Abdomenul acut sau durerea abdominala severa
Abdomenul acut reprezinta un termen folosit pentru a descrie durerea severa, aparuta brusc la nivelul abdomenului, atunci cand in zona respectiva se aplica presiune.
Durerea abdominala acuta poate indica o problema a organelor din zona respectiva si reprezinta o urgenta medicala. Medicii impart zona abdominala in 4 categorii:
- Cadran drept superior (zona ficatului si a vezicii biliare);
- Cadran stang superior (zona stomacului si a duodenului);
- Cadran drept inferior (zona apendicelui);
- Cadran stang inferior (zona colonului sigmoid).
Afectiunile organelor pelvine se pot manifesta dureros atat in cadranul drept abdominal, cat si in cel stang inferior, si includ probleme ale ovarelor si ale tuburilor falopiene – responsabile cu transportarea ovulelor pana in cavitatea uterina.
Insa cea mai intalnita durere abdominala acuta este asa-numitul punct al lui McBurney, un punct situat la nivelul fosei iliace drepte, in cadranul drept superior abdominal. Durerea aparuta la palpare in aceasta zona indica posibilitatea existentei unei apendicite, care reprezinta o urgenta chirurgicala.
Prin urmare, daca te confrunti cu astfel de dureri abdominale, mergi de urgenta la medic pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.
Cauzele abdomenului acut
Durerea abdominala acuta este, de obicei, cauzata de o inflamatie a organelor localizate in zona abdominala. Blocarea colonului si infundarea tuburilor falopiene sunt doar cateva dintre cauzele care pot duce la aparitia durerii in zona abdominala.
Iata cateva dintre posibilele cauzele ale abdomenului acut:
• apendicita
• abcesul pancreatic
• diverticulul Meckel - un rest embrionar situat in partea inferioara a intestinului, care poate cauza durere atunci cand se inflameaza
• diverticulita (ruperea diverticulilor, ce au aspectul unor saci mici si iau nastere in pliurile mucoasei intestinale)
• hernia
• infundarea sau ruperea tuburilor falopiene
• ruptura chisturilor ovariene
• boala inflamatorie pelvina
Simptome asociate cu durerea abdominala acuta
Abdomenul acut poate fi insotit de simptome precum:
- Lipsa apetitului;
- Greata;
- Varsaturi;
- Constipatie;
- Diaree;
- Scaun de culoare deschisa;
- Abdomen umflat;
- Lesin;
- Intarzierea ciclului menstrual;
- Febra;
- Ingalbenirea pielii (icter).
Cand poate fi o urgenta medicala
Este important de retinut ca durerea brusca si puternica intr-o anumita zona a abdomenului trebuie tratata la medic, cat se poate de urgent, pentru a nu exista complicatii ce iti pot pune viata in pericol.
Complicatii ale abdomenului acut netratat
In lipsa tratamentului corespunzator, durerea abdominala acuta poate intarzia interventia chirurgicala pentru apendicita, de exemplu, si poate exista riscul de rupere a apendicelui, cu inflamatie a mucoasei care captuseste peretii cavitatii abdominale – peritonita. De asemenea, lipsa de tratament a bolii inflamatorii pelvine sau a tuburilor falopiene poate duce la aparitia infertilitatii si a cicatricilor pelvine, iar diverticulita netratata poate fi chiar fatala.
Cum se stabilesc cauzele exacte ale abdomenului acut
Inainte ca doctorul sa iti recomande un set de analize, acesta iti va studia istoricul medical si iti va face o examinare fizica, pentru a afla exact care este zona dureroasa. De asemenea, medicul te va intreba ce simptome ai si in ce context au aparut, dar si care sunt metodele prin care reusesti sa tii sub control durerea sau, din contra, care sunt situatiile in care durerea este mai puternica.
Cateva dintre posibilele analize recomandate de medic pentru depistarea exacta a cauzei abdomenului acut sunt:
- Teste de rutina a sangelui;
- Determinarea proteinei C-reactive (un test de sange care poate indica prezenta inflamatiei in organism);
- Testul beta HCG (un test de sarcina care este mult mai eficient decat analizele de urina);
- Testul cu ultrasunete pentru zona abdominala si cea pelvina (o metoda noninvaziva care utilizeaza ultrasunetele pentru a crea o imagine de ansamblu a organelor din zona abdominala);
- Radiografia abdominala;
- Examinare CT abdominala (tomografie computerizata).
Tratamentul abdomenului acut depinde de cauza descoperita in urma investigatiilor medicale.
Sursa foto: Shutterstock