Insomnia este asociata cu un risc crescut de AVC

Simptomele insomniei, cum ar fi efortul de a adormi sau de a avea un somn odihnitor ori de a reuși să te trezești dimineața nu doar că te epuizează, dar pot să-ți pună viața în pericol. 

La această concluzie au ajuns oamenii de știință în urma unui studiu publicat recent. Ei au descoperit că există o legătură foarte puternică între un somn adecvat și sănătatea noastră cardiovasculară, mai exact insomnia poate favoriza apariția accidentelor vasculare cerebrale1. Cercetătorii au analizat datele de la 31.126 de persoane pe parcursul a 18 ani și au descoperit că persoanele care se confruntau cu simptomele insomnie aveau un risc foarte mare de a face un accident vascular cerebral.

Cum e relația ta cu somnul?

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au făcut un sondaj pe americanii cu vârsta peste 50 de ani și soților acestora, din 2002 până în 2020. Doar cei care nu au avut accident vascular cerebral la momentul inițial au fost incluși în acest studiu. 

Au fost incluzi în acest studiu persoanele care sufereau de insomniei și care se confruntau cu dificultăți de inițiere a somnului, dificultăți de menținere a somnului, trezirea prea devreme și somn neodihnitor.  

În urma acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele cu insomnie, cu cât aveau mai multe simptome, cu atât riscul este mai mare. Mai exact, cei care au raportat cinci până la opt simptome de insomnie au avut un risc cu 51% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără semne de insomnie.

„Există o mulțime de date care demonstrează deja relația dintre somnul insuficient și neodihnitor și riscul de accident vascular cerebral. Acesta poate crește riscul de viitoare evenimente cardiovasculare și de accident vascular cerebral”, a declarat Dr. Hardik Amin, specialist în accident vascular cerebral la Yale Medicine din Connecticut.

Privarea de somn și insomnia sunt legate de un risc mai mare de factori de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea, atrag atenția oamenii de știință. 
„Persoanele care suferă de insomnie vor avea ritmuri circadiene întrerupte, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale peste noapte în timpul somnului. În mod normal, când o persoană are un somn sănătos, tensiunea arterială ar trebui să scadă în timp ce doarme”, a declarat Dr. Hardik Amin, specialist în accident vascular cerebral la Yale Medicine din Connecticut.

Deși există un nivel bun de înțelegere cu privire la legătura dintre sănătatea inimii și somn, toate detaliile nu sunt pe deplin cunoscute, ceea ce face ca studiile ca acesta să fie de folos pentru specialiști. 

Persoanele sub 50 de ani, risc mai mare de AVC

Un alt lucru important de menționat este că cazurile de accident vascular cerebral nu au fost corelate cu persoanele mai în vârstă din studiu. De regulă, pacienții mai tineri nu ar trebui să aibă niciun un risc de accident vascular cerebral. Însă studiul mai sus citat arată că tocmai riscul de AVC este mai mare printre persoanele cu insomnie și care au sub 50 de ani. 

În plus, dr. Martha Robinson, profesor asistent în neurochirurgie la Școala de Medicină a Universității Tulane din New Orleans, a subliniat că persoanele în vârstă au mai mulți factori tradiționali de risc de accident vascular cerebral - cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul - iar vârsta înaintată este un factor de risc în sine.  

Însă, este important de menționat că nu există neapărat o linie directă între insomnie și accident vascular cerebral. Corelația nu este egală cu cauzalitate. În schimb, insomnia la pacienții mai tineri poate implica, de asemenea, că apar și alte probleme de sănătate, fie singure, fie potențial din cauza insomniei. Aceste riscuri pentru sănătate pot expune pe cineva la un risc crescut de accident vascular cerebral.

Insomnia este asociată și cu un risc mare de infarct

Potrivit unei cercetări mai vechi, publicată în 2017 în „European Journal of Preventive Cardiology", insomnia este asociată cu un risc mai mare de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC). „Somnul este important pentru recuperarea biologică și ocupă aproape o treime din durata vieții noastre, dar în societatea modernă, din ce în ce mai mulți oameni se plâng din cauza insomniei. De exemplu, s-a raportat că aproximativ o treime din populația generală a Germaniei a suferit de pe urma simptomelor insomniei", a spus autoarea principala a studiului, Qiao He, studentă la masterat la Universitatea China Medical din Shenyang, China.

„Cercetătorii au descoperit că există asocieri între insomnie și rezultate destul de slabe în ceea ce privește starea de sănătate, dar legăturile dintre insomnie și bolile cardiace sau accidentul vascular cerebral au fost până acum lipsite de consistență", a completat Qiao He.

