Este posibil ca genele sa determine riscul de tulburare de stres posttraumatic

Traumele precum atacurile, violul sau razboiul poate devasta o persoana din punct de vedere emotional. In prezent, un nou studiu sugereaza ca genele ar putea contribui la dezvoltarea tulburarii de stres posttraumatic (TSPT).

„Constatarea conform careia TSPT este ereditara sugereaza ca genele noastre contin indicii care ar explica de ce unele persoane dezvolta TSPT si altele nu, desi au trecut prin evenimente similare” a spus liderul echipei de cercetare, Karestan Koenen. Studiul efectuat la scara larga a aratat ca riscul genetic de TSPT este mult mai ridicat la femei decat la barbati. Si vine in sprijinul dovezilor deja existente potrivit carora bolile psihice precum schizofrenia, au legaturi genetice cu TSPT, a precizat Koenen, profesor de epidemiologie psihiatrica la Harvard School of Public Health (Scoala de Sanatate Publica Harvard).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Majoritatea persoanelor trec printr-un anumit nivel de stres psihologic dupa un eveniment grav sau care le-a pus viata in pericol. Este posibil sa se gandeasca in mod repetat la incidentul respectiv si sa devina anxiosi, iritabili si sa nu poata dormi, a tinut sa precizeze Koenen. „In cazul anumitor persoane, aceste simptome persista si se transforma in TSPT. Dar de cele mai multe ori, simptomele se estompeaza in timp, chiar si fara tratament” a spus aceasta.

In Statele Unite, una din noua femei si unul din 20 de barbati vor dezvolta TSPT la un moment dat de-a lungul vietii, a spus Koenen. Studiile genetice precum acest efort international au multiple contributii, a spus Koenen.

„Genetica poate reprezenta baza pentru dezvoltarea unui tratament nou si ne poate ajuta sa recomandam tratamente care sa corespunda nevoilor fiecarui pacient” a mai precizat aceasta.

 

 

Efectele TSPT nu sunt doar de ordin psihic. „Tulburarea in sine provoaca suferinte considerabile si exista din ce in ce mai multe dovezi care arata ca are efecte negative si asupra sanatatii fizice” a adaugat Koenen. „Persoanele care sufera de TSPT se confrunta cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet si dementa.” De asemenea, sunt predispuse la un risc ridicat de suicid, spitalizare si abuz de substante, a adaugat Koenen.  Deocamdata este prea devreme sa efectuam teste ale genelor implicate in dezvoltarea TSPT, a spus aceasta.

„Dovezile sugereaza ca TSPT este la fel ca alte tulburari psihice, in sensul ca riscul este influentat de multe, multe alte variatii genetice cu efecte nesemnificative” a mai spus aceasta. „Prin multe, vreau sa spun de la cateva sute pana la cateva mii. ”Un psihiatru din New York a fost de acord ca este prea devreme pentru a ne pune problema daca avem „gena TSPT”.

„Nu ne aflam in punctul in care fiecare dintre noi ar trebui sa se gandeasca la acest lucru. De fapt, este vorba de o constatare stiintifica” a spus dr. Victor Fornari, psihiatru la Spitalul Hillside Zucker din Glen Oaks. „Incercam sa intelegem care sunt cauzele fundamentale biologice ale problemelor psihiatrice, pentru ca acestea sunt boli cerebrale” a precizat Fornari.

„Este posibil sa fie vorba de gene care nu sunt specifice unei anumite boli sau de unele care predispun la dezvoltarea a diferite tulburari psihice” a declarat acesta. Aceasta descoperire noua este importanta, a adaugat acesta, pentru ca se pare ca exista o legatura intre genetica persoanelor cu TSPT si genetica celor care sufera de alte tulburari psihice, precum schizofrenia.

In vederea desfasurarii studiului, Koenen si colegii sai au analizat datele genetice a peste 20.700 de persoane care au participat la 11 studii multi-etnice la nivel mondial. Oamenii de stiinta au descoperit ca in cazul femeilor din America si Europa, factorii genetici reprezinta 29% din riscul de TSPT. Se aseamana cu rolul geneticii in dezvoltarea altor tulburari psihice, au mai spus cercetatorii. In cazul barbatilor, genetica joaca un rol substantial mai mic in ceea ce priveste riscul de TSPT, a spus Koenen.

Studiul sugereaza ca pe langa schizofrenie, persoanele cu riscuri genetice de tulburari bipolare si tulburari depresive majore se confrunta si cu un risc genetic mai mare de TSPT.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0