Te confrunti cu stres la locul de munca cel nou? 6 solutii care te ajuta sa te relaxezi

Dacă te-ai angajat recent, probabil că te simți puțin stresat ori poate că te simți deja compleșit la noul loc de muncă. Sunt atât de multe sarcini noi pe care trebuie să le înveți într-un timp atât de scurt și pe care trebuie să le duci la bun sfârșit, iar așteptările superiorilor și ale colegilor pot fi destul de mari. Dacă ai parte de stres la locul de muncă cel nou, există modalități de a-i face față.

Odată cu un nou loc de muncă vin la pachet și multe schimbări, însă și multe provocări, așa că este normal, oarecum, să te simți mai stresat decât de obicei. Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a combate stresul și efectele sale. Important este, însă, să nu te lași copleșit de această experiență.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum faci față psihic unui nou loc de muncă?

Sunt persoane care se adaptează imediat la un loc de muncă nou, în timp ce altele se confruntă cu stres sau cu anxietatea că nu își vor face treaba bine sau că nu se vor încadra în deadline-uri și așa mai departe. Iată ce poți face pentru a te adapta mai repede:

1. Nu te teme să ceri ajutorul

Să nu crezi că dacă vei adresa întrebări colegilor ori superiorului direct, acest lucru înseamnă că arăți slăbiciune ori incompetență. Din contra, faptul că le ceri ajutorul și că le pui întrebări le arată că ești muncitor, că faci tot posibilul pentru a înțelege cum funcționează lucrurile în companie și că vrei să te adaptezi cât mai repede la noul tău rol.

2. Cere sprijinul apropiaților

Dacă este posibil acest lucru, este bine să ai susținerea și sprijinul colegilor tăi de birou, dar și mai bine este să te simți susținut de familie și de prieteni în noul tău demers. Faptul că discuți cu cineva apropiat despre acele aspecte care te stresează și faptul că descoperi resurse în acest sens te-ar putea ajuta foarte mult să faci față schimbărilor din viața ta profesională.

3. Amintește-ți că este doar o etapă de tranziție

Nu este anormal să resimți stres la locul de muncă atunci când te muți cu serviciul. Fiecare job pe care l-ai avut ți s-a părut mai dificil la început, dar, pe măsură ce ai descoperit ce se așteaptă de la tine și cum poți să îți îndeplineșți sarcinile mai bine, lucrurile s-au așezat. Aceasta este doar o perioadă de acomodare, de tranziție, iar în scurt timp, acest stres generat de noul loc de muncă se va reduce. Îți va fi din ce în ce mai ușor și, în cele din urmă, vei găsi propriul ritm și propria rutină, pentru a te simți mai încrezător în ceea ce privește locul de muncă și capacitatea de a-ți duce sarcinile la bun sfârșit.

4. Fă mișcare în mod regulat

Anxietatea poate să creeze o stare sufocantă, făcându-te să te simți lipsit de energie și de putere de concentrare. Mai ales în zilele în care te simți anxios și stresat, cel mai bun mod prin care poți scăpa de aceste stări este să faci mișcare. Activitatea fizică nu doar că este benefică pentru corp, însă poate avea un efect important și asupra sănătății tale mintale.

Implică-te zilnic într-un antrenament scurt, înainte de a merge la birou, pentru că în acest fel vei face sângele să circule mai bine, îți vei clarifica gândurile și vei scăpa de grijile pe care ți le faci în legătură cu acea zi. Exercițiile fizice vor stimula secreția de endorfine în creier, iar tu te vei simți mai liniștit și mai puțin stresat. Nu ai nevoie de un abonament scump la sală sau de un antrenament extrem de solicitant, care să te ducă la extenuare. Poți încerca lucruri simple, cum ar fi mersul pe jos o bună bucată din drumul până la birou sau dansul în fața oglinzii pe două-trei piese preferate, înainte de a intra la duș.

5. Alocă timp și pentru alte lucruri importante din viața ta

După ce ai început munca într-un loc de muncă nou, cu siguranță vei fi nerăbdător să investești cât mai mult timp cu putință în noile proiecte de la serviciu, însă nu uita că este important să îți faci timp și pentru pasiunile tale și activitățile tale preferate, pentru că, în caz contrar, vei obosi foarte repede.

Fă-ți timp pentru tine, pentru familia ta și pentru hobby-uri și nu uita că e necesar să te „deconectezi” mental de jobul tău, când ajungi acasă, pentru că în acest fel vei reveni cu forțe proaspete la muncă. Echilibrul dintre locul de muncă și familie sau viața personală este una dintre modalitățile care te ajută să reduci stresul asociat cu noul job.

6. Dormi suficient

Când te confrunți cu stres la locul de muncă, nu uita de somnul adecvat. Ai nevoie de numărul optim de ore de somn, pentru a putea să dai randament la locul de muncă. Numeroase studii au arătat în mod clar că adulții au nevoie de 7 și 8 ore de somn odihnitor, în fiecare noapte (sau măcar nu mai puțin de 6 ore), pentru a funcționa la capacitate maximă a doua zi.