Această meta-analiză a evaluat asocierea dintre simptomele insomniei și incidența sau decesul de pe urma bolilor cardiovasculare (infarct miocardic acut, boala arterială coronariană, insuficiența cardiacă), de pe urma accidentului vascular cerebral sau de pe urma unei combinații de evenimente cardiovasculare.

Simptomele insomniei includeau dificultatea de a adormi, dificultatea menținerii somnului, trezirea dimineața devreme și somnul care nu era deloc odihnitor, deloc reconfortant. Autorii au analizat 15 studii prospective de cohortă, cu un total de 160.867 de participanți. În timpul unei perioade de urmărire a participanților, cuprinsă între 3 și 29,6 ani, au existat 11.702 evenimente adverse.

În acest interval, au existat asocieri semnificative între dificultatea inițierii somnului, dificultatea menținerii somnului și somnul deloc odihnitor și riscul de boli cardiace și de AVC, cu riscuri relativ mai mari cu 1,27, 1,11 și, respectiv, 1,18, comparativ cu persoanele care nu au avut aceste simptome caracteristice insomniei. Nu a existat nicio asociere între faptul că participanții se trezeau dimineața devreme și evenimentele adverse.

Autoarea cercetării ample a explicat că ea și echipa sa au descoperit că dificultatea de a adormi, dificultatea de a rămâne adormit sau somnul deloc reconfortant au fost asociate cu riscuri mai mari cu 27%, 11% și 18% de evenimente cardiovasculare și, respectiv, de accident vascular cerebral.

Mecanismele ce stau la baza acestor legături nu sunt pe deplin înțelese de oamenii de știință, mai spune autoarea meta-analizei. „Studiile anterioare au arătat că insomnia poate modifica metabolismul și funcția endocrină, crește activarea sistemului nervos simpatic, crește tensiunea arterială și crește nivelurile de citokine proinflamatoare și de citokine inflamatorii - iar toate acestea sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare și pentru accidentul vascular cerebral", mai spune Qiao He.

Femeile cu simptome caracteristice insomniei au avut un risc ușor mai ridicat de evenimente cardiovasculare și de accident vascular cerebral, comparativ cu bărbații, în special când era vorba de somnul neodihnitor, dar diferența dintre cele două sexe nu are o semnificație importantă din punct de vedere statistic.

Nu se poate trage concluzia că insomnia este mai periculoasă pentru femei, având în vedere limitările meta-analizelor. Cu toate acestea, autoarea cercetării spune că se știe că femeile sunt mai predispuse să sufere de insomnie din cauza diferențelor în materie de genetică, hormoni sexuali, stres și reacții la stres.  

Cum îți poți îmbunătăți somnul

Partea bună este că ai la dispoziție câteva modalități prin care îți poți îmbunătăți somnul și, eventual, de a reduce riscul de accident vascular cerebral sau de infarct. 

Uite ce ai putea să faci ca să ai un somn odihnitor:

  • Menține-ți un program regulat de somn. Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend.
  • Ai grijă ca în camera unde dormi să fie liniște, răcoare și întuneric. Ia în considerare utilizarea dopurilor de urechi, a unei măști pentru ochi sau a unui aparat cu zgomot alb dacă este necesar.
  • Urmează o rutină consecventă înainte de culcare. Aceasta poate include citirea câtorva pagini dintr-o carte, o baie caldă, ascultarea de muzică liniștitoare sau meditația.
  • Limitează somnul în timpul zilei. Încearcă să nu dormi prea mult la prânz, dacă obișnuiești să faci asta, căci somnul din timpul zilei îl poate perturba pe cel pe timp de noapte.
  • Fii atent la ceea ce mănânci și bei. Nu te culca fără să mănânci, dar nici nu mânca prea mult la cină. De altfel, încearcă să limitezi consumul de lichide înainte de culcare pentru a preveni drumurile perturbatoare la toaletă în mijlocul nopții. Stai departe și de nicotină, cofeină și alcool, deoarece acestea pot interfera cu somnul.
  • Fă mișcare în fiecare zi. Activitatea fizică regulată te poate ajuta să adormi mai repede și să ai parte de un somn mai profund.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Association Between Insomnia Symptoms and Trajectory With the Risk of Stroke in the Health and Retirement Study”, Neurology, 2023, Wendemi Sawadogo, MD, MPH, PhD ,Tilahun Adera, Maha Alattar, Robert Perera, James B. Burch, 
https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000207449
Sleep Foundation - Insomnia: Symptoms, Causes, and Treatments
https://www.sleepfoundation.org/insomnia


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0