Ce trebuie să știi despre chisturile ovariene: cauze, tipuri, tratament
Ce trebuie să știi despre chisturile ovariene: cauze, tipuri, tratament
Ce trebuie să știi despre chisturile ovariene: cauze, tipuri, tratament
1. Ce sunt chisturile ovariene?
2. Tipuri de chisturi ovariene
a.Chisturile funcționale
i.Chisturile foliculare
ii.Chisturile de corp luteal
b.Chisturi patologice
i. Chistul dermoid
ii. Chistadenoamele
iii. Chisturile endometriozice
3. Cauze și factori de risc ai chisturilor ovariene
4. Complicații chisturi ovariene
a. Sindromul ovarelor polichistice
5. Semne și simptome chisturi ovariene
a. Când să te prezinți urgent la medic
6. Cum se pune diagnosticul de chisturi ovariene?
7. Opțiuni de tratament
a. Tratament medicamentos
b. Tratament laparoscopic
c. Intervenție chirurgicală
d. Tratament naturist și remedii
8. Informații utile despre chisturile ovariene
a. Posibile forme de prevenție
b. Chisturile ovariene și sarcina
c. Chisturile ovariene la menopauză
d. Boli asociate cu chisturile ovariene
Ce sunt chisturile ovariene?
Chisturile ovariene sunt niște săculeți cu lichid aflați la nivelul ovarelor. Femeile au câte două ovare care, în mod normal, au dimensiunea și forma unei migdale și sunt localizate de o parte și de alta a uterului. În ovare se dezvoltă și se maturizează, în fiecare lună, o serie de ouă (ovocite), care se eliberează în cursul ciclului menstrual în toată perioada fertilă a femeii. Ovocitele se formează în mici spații cu lichid care poartă numele de foliculi. Atunci când un folicul crește mai mare de 2 centrimetri, el devine chist ovarian.
Majoritatea femeilor dezvoltă chisturi ovariene în cursul vieții. Cele mai multe chisturi ovariene nu produc disconfort și sunt inofensive și, totodată, cele mai multe dintre ele dispar fără tratament în decurs de câteva luni. Există, însă, și chisturi ovariene - în special cele care se rup - care pot produce o simptomatologie semnificativă. Cea mai bună cale de a te menține sănătoasă este să cunoști simptomele care pot semnala o problemă serioasă și să mergi periodic la un control ginecologic.
Tipuri de chisturi ovariene
Există mai multe tipuri de chisturi ovariene, iar fiecare tip vine cu o serie de caracteristici specifice. Cele mai des întâlnite tipuri de chisturi ovariene sunt: chistul funcțional (simplu), chistul endometriozic (endometriom) și chistul dermoid (teratom).
Chisturile funcționale
Chisturile funcționale, sau chisturile simple, sunt cele mai puțin problematice chisturi ovariene. Acestea reprezintă o reacție normală a organismului în preajma ciclului menstrual și, de regulă, dispar de la sine, fără necesitatea unui tratament. Majoritatea femeilor vor avea, la un moment dat în viață, chisturi funcționale, dar adesea acestea trec neobservate pentru că se retrag spontan. Există două tipuri de chisturi funcționale, și anume chisturi foliculare și chisturi de corp luteal.
Chisturile funcționale sunt necanceroase (benigne) și sunt de obicei inofensive, deși uneori pot provoca simptome precum durerea pelvină. Majoritatea vor dispărea în câteva luni fără a avea nevoie de niciun tratament.
Chisturile foliculare
La mijlocului ciclului menstrual, un ovul iese din folicul său și călătorește în tubul uterin. Un chist folicular apare atunci când foliculul nu se rupe sau nu eliberează ovulul, ci continuă să crească. Chisturile foliculare sunt cele mai des întâlnite tipuri de chisturi. Chisturile foliculare nu sunt problematice și, de cele mai multe ori, se retrag de la sine.
Chisturile de corp luteal
Chisturile de corp luteal sunt mai puțin frecvente și apar, de obicei, în țesutul rămas în urma ovulației, numit și corp galben. Și acest tip de chisturi se pot retrage de la sine, în mod spontant, dar există și cazuri în care, atunci când se rup, pot cauza hemoragie internă și dureri semnificative.