Dacă vrei să îți îmbunătățești calitatea somnului, încearcă să folosești perdele sau draperii care împiedică lumina soarelui să pătrundă în dormitor prea devreme, ia în calcul dopurile de urechi, o mască pentru ochi ori uleiuri esențiale cu efect calmant pe care să le pui seara în vasul de aromaterapie. Acestea sunt doar câteva idei care te ajută să dormi mai bine, dar poate există și altele care să funcționeze în cazul tău.

Cum știi dacă noul tău loc de muncă este cel potrivit?

Atunci când începi un nou loc de muncă, ești plin de entuziasm și te gândești că totul va merge bine și că acolo trebuie să te afli. Însă este posibil să nu știi imediat dacă acel loc de muncă este cu adevărat potrivit pentru tine sau nu. Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare:

Cultura organizațională

Observă atmosfera generală de la serviciu și modul în care oamenii interacționează. Dacă valorile și etica organizației nu se potrivesc cu ale tale, este posibil să nu te simți ca și cum ai fi ajuns la locul potrivit.

Perspectivele de dezvoltare profesională

Vezi dacă locul de muncă îți oferă oportunități de dezvoltare și avansare în carieră. Dacă îți dorești să avansezi, dar simți că nu există perspective clare de creștere sau nu te simți încurajat să-ți dezvolți abilitățile, acesta ar putea fi un semn că locul de muncă nu este potrivit pentru tine pe termen lung.

Sarcinile de zi cu zi

Gândește-te dacă responsabilitățile pe care le primești la locul de muncă sunt în concordanță cu abilitățile și interesele tale. Dacă nu te simți implicat în ceea ce faci sau nu ești pasionat de sarcinile tale, s-ar putea să nu fie un mediu potrivit pentru tine.

Echilibrul între viața profesională și cea personală

Noul loc de muncă afectează echilibrul dintre viața profesională și cea personală sau, dimpotrivă, simți că totul este în regulă? Te simți copleșit de stres la locul de muncă? Dacă simți că serviciul te suprasolicită și nu ai suficient timp pentru tine sau timp pentru a-l dedica altor aspecte importante ale vieții tale (familie, pasiuni), acesta ar putea fi un indicator că locul de muncă nu este potrivit pentru tine.

Relația cu colegii și superiorii

Se poate întâmpla ca munca ta să îți placă foarte mult, dar nu și colectivul. Relațiile cu colegii și superiorii pot juca un rol important în satisfacția ta la serviciu, iar dacă nu te simți confortabil în relația cu echipa sau nu ai o comunicare bună cu superiorii, acesta poate fi un semn că noul loc de muncă nu este potrivit pentru tine. 

Este foarte important să fii atent la aceste aspecte și să asculți și ce îți spune intuiția. Gândește-te că vei fi prezent zi de zi în acel loc și, deci, acesta trebuie să corespundă cât mai bine cu obiectivele tale profesionale și să îți dea suficientă satisfacție încât să nu ajungi stresat, tracasat sau anxios. Dacă, în urma evaluării, simți că noul loc de muncă nu este potrivit pentru tine, poate fi înțelept să explorezi alte opțiuni și să cauți un mediu care să se potrivească mai bine valorilor, abilităților și intereselor tale. 

Când e bine să îți schimbi locul de muncă?

Există mai multe situații în care ar putea fi bine să îți schimbi locul de muncă și anume: stagnare profesională, lipsa satisfacției la locul de muncă, mediu de lucru toxic, schimbarea direcției de carieră sau oportunități mai bune. 

Dacă simți că ai atins un punct mort în cariera ta și nu mai ai oportunități de dezvoltare sau de avansare în cadrul organizației actuale, ar putea fi momentul să cauți noi ocazii de creștere. Dacă te simți nemulțumit constant, lipsit de motivație și lipsit de satisfacție la locul de muncă, aceasta poate afecta negativ starea ta generală de bine și performanța profesională.

De asemenea, dacă te afli într-un mediu de lucru toxic, cu conflicte frecvente, relații tensionate sau un management deficitar, acest lucru poate avea un impact negativ asupra stării tale de sănătate. În astfel de situații, ar putea fi necesar să cauți un loc de muncă într-un mediu mai sănătos și mai stimulant.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Right as Rain - These 6 Tips Will Help You Handle New Job Stress Like a Pro
https://rightasrain.uwmedicine.org/life/work/these-6-tips-will-help-you-handle-new-job-stress-pro
Recruiters - Starting a new job? These 5 feelings are completely normal
https://www.recruiters.ie/blog/starting-a-new-job-anxiety/
Harvard Business Review - 5 Ways to Figure Out If a Job Is Right for You 
https://hbr.org/2022/09/5-ways-to-figure-out-if-a-job-is-right-for-you


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0