Riscul de AVC ischemic poate fi prevăzut? [studiu]

Medicii ar putea prezice riscul de accident vascular cerebral (AVC) ischemic al unui pacient bazându-se pe severitatea sindromului metabolic, indică un nou studiu¹.

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, medicii ar putea prezice riscul pacienților de a face un accident vascular cerebral ischemic bazându-se pe severitatea sindromului metabolic, o conglomerare de afecțiuni care include tensiunea arterială ridicată, niveluri anormale de colesterol și exces de grăsime corporală în jurul abdomenului și al taliei.

Studiul a descoperit că riscul de AVC a crescut constant odată cu severitatea sindromului metabolic chiar și la pacienții care nu sufereau de diabet. Medicii ar putea folosi aceste informații - și un instrument de notare dezvoltat de un medic pediatru pentru copii - pentru a identifica pacienții cu risc crescut și pentru a-i ajuta să reducă acest risc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În lucrări științifice anterioare, s-a arătat că severitatea sindromului metabolic a fost legată de dezvoltarea viitoare a unor boli coronariene și a diabetului zaharat tip 2. Acest studiu, afirmă echipa de cercetare, a arătat o conexiune suplimentară dintre sindromul metabolic și accidentele vasculare cerebrale ischemice.

Riscul de AVC ischemic, mai mare la persoanele cu sindrom metabolic

Oamenii de știință au dezvoltat un instrument de notare, un calculator online pentru a evalua severitatea sindromului metabolic. Pentru a evalua asocierea dintre accidentul vascular cerebral ischemic și sindromul metabolic, echipa de cercetători a analizat peste 13.000 de participanți la studiile anterioare și datele acestora legate de AVC. 

În grupul respectiv, au existat 709 accidente vasculare cerebrale ischemice pe o perioadă medie de 18,6 ani, evaluate în studii. Accidentele vasculare cerebrale ischemice apar atunci când fluxul de sânge către creier este obstrucționat de cheaguri de sânge sau de artere înfundate. Accidentele vasculare cerebrale hemoragice, pe de altă parte, apar atunci când vasele de sânge din creier se rup.

Cercetătorii și-au folosit instrumentul pentru a calcula „scorurile Z”, măsurând astfel severitatea sindromului metabolic în rândul participanților la studiu. Ei au putut apoi să analizeze asocierea dintre sindromul metabolic și riscul de accident vascular cerebral ischemic.

Autorii studiului au descoperit astfel că subgrupul cu cea mai mare asociere între sindromul metabolic și riscul de AVC ischemic a fost cel format din femeile din rasa caucaziană (albă). În acest grup, echipa de cercetare a fost capabilă să identifice relațiile dintre contribuitorii individuali la sindromul metabolic, cum ar fi hipertensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral.

Cercetătorii remarcă faptul că rasa și sexul nu par să facă o diferență majoră în ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral și avertizează că riscul crescut observat la femeile albe ar putea fi doar un rezultat al întâmplării. Totuși, afirmă oamenii de știință, aceste rezultate sunt suficient de demne de a fi luate în seamă încât să poată justifica un studiu suplimentar asupra diferențelor de rasă și sex.

Cu toate acestea, relația generală între gravitatea sindromului metabolic și riscul de accident vascular cerebral a fost cât se poate de clară. Iar acest lucru sugerează că persoanele cu sindrom metabolic pot face modificări ale stilului de viață pentru a reduce riscul de AVC. Pierderea în greutate, mai mult exercițiu fizic, alegerea unor alimente mai sănătoase în dieta zilnică - toate pot contribui la abordarea sindromului metabolic și a efectelor nocive ale acestuia.

Cercetătorii speră că instrumentul pe care l-au dezvoltat îi va ajuta pe medici să își îndrume mai bine pacienții în timp ce încearcă să le reducă riscul de accident vascular cerebral și să le îmbunătățească sănătatea și starea de bine. În cazul în care mai există paienți care nu sunt hotărâți dacă să înceapă să facă exerciții fizice sau să mănânce mai sănătos, acest studiu le oferă un fel de „apel de trezire” pentru a-i motiva să facă schimbările necesare unei vieți mai sănătoase, concluzionează cercetătorii.

De ce apare accidentul vascular cerebral

Există două tipuri de accident vascular cerebral: ischemic și hemoragic. Accidentul vascular cerebral ischemic este cauzat de un cheag de sânge care blochează un vas de sânge în creier. Acesta este cel mai frecvent tip; aproximativ 80% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt ischemice. Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de un vas de sânge care se rupe și sângerează în creier.

O altă afecțiune similară cu un AVC este atacul ischemic tranzitoriu, care se mai numește și „mini-accident vascular cerebral”. Acesta are loc când alimentarea cu sânge a creierului este blocată pentru o perioadă scurtă de timp. Lezarea celulelor creierului nu este permanentă, dar, dacă o persoană a avut un astfel de mini-accident, are un risc mult mai mare de a suferi un AVC.

Dacă ai avut deja un AVC sau afli că ești la risc de a suferi unul, poți face anumite schimbări în stilul de viață pentru a încerca să previi această problemă: adoptarea unei diete mai sănătoase pentru inimă, obținerea unei greutăți corporale adecvate, gestionarea stresului, efectuarea unor activități fizice regulate, renunțarea la fumat, gestionarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Dacă aceste modificări nu sunt suficiente, este posibil să ai nevoie de medicamente pentru a controla factorii de risc.

Ce este sindromul metabolic

Sindromul metabolic este o problemă de sănătate gravă, care afectează aproximativ 23% dintre adulți, crescându-le riscul de boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și boli legate de acumulări de grăsime în pereții arterelor.

Sindromul metabolic apare atunci când o persoană are trei sau mai multe dintre următoarele măsurători:

  • Obezitate abdominală (circumferința taliei este mai mare de 101 cm la bărbați și mai mare de 88.9 cm la femei);
  • Nivelul trigliceridelor este de 150 mg/dL de sânge sau mai mare;
  • HDL-colesterolul este mai mic de 40 mg/dL la bărbați sau mai mic de 50 mg/dL la femei;
  • Tensiunea arterială sistolică (primul număr) este de 130 mmHg sau mai mare sau tensiunea arterială diastolică (numărul inferior) de 85 mmHg sau mai mare;
  • Glicemia pe nemâncate este de 100 mg/dL sau mai mare.

Deși sindromul metabolic este o afecțiune gravă, îți poți reduce riscurile semnificativ prin scăderea în greutate, creșterea activității fizice, adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase (alimentație bazată pe fructe, legume, pește, pâine și cereale integrale) și monitorizarea regulată, o dată pe an sau la sfatul medicului, a glicemiei, colesterolului și tensiunii arteriale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AHA Journals - Risk of Ischemic Stroke Increases Over the Spectrum of Metabolic Syndrome Severity
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.120.028944
1. Studiul „Risk of Ischemic Stroke Increases Over the Spectrum of Metabolic Syndrome Severity”, apărut în Stroke (2020). DOI: 10.1161/STROKEAHA.120.028944, autori: Mark D. DeBoer et al.
MedlinePlus - Stroke
https://medlineplus.gov/stroke.html
American Heart Association - About Metabolic Syndrome
https://www.heart.org/en/health-topics/metabolic-syndrome/about-metabolic-syndrome

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0