

Insomnia este asociata cu un risc crescut de AVC
Insomnia este asociata cu un risc crescut de AVC
Insomnia este asociata cu un risc crescut de AVC
Potrivit unei cercetari noi, publicate in 2017 in "European Journal of Preventive Cardiology", insomnia este asociata cu un risc mai mare de infarct miocardic si de accident vascular cerebral (AVC).
"Somnul este important pentru recuperarea biologica si ocupa aproape o treime din durata vietii noastre, dar in societatea moderna, din ce in ce mai multi oameni se plang din cauza insomniei. De exemplu, s-a raportat ca aproximativ o treime din populatia generala a Germaniei a suferit de pe urma simptomelor insomniei", a spus autoarea principala a studiului, Qiao He, studenta la masterat la Universitatea China Medical din Shenyang, China.
"Cercetatorii au descoperit ca exista asocieri intre insomnie si rezultate destul de slabe in ceea ce priveste starea de sanatate, dar legaturile dintre insomnie si bolile cardiace sau accidentul vascular cerebral au fost pana acum lipsite de consistenta", a completat Qiao He, citata de sciencedaily.com.
Actuala meta-analiza a evaluat asocierea dintre simptomele insomniei si incidenta sau decesul de pe urma bolilor cardiovasculare (infarct miocardic acut, boala arteriala coronariana, insuficienta cardiaca), de pe urma accidentului vascular cerebral sau de pe urma unei combinatii de evenimente cardiovasculare.
Simptomele insomniei includeau dificultatea de a incepe somnul (de a adormi), dificultatea mentinerii somnului, trezirea dimineata devreme si somnul care nu era deloc odihnitor, deloc reconfortant.
Autorii au analizat 15 studii prospective de cohorta, cu un total de 160.867 de participanti. In timpul unei perioade de urmarire a participantilor cuprinsa intre 3 si 29,6 ani, au existat 11.702 evenimente adverse.
In acest interval, au existat asocieri semnificative intre dificultatea initierii somnului, dificultatea mentinerii somnului si somnul deloc odihnitor si riscul de boli cardiace si de AVC, cu riscuri relativ mai mari cu 1,27, 1,11 si, respectiv, 1,18, comparativ cu persoanele care nu au avut aceste simptome caracteristice insomniei. Nu a existat nicio asociere intre faptul ca participantii se trezeau dimineata devreme si evenimentele adverse.
Autoarea cercetarii ample a explicat ca ea si echipa sa au descoperit ca dificultatea de a adormi, dificultatea de a ramane adormit sau somnul deloc reconfortant au fost asociate cu riscuri mai mari ci 27%, 11% si 18% de evenimente cardiovasculare si, respectiv, de accident vascular cerebral.
Mecanismele ce stau la baza acestor legaturi nu sunt pe deplin intelese de oamenii de stiinta, mai spune autoarea meta-analizei. "Studiile anteriore au aratat ca insomnia poate modifica metabolismul si functia endocrina, creste activarea sistemului nervos simpatic, creste tensiunea arteriala si creste nivelurile de citokine proinflamatoare si de citokine inflamatorii - iar toate acestea sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare si pentru accidentul vascular cerebral", mai spune Qiao He.
Femeile cu simptome caracteristice insomniei au avut un risc usor mai ridicat de evenimente cardiovasculare si de accident vascular cerebral, comparativ cu barbatii, in special cand era vorba de somnul deloc odihnitor, dar diferenta dintre cele doua sexe nu are o semnificatie importanta din punct de vedere statistic.
Nu se poate trage concluzia ca insomnia este mai periculoasa pentru femei, avand in vedere limitarile meta-analizelor, cu toate acestea, autoarea cercetarii spune ca se stie ca femeile sunt mai predispuse sa sufere de insomnie din cauza diferentelor in materie de genetica, hormoni sexuali, stres si reactii la stres. Prin urmare, ar fi mai bine ca oamenii de stiinta sa acorde mai multa atentie calitatii somnului femeilor.
Sursa foto: Shutterstock