Chisturile patologice
Chisturile patologice înglobează toate formele mai problematice ale chisturilor ovariene. Există 3 tipuri de chisturi patologice, și anume chisturile dermoide, chistadenoamele și chisturile endometriozice. Complicația ovarelor polichistice intră, de asemenea, în spectrul chisturilor patologice.
Chisturile patologice sunt cauzate de creșterea anormală a celulelor și nu au legătură cu ciclul menstrual. Se pot dezvolta înainte și după menopauză. Chisturile patologice se dezvoltă fie din celulele folosite pentru a crea ovule, fie din celulele care acoperă partea exterioară a ovarului.
Uneori pot să se spargă sau să devină foarte mari și să blocheze alimentarea cu sânge a ovarelor. Chisturile patologice sunt de obicei necanceroase, dar un număr mic sunt canceroase (maligne) și adesea sunt îndepărtate chirurgical.
Chisturile dermoide
Chisturile dermoide tind să apară la femeile mai tinere. Aceste tipuri de chisturi ovariene pot crește destul de mari - până la 15 cm. Chisturile dermoide apar frecvent la femeile cu vârste până în 30 de ani și se caracterizează prin faptul că pot cuprinde componente solide, de exemplu țesut epitelial sau păr. Acest lucru se datorează faptului că aceste chisturi se dezvoltă din celulele care produc ovule în ovar.
Un ovul are potențialul de a se dezvolta în orice tip de celulă. Deci, aceste chisturi pot face diferite tipuri de țesut. În aproximativ 1 din 10 cazuri se dezvoltă un chist dermoid în ambele ovare.
Chisturile dermoide necesită tratament, cel mai des este nevoie de intervenție chirurgicală, și nu se retrag de la sine.
Chistadenoamele
Chistadenoamele se caracterizează printr-un proces de formare ușor inedit, și anume din țesutul de la exteriorul ovarului. Chistadenoamele sunt, de obicei, mari în dimensiune și diferă prin conținut, așadar există chistadenoame cu conținut lichidian sau mucinos. Chistadenoamele apar cel mai des la femeile cu vârste de peste 40 de ani și necesită intervenție chirurgicală.
Există diferite tipuri de chistadenoame. De exemplu, chistadenoamele seroase se umplu cu un lichid subțire, iar chistadenoamele mucinoase se umplu cu un lichid gros de tip mucos. Aceste tipuri de chisturi sunt adesea atașate la un ovar printr-o tulpină, mai degrabă decât să crească în interiorul ovarului însuși. Unele cresc foarte mari. De obicei sunt benigne, dar unele sunt canceroase.
Chisturile endometriozice
Chisturile endometriozice poartă această denumire deoarece sunt alcătuite din țesut endometrial, ajungând să invadeze ovarul. Chisturile endometriozice sunt condiționare de modificările hormonale care apar la ciclul menstrual, așa încât pot căpăta o culoare maronie din cauza faptului că se umplu cu sânge menstrual. Acest tip de chisturi sunt adesea asimptomatice, dar pot fi, uneori, dureroase pe parcursul menstruației sau în timpul actului sexual.
Multe femei care au endometrioză dezvoltă unul sau mai multe chisturi ovariene. Endometrioza este o afecțiune în care țesutul endometrial - țesutul care căptușește uterul - se găsește în afara uterului. Uneori formează chisturi care se umplu cu sânge. Aceste chisturi sunt benigne.
Cauze și factori de risc ai chisturi ovariene
În primele etape ale fiecărui ciclu menstrual, ovarele dezvoltă în mod normal structuri mici asemănătoare chistului numite foliculi - atunci când ovulezi, un ovul este eliberat dintr-unul dintre acești foliculi. Dacă un folicul normal continuă să crească, el devine un „chist funcțional”. Acest tip de chist dispare de obicei în două sau trei cicluri.
Factorii care cresc riscul de a dezvolta chisturi ovariene includ modificări hormonale (inclusiv medicamente pentru fertilitate), sarcina, endometrioza și o infecție pelvină severă care se extinde la ovare.
Majoritatea chisturilor ovariene se dezvoltă în cadrul unor cicluluri menstruale normale (chisturile funcționale) și, de regulă, sunt inofensive, nu produc dureri și cel mai frecvent dispar de la sine în următoarele 2-3 cicluri menstruale.
