cât de neplăcut este să vrei să faci un lucru banal, cu care erai obișnuit, și să nu ai capacitatea de a-l face. 

Așa că nu uita: în aceste luni, încurajarea este cheia succesului. Încurajează-ți părintele în tot ceea ce face. Amintește-i tatălui sau mamei tale că a supraviețuit unui eveniment grav, că primul pas a fost să se întoarcă acasă (de la spital sau de la centrul de recuperare) și că puteți lucra cot la cot, pentru ca el sau ea să își poată relua activitățile zilnice.

În calitate de aparținător, și tu trebuie să te pregătești pentru perioada următoare. Vei descoperi că îți este dificil și ție să te adaptezi la faptul că părintele tău nu mai poate face pe cont propriu unele lucruri: se luptă pentru a face lucruri simple, cum ar fi mersul, vorbitul sau să își ia un pahar cu apă.

Învață mai multe despre AVC

După acest tip de eveniment, exista multe lucruri pe care le ai de învățat, așa că informează-te de la medic sau cere-i sfatul legat de ce poți citi despre urmările unui accident vascular cerebral și întreabă medicul direct despre prognosticul tatălui sau al mamei tale. De asemenea, poți să participi la grupuri de suport împreună cu el sau ea ori la alte tipuri de programe sau evenimente de acest gen. Discută cu echipa de medici care ți-a îngrijit părintele în spital, pentru a afla ce presupune recuperarea în caz de AVC și cum va fi procesul de reabilitare. Cu cât înveți mai multe despre accidentul vascular cerebral, cu atât mai bine vei putea să ai grijă de tatăl sau de mama ta.

Nu uita să fii foarte atent la semnele unei posibile depresii, pentru că persoanele care au supraviețuit unui AVC au un risc mai mare de depresie (între 30 și 50% dintre cei care au suferit un accident vascular cerebral sunt afectați de depresie). În plus, trebuie să cunoști factorii de risc pentru un al doilea atac cerebral, pentru că este posibil ca persoana care a suferit un AVC să treacă printr-un alt episod de acest gen, deci cere informații, pentru a reduce riscurile de AVC recurent la minimum.

Cum poate fi scăzut riscul unui al doilea AVC?

Reducerea riscului unui al doilea accident vascular cerebral implică adoptarea unui stil de viață sănătos și menținerea controlului asupra factorilor de risc.

Atenție la valorile tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru AVC, așa că măsoară în mod regulat tensiunea arterială a părintelui tău și urmează indicațiile medicului pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

Ai grijă ca diabetul să fie controlat

Dacă părintele are diabet, ai grijă pe cât posibil să își mențină glicemia sub control printr-o alimentație potrivită, prin administrarea medicamentelor pe care i le-a prescris medicul și prin mișcare efectuată regulat. O persoană care se recuperează după un AVC are oricum nevoie de activitate fizică, în funcție de starea de sănătate a persoanei, de severitatea AVC-ului și de recomandările medicului. 

De exemplu, anumite exerciții de întindere pot ajuta la menținerea și îmbunătățirea flexibilității și mobilității articulare. În funcție de starea de sănătate și progresul în recuperare al părintelui, se pot introduce exerciții de rezistență pentru întărirea mușchilor (cum ar fi folosirea unor gantere mai ușoare inițial).

Colesterolul trebuie să aibă valori bune

O alimentație echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase este de dorit pentru a scădea riscul de al doilea AVC. Se vor evita combinațiile alimentare gen carne cu pâine albă sau cu carne prăjită cu cartofi prăjiți, la fel și deserturile care combină zahărul, făina albă și grăsimile. Medicul poate decide dacă sunt necesare și medicamente pentru controlul colesterolului.

Se va tinde spre o greutate sănătoasă

Pentru a reduce riscul de al doilea AVC, și greutatea corporală este importantă. O greutate normală contribuie la starea de sănătate generală și ajută persoana să se miște mai ușor și să fie mai activă.

Fumatul ar trebui oprit

Fumatul crește semnificativ riscul de AVC, deci ar trebui discutat cu părintele, împreună cu medicul, despre acest aspect. Dacă părintele a fumat mulți ani, îi poate fi extrem de greu să renunțe la acest obicei, de aceea trebuie să i se explice riscurile și să fie ajutat să învingă acest viciu, dacă dorește să aibă mai multă grijă de sănătatea lui.

Alcoolul va fi limitat

Dacă părintele obișnuia să bea alcool, e bine să înțeleagă că, pentru a preveni un al doilea AVC, alcoolul ar trebui evitat în totalitate. Din păcate, pentru cineva care a trecut printr-un accident vascular cerebral, chiar și un pahar pe zi crește foarte mult riscul de a face un nou astfel de eveniment.

Ajută-l să gestioneze stresul

Cum spuneam, un astfel de eveniment poate crea multe tensiuni, iar pacientul tinde să se simtă frustrat, neputincios și nervos. Pentru a-l ajuta să se simtă mai bine, ascultă cu atenție și manifestă empatie față de sentimentele și grijile pe care și le face, pune-i să asculte cântece care îi plac și încurajează-l să petreacă timp cu prietenii, vecinii, diverse persoane a căror companie o apreciază.

Nu uita de monitorizarea medicală regulată

Pe lângă respectarea indicațiilor medicului în ce privește tratamentul după AVC, e important să se respecte și programul de vizite medicale regulate, deoarece astfel se poate monitoriza starea de sănătate generală și se pot identifica precoce factorii de risc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Treat and Recover from Stroke 
https://www.cdc.gov/stroke/treatments.htm
American Stroke Association - 15 Things Caregivers Should Know After a Loved One Has Had a Stroke 
https://www.stroke.org/en/help-and-support/for-family-caregivers/15-things-caregivers-should-know-after-a-loved-one-has-had-a-stroke


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0