AVC: Nutrienti si vitamine care ajuta la functionarea creierului si la prevenirea atacului cerebral

Daca vrei sa iti ajuti din timp creierul si esti precaut, gandindu-te la prevenirea unui eventual accident vascular cerebral, poti apela la anumite vitamine si suplimente, care ajuta la buna functionare a acestui organ important.

Daca, insa, te preocupa mai degraba ce poti face pentru a ajuta la recuperarea unui pacient care a suferit un atac cerebral, fie ca este vorba de unul dintre parintii sau bunicii tai sau de o ruda apropiata, retine ca exista o lista ampla de vitamine si de nutrienti care au beneficii in privinta functionarii creierului, asa ca un medic le-ar putea recomanda celor dragi tie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unele suplimente pot cauza efecte adverse negative atunci cand sunt folosite in combinatie cu anumite medicamente, tocmai din acest motiv, pentru a te feri atat pe tine, cat si pe cei dragi de posibilele efecte ale interactiunii dintre medicamente si suplimente, discuta cu medicul tau curant inainte de a lua orice fel de suplimente nutritive si sfatuieste-ti parintii sau bunicii sa faca acelasi lucru si sa ceara sfatul medicului specialist.

Suplimente pentru creier

Exista putine dovezi stiintifice care sa indice ca suplimentele alimentare pot preveni in mod direct un accident vascular cerebral, insa unele cercetari sugereaza ca acestea pot ajuta la reducerea riscului de AVC (gandeste-te ca, daca ai o ruda care a suferit un AVC, si tu ai un risc crescut) si pot imbunatati recuperarea pacientului care a avut un atac cerebral.

Iata ce vitamine si suplimente pot ajuta la buna functionare a creierului:

Vitamina D

Suplimentele cu vitamina D pot fi benefice pentru creier deoarece deficienta (adica nivelurile scazute de vitamina D in organism) sunt asociate cu un risc crescut de AVC prin blocarea arterelor, in special in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala.

Vitamina C

Aceasta vitamina poate ajuta la repararea vaselor de sange deteriorate si la reducerea depunerilor de placi de aterom in artere.

Vitamina E

Administrarea unor suplimente cu vitamina E poate ajuta in cazul tulburarilor de memorie.

Acidul folic (vitamina B9), vitamina B6 si vitamina B12

Anumite vitamine din complexul B ar putea ajuta la scaderea nivelurilor unui aminoacid, numit homocisteina. Nivelurile prea mari de homocisteina sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral.

Magneziul

Mineralul acesta poate sa reduca tensiunea arteriala, potrivit unui studiu publicat in jurnalul "Hypertension".

Acizii grasi Omega-3

In general, acizii grasi Omega-3 ar putea imbunatati valorile colesterolului. Un tip de acid gras Omega-3, adica acidul alfa-lipoic (ALA) ar putea, totodata, sa previna deteriorarea celulara, potrivit unui studiu realizat pe animale.

Betaina

Exista cercetari care arata ca aminoacidul numit betaina poate sa reduca nivelurile de homocisteina, care, daca sunt prea mari, pot creste riscul de AVC.

Important!

O dieta sanatoasa reprezinta cheia succesului cand vine vorba de buna functionare a creierului nostru, insa uneori nu stim cu exactitate ce trebuie sa mancam pentru a ne asigura necesarul de nutrienti. Exista vitamine esentiale care sunt recomandate pentru cei care vor sa isi reduca riscul de AVC si pentru cei care vor sa se asigure ca perioada de recuperare de dupa AVC este incununata de succes.

Nutrientii precum acizii grasi Omega-3 si vitamina D sunt asociati cu anumite beneficii, cum ar fi faptul ca mentin abilitatile de gandire si memorie in cazul persoanelor de varste inaintate.

Alte vitamine vitale pentru mentinerea unui creier sanatos sunt cele din grupul B. Exista 8 vitamine B esentiale: tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, vitamina B6, biotina, acidul folic, vitamina B12. Specialistii spun ca aceste vitamine functioneaza impreuna pentru a ajuta la transformarea alimentelor in energie. Sa nu uitam ca fiecare dintre ele indeplineste anumite functii in corpul nostru, inclusiv faptul ca ajuta la functionarea si dezvoltarea creierului (de exemplu, acidul folic).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: shutterstock.com

Bibliografie:

  • Studiul "Vitamin D status, hypertension and ischemic stroke: a clinical perspective", publicat in 2015 in Journal of Human Hypertension, autori V Majumdar, P Prabhakar, G B Kulkarni si R Christopher.
  • Studiul "Alpha-lipoic acid treatment is neurorestorative and promotes functional recovery after stroke in rats", publicat in 2015, in Molecular Brain, autori Kang-Ho Choi, Man-Seok Park, Hyung-Seok Kim, Kyung-Tae Kim, Hyeon-Sik Kim, Joon-Tae Kim, Byeong-Chae Kim, Myeong-Kyu Kim, Jong-Tae Park, Ki-Hyun Cho.
  • Studiul "Efficacy of Supplementation with B Vitamins for Stroke Prevention: A Network Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials", publicat in 2015 in PLOS One, autori Hongli Dong, Fuhua Pi, Zan Ding, Wei Chen, Shaojie Pang, Wenya Dong, Qingying Zhang.
  • Studiul "Betaine supplementation decreases plasma homocysteine in healthy adult participants: a meta-analysis", publicat in 2013 in Journal of chiropractic medicine, autor Marc P. McRae.
  • Studiul "Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure", publicat in 2016 in Hypertension, autori Xi Zhang, Yufeng Li, Liana C. Del Gobbo, Andrea Rosanoff, Jiawei Wang, Wen Zhang, Yiqing Song.

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0