Chisturile ovariene problematice apar, de regulă, pe fondul vârstei. Așadar, chisturile de mici dimensiuni apar în mod frecvent la fetițele care nu au ajuns la vârsta pubertății și, de cele mai multe ori, se retrag fără probleme. Uneori, chisturile de dimensiuni mai mari pot indica pubertarea precoce. La adolescente și tinere adulte, care au ciclu menstrual, chisturile functionale sunt, de asemenea, destul de frecvente, iar în majoritatea cazurilor, nu prezintă complicații.
În ceea ce privește femeile adulte și/sau premenopauzice, chisturile ovariene pot apărea ca urmare a unor afecțiuni sau factori de risc, cum ar fi endometrioza, afecțiune ce presupune migrarea endometrului în afara uterului, mai precis, la nivelul ovarelor, intestinelor, trompelor uterine, etc. Alți factori de risc ce pot dicta apariția chisturilor ovariene, indiferent de vârstă, includ tulburările hormonale (cel mai frecvente sunt la pubertate și premenopauză), infecțiile pelviene (în special cele critice), sarcina sau istoricul familial de chisturi ovariene.
Complicații chisturi ovariene
Unele chisturi ovariene nu produc simptome, ci sunt descoperite întâmplător în cursul unui examen genital. Chisturile ovariene care se dezvoltă în menopauză pot fi maligne (canceroase), de aceea este important că pacienta să meargă la medic, pentru controale ginecologice regulate.
Complicațiile chisturilor ovariene nu sunt frecvente, dar ele pot fi:
• Torsiunea ovariană - unde chisturile voluminoase pot deplasa ovarul din poziția să normală. Aceste chisturi predispun la torsiuni dureroase de ovare. Este cazul chisturilor dermoide și chistadenoamelor.
• Ruptura de chist – atunci când un chist ovarian se rupe și produce durere severă și hemoragie internă.Deși majoritatea chisturilor sunt benigne, unele tipuri au riscul de a deveni canceroase.
Rareori, unele chisturi ovariene produc cantități anormale de hormoni feminini (sau masculine) care pot provoca simptome neobișnuite. Alteori, un chist poate sângera. Acest lucru poate provoca o durere severă bruscă în abdomenul inferior, care este cel mai frecvent simptom de chist ovarian.
Chisturile mari pot cauza umflarea abdomenului sau apăsarea structurilor din apropiere. De exemplu, acestea pot apăsa pe vezica urinară sau pe rect, ceea ce poate provoca simptome urinare sau constipație.
Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarului polichistic, cunoscut anterior sub numele de sindrom Stein-Leventhal, este o afecțiune în care apar cel puțin două dintre următoarele caracteristici:
- Cel puțin 12 chisturi (foliculi) minusculi se dezvoltă în ovare. (Polichistic înseamnă multe chisturi.)
- Echilibrul hormonilor pe care îi produci în ovare este alterat. În special, ovarele produc mai mult decât în mod normal din hormonul masculin testosteron.
- Nu ovulezi în fiecare lună. Unele femei nu ovulează deloc. În sindromul ovarelor polichistice, deși ovarele au de obicei mulți foliculi, ei nu se dezvoltă pe deplin și, astfel, ovulația nu are loc adesea. Dacă nu ovulezi, este posibil să nu ai menstruație.
Este posibil să ai ovare care sunt polichistice fără a avea simptomele tipice.
Acest sindrom apare de regulă la femeile care nu au ovulație regulată, ceea ce va duce la formarea unor chisturi multiple. La sindromul ovarelor polichistice, ovarele se măresc și se inflamează, adesea, din cauza acumulării de chisturi sub capsula ovariană, care devine mai groasă. Sindromul ovarelor polichistice poate impune probleme în sarcină (creșterea dificultății de a rămâne însărcinată) și este asociat cu anumite tulburări hormonale.
Semne și simptome chisturi ovariene
Majoritatea chisturilor ovariene nu cauzează simptome și dispar fără tratament. Un chist ovarian voluminos poate cauza disconfort sau durere abdominală ori pelvină. Dacă un chist ovarian voluminos comprimă vezica urinară, apare senzația de urinare frecventă, deoarece se reduce capacitatea vezicii.
