Cauze ale mancarimilor din zona vaginala, care nu au de-a face cu infectiile fungice

Femeile au tendința de a pune orice mâncărime din zona vaginală pe seama unei infecții fungice, întrucât acesta este primul simptom al unei asemenea afecțiuni. Însă, așa cum vei afla din articolul pe care ți l-am pregătit azi, o mâncărime în zona intimă poate avea și alte cauze. 

De multe ori când o femeie se confruntă cu mâncărimi vaginale, află că acestea sunt cauzate de alte afecțiuni, care mimează simptomele infecției fungice (provocată de ciuperci precum Candida albicans). Mâncărimea vaginală este o problemă incomodă, care uneori devine chiar dureroasă și care poate apărea adesea din cauza substanțelor iritante, a infecțiilor sau a menopauzei. 

O mâncărime în zona intimă poate apărea și ca urmare a anumitor leziuni ale pielii sau a bolilor cu transmitere sexuală (BTS). În cazuri rare, mâncărimea vaginală se poate dezvolta din cauza stresului sau a cancerului vulvar.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Afecțiunile care pot fi vinovate pentru mâncărimea în zona intimă

Bolile cu transmitere sexuală

Unele afecțiuni cu transmitere sexuală pot cauza mâncărimi vaginale, dar și un miros neplăcut în zona intimă. Este vorba despre herpesul genital și despre condiloamele genitale (numite și negi).

O reacție alergică

Unele produse cosmetice pot cauza reacții alergice, adică dermatita de contact. Este vorba despre produse precum săpunul, gelul de duș sau detergentul ori balsamul de rufe. Dacă bănuiești că este vorba despre o asemenea reacție, renunță pe rând să folosești produsele cosmetice și, prin eliminare, vei reuși să descoperi care dintre ele este vinovat de mâncărimea în zona intimă.

Lipsa de estrogen

La femeile care se apropie de menopauză sau au trecut, scăderea estrogenului subțiază pielea, iar acest lucru cauzează mâncărimi, disconfort și exfoliere - poate fi un simptom important în menopauză. Medicul îți poate recomanda unele pilule pe bază de estrogen ori un lubrifiant vaginal care să amelioreze problema din sfera genitală.

Hemoroizii

Mâncărimile provocate de hemoroizi se pot extinde din zona anusului și către zona vaginală.

Infecții bacteriene

Infecțiile bacteriene sunt adesea vinovate pentru dezechilibrele care apar la nivelul pH-ului vaginal. Acest tip de infecții cauzează mâncărimi vaginale. Atunci când este vorba despre o infecție bacteriană, secrețiile vaginale sunt mai apoase decât în cazul unei infecții fungice.

Herpesul genital

Dacă te confrunți cu herpesul genital, poți resimți durere, mâncărime, sensibilitate în zona genitală până la eliminarea infecției, cu prezența unor vezicule - sub forma inițială a unor umflături mici, roșii sau albe. Uneori și înainte de a se instala manifestarea acută, apar arsuri, mâncărimi sau furnicături și o stare de iritabilitate. Apoi, câteva ore mai târziu, apar și leziunile. De obicei, acestea dispar în 3 până la 7 zile.

Dereglările hormonale

Oricând apar dereglări de nivel hormonal în organism, fie că este vorba despre menstruație, fie că este vorba despre sarcină sau menopauză, pot apărea și simptome precum o mâncărime în zona intimă. Dacă medicul ginecolog ajunge la concluzia că o dereglare hormonală îți provoacă aceste mâncărimi vaginale, îți va prescrie o cremă pentru a combate neplăcerile.

Lichenul scleros

Această afecțiune este extrem de rară și se manifestă prin mâncărimi în zona vaginală, dar și prin papule albe, care formează plăci. Orice persoană poate face această boală, dar femeile aflate în postmenopauză prezintă un risc mai mare. Unguentele sau cremele cu corticosteroizi sunt de obicei prescrise pentru a trata lichenul scleros, dar, dacă tratamentul cu corticosteroizi nu funcționează sau dacă e necesară o terapie prelungită, medicul poate prescrie un alt unguent, cum ar fi cel cu tacrolimus.

Campanie sănătatea femeii

Eczemă sau psoriazis

Afecțiunile genetice ale pielii, precum eczema sau psoriazisul, pot cauza înroșirea pielii, dar și mâncărimi pe piele, inclusiv în zona genitală. Dacă te afli printre femeile care au această problemă, un medicament pe bază de hidrocortizon și băile de șezut cu ovăz pot remedia problema. Dacă nu observi îmbunătățiri în câteva zile, apelează la ajutorul unui medic de specialitate, fie el ginecolog sau dermatolog. E bine de știut că eczema și psoriazisul nu se vindecă, dar tratamentele țin sub control aceste afecțiuni.

Păduchii pubieni

Deși mai rar întâlniți în ziua de astăzi, dacă ai fost recent într-o zonă rurală sau ai dormit în condiții neigienice este posibilă și această ipoteză. Medicul  poate confirma de obicei o infestare cu păduchi pubieni printr-o examinare vizuală a zonei pubiene și mici umflături roșiatice sau roz pe piele care se pot vedea și cu o lupă. 

Păduchii pubieni nu se pot reproduce în alte tipuri de păr, dar pot supraviețui în afara părului pubian, astfel încât rasul părului poate să nu fie suficient pentru a preveni infecția. Paraziții pot provoca mâncărimi intense, dar acestea sunt tratabile și nu cauzează probleme grave de sănătate. Tratamentul păduchilor pubieni implică de obicei șampoane sau creme speciale pentru distrugerea acestora.

