La ce sa te astepti daca unul dintre parintii tai a suferit un AVC

Daca ai in grija o persoana care a supravietuit unui atac cerebral, cel mai probabil ca ai multe intrebari referitoare la persoana draga tie, te intrebi daca se va recupera si care vor fi nevoile sale in urmatoarele luni sau urmatorii ani. Nu este deloc iesit din comun sa te ingrijorezi si sa te intrebi cum te vei descurca in aceasta perioada, avand un rol nou: cel de apartinator.

Acest rol nou pe care il detii, mai ales daca unul dintre parintii tai a suferit un accident vascular cerebral, poate fi coplesitor. In calitate de apartinator, nu numai ca trebuie sa iti indeplinesti rolul in familie, insa va trebui si sa ai grija de persoana care a supravietuit atacului cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aflarea vestii ca tatal sau mama ta, mai ales ca este vorba de o persoana in varsta, a avut un AVC poate fi o experienta infricosatoare. Accidentul vascular cerebral poate cauza paralizie la nivelul fetei, bratelor si picioarelor, ceea ce inseamna ca parintelui tau ii va fi dificil sa mearga sau sa vorbeasca. Sa nu uitam ca un AVC poate sa provoace confuzie, vedere incetosata si ameteala si chiar daca multi pacienti se recupereaza, in cele din urma, acest eveniment poate fi fatal in unele cazuri.

Cum ai grija de tatal sau de mama ta acasa

Dupa un AVC, unul dintre cele mai grele lucruri pe care persoana draga le va face este sa mearga acasa, de la spital, asa ca trebuie sa fii pregatit pentru aceasta etapa.

Cand parintele tau va ajunge acasa, abia atunci vei putea sa intelegi pe deplin care sunt limitarile lui/ei, cand va incerca sa desfasoare activitatile din viata de zi cu zi.

Acum, cand este acasa si se afla pe un teren familiar (spre deosebire de salonul din spital), tatal sau mama ta va fi cuprins(a) de amintirile tuturor lucrurilor pe care le iubeste si pe care ar vrea sa le faca. Din cauza problemelor create de accidentul vascular cerebral, parintele tau va descoperi ca nu poate sa faca unele dintre aceste lucruri, asa ca trebuie sa fii alaturi de el/ea.

Parintele trebuie sa invete sa aplice lucrurile pe care le-a invatat (daca a fost intr-un centru de recuperare) in mediul din interiorul locuintei. Uneori, revenirea acasa poate fi o perioada tensionata, incarcata de emotii si frustrari. Asa ca nu uita: in aceasta perioada, incurajarea este cheia succesului. Incurajeaza-ti parintele in tot ceea ce face. Aminteste-i tatalui sau mamei tale ca primul pas a fost sa se intoarca acasa (de la spital sau de la centrul de recuperare) si ca puteti lucra cot la cot, pentru ca el sau ea sa isi poata relua activitatile zilnice.

In calitate de apartinator, si tu trebuie sa te pregatesti pentru perioada urmatoare. Vei descoperi ca iti este dificil sa te adaptezi la faptul ca parintele tau nu mai poate face pe cont propriu unele lucruri: se lupta pentru a face lucruri simple, cum ar fi mersul, vorbirea sau sa isi ia un pahar cu apa.

Pregateste locuinta si curtea

Asigura-te inca de dinainte ca parintele tau sa revina acasa, ca mediul de acasa este unul sigur si ca parintelui tau ii va fi usor sa se miste prin casa. Daca locuiti la curte, asigura-te ca aleile din exteriorul casei sunt bine iluminate si ca nu exista piedici, ca nu exista suprafete denivelate. In interior, asigura-te ca exista suficient spatiu intre piesele de mobilie, ca zonele nu sunt aglomerate si ca nu exista riscul sa alunece pe anumite suprafete sau podele.

Poti instala in locuinta anumite obiecte si accesorii, cum ar fi barele de sustinere montate langa cada si langa toaleta - acestea sunt accesorii esentiale, iar lampile de veghe sau veiozele care sa functioneze pe timp de noapte sunt absolut necesare, deci este bine sa le montezi prin toata locuinta, astfel incat tatal sau mama ta sa se poata deplasa noaptea, pana la baie, daca poate sa mearga pana acolo.

Invata mai multe despre AVC

Dupa acest tip de eveniment, exista multe lucruri pe care le ai de invatat, asa ca profita de fiecare ocazie pentru a invata despre atacul cerebral si despre conditia si prognosticul tatalui sau mamei tale. Poti sa participi la grupuri de suport impreuna cu el sau ea sau la alte tipuri de programe sau evenimente de acest gen. Discuta cu echipa de medici care ti-a ingrijit parintele in spital, pentru a afla ce presupune recuperarea in caz de AVC si cum va fi procesul de reabilitare. Cu cat inveti mai multe despre accidentul vascular cerebral, cu atat mai bine vei putea sa ai grija de tatal sau de mama ta.

Nu uita sa fii foarte atent la semnele unei posibile depresii, pentru ca persoanele care au supravietuit unui AVC au un risc mai mare de depresie (intre 30 si 50% dintre ei sunt afectati de depresie). In plus, trebuie sa cunosti factorii de risc pentru un al doilea atac cerebral, pentru ca este posibil ca persoana care a suferit un AVC sa treaca printr-un alt episod de acest gen. Cere informatii, pentru a reduce riscurile de AVC recurent la minimum.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

WebMD - https://www.webmd.com/stroke/features/stroke-recovery-tips-for-the-caregiver#2

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0