Semnele și simptomele chisturilor ovariene, dacă sunt prezente, pot include:
• durere pelvină - o durere surdă care poate iradia în spate sau coapse
• durere pelvină înainte de apariția menstruației sau înainte de terminarea ei
• durere pelvină în cursul contactului sexual (dispareunie)
• durere abdominală
• greață, vărsături sau tensiune în sâni
• senzație de abdomen plin sau greu
• micțiuni frecvente sau dificultate în golirea completă a vezicii urinare
Când să te prezinți urgent la medic
Este recomandat să te prezinți imediat la medic, dacă ai:
• durere pelvină sau abdominală bruscă și severă
• durere pelvină sau abdominală însoțită de febră sau vărsături
• frisoane, amețeli
Cum se pune diagnosticul de chisturi ovariene?
Deoarece majoritatea chisturilor ovariene nu provoacă simptome, multe chisturi sunt diagnosticate întâmplător - de exemplu, în timpul unei examinări de rutină sau dacă faci o ecografie dintr-un alt motiv.
Dacă ai simptome care sugerează un chist ovarian, în timpul consultației ginecologice medicul îți va examina abdomenul și va efectua un examen intern (vaginal).
În cazul suspiciunii de chist ovarian medicul va recomanda, de obicei, o serie de investigații suplimentare pentru a putea determina tipul chistului și stabili un tratament adecvat. Așadar, înaintea stabilirea diagnosticului și a unui tratament corespunzător, medicul va trebui să aibă informații legate de:
- mărimea chistului
- compoziția chistului (lichidă, solidă)
- alte particularități relevante (cum sunt cele în cazul chistului dermoid)
- istoricul medical
Chisturile lichide nu sunt, de regulă, canceroase. Cele solide sau mixte (fluid și solid) necesită investigații suplimentare pentru cancer. Pentru a identifica tipul unui chist, medicul poate recomanda următoarele teste sau proceduri:
Test de sarcină
Un test pozitiv poate sugera un chist funcțional.
Ecografie pelvină
Poate oferi detalii legate de uter și ovare, poate confirma prezența unui chist, identifica localizarea lui, precum și compoziția)
Examen laparoscopic
Cu ajutorul laparoscopului, un instrument subțire introdus în cavitatea abdominală, medicul poate vizualiza direct ovarele și îndepărta chistul ovarian. Aceasta este o intervenție chirurgicală care necesită anestezie.
Test de sânge CA 125
La femeile cu cancer ovarian, antigenul pentru cancer numit CA 125 este de multe ori crescut. Acest test este recomandat în cazul în care chistul ovarian are compoziție parțial solidă și/sau pacienta prezintă risc crescut pentru cancer ovarian. De precizat este faptul că valorile CA 125 pot fi crescute și în afecțiuni necanceroase, cum ar fi fibromul uterin, endometrioza sau boala inflamatorie pelvină.
Opțiuni de tratament pentru chistul ovarian
Tratamentul depinde de vârsta, tipul și mărimea chistului, și simptomatologia prezentă. În cele mai multe cazuri se recomandă, mai întâi, monitorizarea atentă a chisturilor. Acest proces implică reexaminarea regulată, pentru a se observa evoluția chistului. Aceasta este conduita, indiferent de vârstă, atunci când nu există simptome, iar ecografia arată un chist mic lichidian. Se vor face controale și ecografii regulate, pentru a monitoriza evoluția chistului.
În alte situații, se poate impune nevoia de tratament medicamentos.
Tratament medicamentos
În ceea ce privește tratamentul medicamentos, principala opțiune constă în pastile anticoncepționale. Aceasta este o opțiune utilă pentru a reduce riscul de a dezvolta noi chisturi ovariene în viitor. În plus, anticoncepționalele oferă beneficiul de a reduce riscul de cancer ovarian, proporțional cu durata administrării pilulelor.
Tratament laparoscopic
Îndepărtarea unui chist ovarian poate fi recomandată, mai ales dacă ai simptome sau dacă chistul este mare. Uneori, medicul ginecolog poate dori să îndepărteze chistul pentru a determina exact ce tip de chist este și pentru a se asigura că nu există celule canceroase în el. Majoritatea chisturilor mai mici pot fi îndepărtate printr-o intervenție chirurgicală „laparoscopică”.
Intervenția chirurgicală
Unele chisturi necesită însă intervenția chirurgicală. Tipul de operație depinde de factori precum tipul de chist, vârsta pe care o ai și dacă cancerul este suspectat sau exclus. În unele cazuri, doar chistul este îndepărtat și țesutul ovarului este conservat. În alte situații, ovarul este, de asemenea, îndepărtat și, uneori, și alte structuri din apropiere, cum ar fi uterul și celălalt ovar.