Ce poți face pentru a preveni, dar și pentru a reduce mâncărimile vaginale?

Există o serie de reguli care, odată respectate, te vor ajută să scapi mai rapid de mâncărimile vaginale:

  • Renunță la produsele cosmetice parfumate pentru zona intimă. Folosește un săpun sau un gel de igienă intimă pentru persoanele alergice ori pur și simplu un produs pentru pielea sensibilă.
  • Poartă numai lenjerie intimă din materiale naturale, de bumbac, care lasă pielea și mucoasele să respire, niciodată din materiale sintetice, deoarece acestea din urmă pot crește riscul de infecții.
  • Dacă suferi de uscăciune în zona intimă, folosește o cremă hidratantă și un lubrifiant pe bază de apă pe care ți le poate recomanda ori medicul, ori farmacistul.
  • Dacă ai mâncărimi în zona intimă, evită contactele sexuale până când observi o ameliorare a simptomelor.
  • Nu te scărpina, pentru că vei agrava situația, iar dacă mâncărimile sunt insuportabile și îți afectează calitatea vieții, aplică o cremă cu efect anestezic și mergi cât mai repede la medic
  • Antihistaminicele sunt utilizate pentru a trata mâncărimea cauzată de iritații generate de produsele cosmetice, detergenți sau dermatite atopice. Exemplele includ difenhidramina, hidroxizina, clorfeniramina, cetirizina, desloratadina etc.
  • Unguentul topic cu aciclovir este utilizat pentru a trata leziunile asociate cu herpesul genital și pentru a atenua mâncărimile și durerea generate de acesta. Medicul poate prescrie, de asemenea, și o terapie cu antivirale orale.
  • Poți să apelezi la o baie cu fulgi de ovăz sau bicarbonat de sodiu ori poți aplica o compresă rece pe zona afectată. Făina de ovăz coloidală poate ajuta la ameliorarea uscăciunii și a mâncărimilor, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii cunoscute, ambele contribuind la reducerea iritației pielii.
  • Dintre remediile naturiste empirice, dar care pot fi aplicate în primă fază, până reușești să ajungi la medic, oțetul de mere poate ajuta, cu condiția să nu fie aplicat pe leziuni deschise sau urme de zgârieturi. Oțetul de mere are proprietăți antiseptice, antifungice și antibacteriene care ajută la ameliorarea pielii uscate și a mâncărimilor. Pentru cele mai bune rezultate, utilizează oțet de mere crud, organic, nefiltrat. Poți să-l aplici direct pe pielea afectată cu o dischetă de bumbac sau o compresă sterilă.
  • Clotrimazolul reduce mâncărimile și alte simptome la nivel vaginal, precum scurgerile și este un antifungic eficient. Funcționează prin oprirea creșterii fingilor care provoacă infecția. Produsul vaginal se prezintă în două forme (o cremă sau o tabletă vaginală), dar se administrează doar la sfatul medicului, după efectuarea unei culturi vaginale.

Menopauza poate fi o cauză clară a mâncărimilor pielii din mai multe zone

Mâncărimile de pe orice zonă a pielii, inclusiv cele din zona intimă, sunt o problemă frecventă în timpul menopauzei. Dezechilibrele hormonale din timpul menopauzei pot cauza o mulțime de neplăceri la nivelul pielii și nu numai, precum bufeurile sau „valurile” de căldură care apar necontrolat, transpirația în exces pe timpul nopții și mâncărimea (pruritul), iar explicația se datorează rolului vital pe care estrogenul îl joacă în menținerea sănătății pielii.

Newsletter DOC dedicat

În anii menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă în organism, acesta fiind un hormon important pentru sănătatea pielii. Estrogenul ajută pielea să mențină hidratarea în țesuturi, stimulând producția de uleiuri naturale și de colagen (o proteină care menține rezistența și elasticitatea pielii). Așadar, mâncărimile din sfera genitală pot fi cauzate de reducerea nivelului de estrogen.

Nivelurile scăzute de estrogen din anii de menopauză înseamnă că pot să apară mâncărimi vaginale sau că aceste neplăceri în zona intimă se pot agrava atât în timpul, cât și după menopauză. Acest tip de mâncărime poate să apară destul de des dacă persoana se confruntă și cu uscăciunea vaginală - un alt simptom comun al menopauzei.

Nivelul scăzut de estrogen poate face ca țesuturile vaginale să fie mai uscate și mai subțiri decât în mod normal. Când se întâmplă acest lucru, vorbim despre atrofie vaginală sau vaginită atrofică, afecțiune care poate face ca femeia să aibă mâncărimi și să simtă durere în zona vaginului sau vulvei. Totodată, și actul sexual este mai dureros în cazul femeilor la care a debutat menopauza.

Recomandarea noastră este să mergi la medic imediat ce începi să te confrunți cu mâncărimi vaginale. Riscul de a dezvolta anumite cancere după menopauză este mai crescut, așa că indicat ar fi să mergi la medicul tău ginecolog pentru controale regulate, fie că te confrunți cu mâncărimile vaginale, fie că nu. De asemenea, dacă observi orice fel de scurgere vaginală anormală sau o sângerare după menopauză, fă-ți cât mai repede o programare la medic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Vaginal Itching and Discharge
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/symptoms-of-gynecologic-disorders/vaginal-itching-and-discharge
Cleveland Clinic - Vulvitis 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15175-vulvitis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0