Ultrasonografia in diagnosticul bolii venoase cronice

Ultrasonografia duplex este investigatia folosita pentru diagosticarea bolii venoase cronice. Este precisa, reproductibila, neinvaziva si ieftina. Diagnosticul bolii venoase cronice este confirmat de prezenta refluxului venos si corelat cu durata fluxului retrograd.

Ultrasonografia duplex combina imagistica in timp real in modul B a venelor profunde si superficiale cu evaluarea Doppler a fluxului sanguin.

Modulul de ultrasonografie de tip B poate identifica vasele de sange, precum si alte structuri anatomice care pot produce dureri sau tumefactii si care trebuie sa faca diagnosticul diferential al bolilor venoase, cu cele precum ar fi chistul popliteal (Baker), hematomul, anevrismul arterial si alte mase de tesuturi moi. 

Ultrasonografia duplex este mai sensibila si specifica decat cea descendenta in predictia severitatii clinice a insuficientei venoase cronice.

Ultrasonografia duplex este, de asemenea, standardul pentru evaluarea refluxului venos in vene safene mari si mici, precum si in vene safene auxiliare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ultrasonografia duplex trebuie efectuata in urmatoarele situatii clinice:

• Daca un diagnostic clinic de insuficienta venoasa sau obstructie nu poate fi stabilit clinic, dar simptomele sunt puternic sugestive.

• In cazuri atipice, cum ar fi o varsta neobisnuita de debut a simptomelor (sub 40 de ani).

• In caz de ulceratie. Pacientii cu ulceratii cauzate de refluxul venos superficial izolat pot beneficia de proceduri de ablatie venoasa. S-au constatat scaderi semnificative ale recurentei ulcerului cu indepartarea sau ablatia venei safene mari sau mici.

• La pacientii cu boala venoasa suspectata clinic, care nu raspund la masurile conservatoare standard.

Insuficienta venoasa cronica apare din cauza functionarii inadecvate a peretilor venelor si/sau din cauza valvelor din venele membrelor inferioare, rezultatul fiind acumularea de sange in vene. Afectiunea aceasta rezulta de pe urma hipertensiunii venoase, care, la randul ei, este cauzata de refluxul sangelui in compartimentul venos superficial. Printre metodele de diagnostic in ce priveste insuficienta venoasa cronica se numara ultrasonografia.

Prezenta refluxului este determinata de directia fluxului de sange, deoarece orice flux sanguin semnificativ in directia picioarelor este sugestiv in ceea ce priveste refluxul. Durata refluxului venos este cunoscuta ca "timp de reflux". Ultrasonografia duplex poate oferi informatii pretioase medicului despre functionarea valvelor locale, pentru a construi o harta anatomica a bolii venoase cronice pentru fiecare pacient.

O unealta importanta in diagnosticare

Ultrasonografia duplex este o parte esentiala a evaluarii pacientilor care au majoritatea formelor de insuficienta venoasa superficiala. Ea a devenit, totodata, o unealta importanta in dirijarea si evaluarea rezultatelor unei game largi de tratamente minim invazive ale acestei boli.

Ultrasonografia duplex a evoluat de-a lungul timpului, pentru a deveni unealta principala de diagnostic, folosita pentru a evalua pacientii cu insuficienta venoasa superficiala. Desi exista si alte tehnici de diagnostic, ultrasonografia duplex este un mijloc necostisitor, portabil, care evalueaza simultan atat anatomia, cat si fiziologia venoasa.

Diagnosticul insuficientei venoase cronice

Cand ai probleme legate de circulatia sangelui in picioare, poti fi consultat si de un specialist in chirurgie vasculara, in functie de severitatea bolii tale. Acesta iti va pune intrebari despre simptomele tale si despre istoricul medical, inclusiv intrebari despre membrii familiei tale (daca si acestia au suferit de o boala venoasa, daca au avut varice, ulcer venos, etc.). Chirurgul vascular va efectua, totodata, un examen clinic.

Ce teste si investigatii pot fi recomandate

* Ultrasonografia duplex - aceasta metoda ajuta medicul sa vada si sa analizeze valvele din interiorul venelor tale si sa vada daca acestea functioneaza.

* In cazurile in care tumefactia (umflarea) severa are loc si boala este dificil de tratat, e recomandata o scanare CT (computer tomograf) a sistemului venos, pentru ca medicul sa se poata uita cu atentie pentru a depista ingustarea venelor ori un posibil blocaj intr-o vena din abdomenul pacientului.

De retinut!

Ultrasonografia duplex este o evaluare noninvaziva a fluxului de sange prin arterele si venele pacientului. Acest test ofera informatii de pret, pentru a-l ajuta pe chirurgul vascular sa puna un diagnostic corect si sa schiteze un plan de tratament.

De ce se face ultrasonografia duplex? Multe artere si vene pot fi studiate prin intermediul ultrasonografiei, inclusiv carotida, arterele din brate si picioare, precum si aorta abdominala. Venele sunt, de asemenea, testate cu ajutorul ultrasonografiei, pentru ca metoda il ajuta pe medic sa detecteze un cheag sangvin sau refluxul venos. De regula, procedura dureaza aproximativ 30 de minute.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Imaging of Venous Insufficiency", publicat in 2005 in Seminars in Interventional Radiology, autori Neil M. Khilnani, Robert J. Min. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036278/)
  • Society for Vascular Surgery - https://vascular.org/patient-resources/vascular-conditions/chronic-venous-insufficiency
  • Society for Vascular Surgery - https://vascular.org/patient-resources/vascular-tests/duplex-ultrasound
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0