Dacă chistul ovarian este voluminos, nu are aspect de chist functional și evoluează în creștere, atunci medicul va opta pentru extirparea chirurgicală a chistului. De asemenea, dacă acesta este încă prezent, după 2-3 cicluri menstruale, și produce dureri sau alte simptome severe, operația se impune ca un pas necesar.
Unele chisturi pot fi extirpate fără a se compromite și ovarul - această intervenție se numește chistectomie. În alte situații, însă, se va recurge și la extirparea ovarului aferent, lăsând intact ovarul celălalt - această intervenție se numește ovarectomie.
Dacă un chist este malign (canceros), se va indica extirparea ambelor ovare și a trompelor uterine, plus extirparea uterului în totalitate. De asemenea, un chist ovarian dezvoltat în menopauză poate fi suspus unui tratament chirurgical.
Dacă un chist este malign (canceros), se va indica extirparea ambelor ovare și a trompelor uterine, plus extirparea uterului în totalitate. De asemenea, un chist ovarian dezvoltat în menopauză poate fi supus unui tratament chirurgical.
Tratament naturist și remedii
În ceea ce privește remediile naturiste pentru chisturile ovariene, se poate consuma polen, în mod regulat, deoarece acesta protejează sănătatea sistemului reproducător și poate preveni formarea chisturilor. Ceaiul de coada șoricelului promovează un ciclu menstrual regulat și poate diminua congestia pelviană, datorită proprietăților puternic antiinflamatoare. Nu în ultimul rând, planta agnus castus, sau mielarea, este singurul remediu natural dovedit științific să acționeze în mod benefic asupra simptomelor sindromului premenstrual. Agnus castus reduce debitul hormonului stimulator folicular și poate preveni formarea de chisturi ovariene.
Informații utile despre chisturile ovariene
Posibile forme de prevenție ale chistului ovarian
Cu toate că nu există o metodă clară de a preveni dezvoltarea și creșterea unui chist ovarian, controalele genitale periodice reprezintă o modalitate de a depista, cât mai precoce, orice modificare la nivelul ovarelor. În plus, este important să fii atentă la schimbările ciclului menstrual, precum și la simptomele care însoțesc menstruația, și informează medicul despre aceste schimbări, în special dacă ele te îngrijorează. Un alt aspect important este menținerea unei greutăți corporale în limitele normoponderabilității. Sindromul ovarelor polichistice este adesea asociat cu obezitatea.
De altfel, administrarea de medicamente care conțin hormoni (cum ar fi pilulele contraceptive) va opri ovulația. Cu toate acestea, multe femei care iau contraceptive orale cu doze mici pot încă ovula. Deși nu a existat niciun studiu care să arate că pilulele contraceptive orale reduc formarea chisturilor ovariene, mulți medici încă prescriu acest tratament.
Chisturile ovariene și sarcina
În mod normal, chisturile ovariene nu reprezintă un risc pentru sarcină, chiar și în eventualitatea în care acestea se rup. Dacă suferi de chisturi ovariene și ești însărcinată, medicul va monitoriza parcursul chistului cu atenție, pentru a se asigura că se află în parametri normali. De obicei, chisturile problematice sunt rezolvate, prin tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală, după naștere și/sau perioada de alăptare.
Chisturile ovariene la menopauză
În ceea ce privește chisturile ovariene apărute la menopauză, atât timp cât nu depășesc dimensiunea de 3 cm, acestea nu ar trebui să impună niciun risc pentru sănătate. Ca la orice altă vârstă, se recomandă monitorizarea atentă a chisturilor, pentru evitarea unor posibile complicații.
Boli asociate cu chisturile ovariene
Chisturile ovariene pot crește posibilitatea de a dezvolta torsiune ovariană, din cauza greutății exercitate pe ovar, ceea ce îl face să se răsucească. De asemenea, sindromul ovarelor polichistice se numără pe lista afecțiunilor asociate cu chisturile ovariene.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health - Cysts (Overview)
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/cysts-overview-a-to-z
British Medical Journal -Ovarian torsion
https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/3000219
1 American College of Obstetricians and Gynecologists - Management of adnexal masses
https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-bulletin/articles/2016/11/evaluation-and-management-of-adnexal-masses
Te-ar mai putea interesa și...