Teama că se va întâmpla ceva rău - cum gestionezi această tulburare anxioasă

Ți s-a întâmplat vreodată să te gândești că urmează să se întâmple ceva rău, mai ales dacă tocmai ai trecut printr-o experiență care ți-a adus bucurie? Există și o vorbă din popor care afirmă exact același lucru, și anume că după o bucurie mare va urma o tristețe și mai mare.

Iată că acest fenomen, care, pentru unii, poate fi un sentiment pasager, este o adevărată tulburare de ordin anxios numită cherofobie. Cherofobia este o afecțiune fobică ce se manifestă prin răspunsul irațional al unei persoane la sentimentul de fericire. Adesea, tulburarea este supranumită „frica de fericire”. Termenul cherofobie provine de la cuvântul grec chero, care înseamnă „a te bucura”.
Atunci când o persoană suferă de cherofobie, adesea se teme de a participa în activități care îi pot produce plăcere sau fericire.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din păcate, afecțiunea nu este una pe deplin cercetată sau definite, adesea introdusă în spectrul de tulburări anxioase. Specialiștii în psihologie și psihiatrie adesea folosesc criterii regăsite în versiunea cea mai nouă a Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-5) pentru a diagnostica anumite tulburări de ordin psihic. La momentul actual, în DSM-5 cherofobia nu este listată ca o tulburare psihică. Cu toate acestea, mai mulți experți în sănătate mintală atrag atenția asupra importanței acestei fobii și despre formele de tratament aplicabile. 

Care sunt simptomele cherofobiei (fricii că se va întâmpla ceva rău)?

Potrivit mai multor specialiști, cherofobia se încadrează în categoria de tulburări anxioase. Anxietatea se manifestă prin frica irațională de anumite forme de amenințare, cum ar fi frica de moarte și de boală, de separarea de cei dragi, etc., și se poate manifesta sub formă de atacuri de panică, lipsa somnului și stare de frământare și rumegare permanentă. În ceea ce privește cherofobia, sentimentul anxios este legat de participarea la activități sau trăirea unor evenimente care pot aduce bucurie, din frica irațională a faptului că ceva rău urmează a se întâmpla apoi. 

Contrar părerii generale, o persoană care suferă de cherofobie nu este neapărat tristă, ci extrem de precaută și șovăielnică, ce evită orice activitate care fie ar putea să o pună în pericol, fie i-ar putea aduce bucurie și plăcere. În acest sens, iată câteva exemple de simptome asociate cu cherofobia:

 • Resimțirea unei stări puternice de anxietate la gândul participării la un eveniment social, precum o petrecere, un concert sau o reuniune cu prietenii.
 • Respingerea ocaziilor și propunerilor ce ar putea avea un impact pozitiv, îmbucurător, asupra vieții persoanei afectate, din frica faptului că apoi se va întâmpla ceva cu impact puternic negativ.
 • Refuzul de a participa la activități distractive. 

O parte din gândurile principale manifestate de o persoană care suferă de cherofobie se pot prezenta după cum urmează:

 • Sentimentul de bucurie sau fericire înseamnă că ceva rău urmează să se întâmple.
 • Fericirea mă face o persoană rea sau mai rea.
 • Faptul că arăt că sunt fericit este un lucru rău atât pentru mine, cât și pentru prietenii și familia mea.
 • Încercarea de a fi fericit este o pierdere de timp și de efort. 

Într-un articol1 publicat în Journal of Cross-Cultural Psychology, autorii au creat o scară de măsurare a fricii de fericire, pentru a compara frica de fericire la nivelul a 14 culturi diferite. Această formă de măsurare poate ajuta atât un pacient, cât și medicul curant, să evalueze cu o oarecare precizie simptomele de cherofobie manifestate. Printre afirmațiile incluse în acest șablon de măsurare se numără și cele de mai jos:

 • Prefer să nu fiu bucuros, pentru că bucuria este urmată, de obicei, de tristețe.
 • Dezastrele apar mereu după un noroc.
 • Bucuria excesivă aduce cu ea consecințe negative.

Prin acordarea unui calificativ fiecărei afirmații, în funcție de cât de acord cu acestea este pacientul, pe o scară de la 1 la 7, medicul poate înțelege mai bine dacă frica de evenimente negative este un simptom ale cherofobiei sau nu. 

Care sunt cauzele cherofobiei (fricii că se va întâmpla ceva rău)?

Uneori, cherofobia poate proven din credința în faptul că, atunci când totul merge bine în viață sau persoana în cauză are un noroc deosebit, ceva negativ urmează, fără doar și poate, să se întâmple. Prin urmare, pacientul se poate feri și teme de activități care i-ar putea aduce bucurie, deoarece, în acest fel, poate evita răul iminent. De multe ori, această tulburare apare în urma unui eveniment traumatic, de ordin fizic sau emoțional, petrecut în trecut. 

De obicei, persoanele introvertite prezintă un risc mai ridicat de cherofobie. O persoană introvertită preferă, în mod normal, să petreacă mai mult timp singură sau cu una, două persoane în același timp. Adesea, introvertiții sunt percepuți ca fiind rezervați și timizi. Uneori, introvertiții se simt intimidați de adunările mari de persoane, precum și de locurile zgomotoase și aglomerate. Un alt tip de personalitate adesea asociat cu cherofobia este cel al perfecționistului. Persoanele perfecționiste resimt fericirea ca pe o trăsătură specifică persoanelor neproductive. În consecință, aceste persoane pot evita activitățile care le aduc bucurie, pentru că li se pare că nu sunt productive și nu aduc un beneficiu real vieții lor. 

Care sunt tratamentele disponibile pentru cherofobie?

Deoarece cherofobia nu este suficient de mult studiată, neexistând studii clinice axate strict pe această ramură a tulburării anxioase, nu există un tratament unanim acceptat care adresează, în mod specific, simptomele acesteia. Cu toate acestea, există mai multe opțiuni de tratament mai general, care pot avea succes, cum ar fi:

 • Terapia cognitiv comportamentală, o formă de terapie psihologică ce ajută pacientul să înțeleagă și să identifice modelele eronate de gândire, precum și să adopte un model mai sănătos, de soluționare a problemelor de natură psihico-emoțională
 • Diverse strategii de relaxare, precum exercițiile de respirație, menținerea unui jurnal sau activitatea fizică regulate
 • Hipnoterapia
 • Expunerea controlată la evenimente care pot aduce plăcere sau bucurie 

Nu toată lumea care manifestă simptome de cherofobie are nevoie de un tratament. Așadar, unele persoane ajung să se simtă realmente fericite atunci când evită un eveniment care i-ar putea pune în pericol, chiar și dacă pericolul este imaginat. Atât timp cât cherofobia nu intervine cu aspecte importante ale vieții, precum capacitatea de a menține un loc de muncă sau un partener stabil, această afecțiune nu reprezintă un pericol real pentru bunăstarea individului. 

Cu toate acestea, dacă simptomele cherofobiei sunt legate de o traumă din trecut, tratamentul poate ajuta pe mai multe planuri, inclusiv cu alte tipare de comportament asociate cherofobiei care pot afecta calitatea vieții.  

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Articolul The influence of fear of happiness beliefs on responses to the satisfaction with life scale. Personality and Individual Differences, publicat în Elsevier, în aprilie 2013, autori: Mohsen Joshanloo et al.
Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886912005429?via%3Dihub 
Healthline - Cherophobia: Is Being Too Happy A Thing?
https://www.healthline.com/health/cherophobia-causes-and-treatment 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0