Depresia și anxietatea, factori de risc pentru creșterea consumului de alcool în pandemie [studiu]

Consumul unui pahar alcool poate să ofere un pic de relaxare într-o perioadă de stres, eliberând endorfine și crescând nivelului de serotonină,. Însă aceasta este doar o soluție pe termen scurt care poate duce la probleme pe termen lung. Dacă o persoană se bazează pe alcool pentru a obține o stare de fericire și de plăcere și pentru a combate stresul, persoana nu învață, de fapt, să facă față problemelor într-un mod sănătos, ci se adâncește și mai tare în acestea. 

Sporirea cantității de alcool în perioade de neliniște și nesiguranță poate duce la exacerbarea depresiei și anxietății. Aportul mare de alcool poate duce pe termen lung la înmulțirea gândurilor negative, care împiedică persoana să lupte cu anxietatea și cu depresia.

O femeie nu ar trebui să bea mai mult de un pahar cu vin sau cu bere pe zi, iar un bărbat nu mai mult de două pahare. Abuzul de alcool poate avea efecte devastatoare atât pe termen scurt (răniri din greșeală, creșterea agresivității, comportamente sexuale riscante etc.), cât și pe termen lung (hipertensiune, boli de inimă, accident vascular cerebral, boli de ficat și probleme digestive, risc crescut de cancer de sân, gură, gât, esofag, ficat, colon, slăbirea sistemului imunitar, probleme de memorie, depresie, anexietate, probleme persoanele și la locul de muncă etc.).

Un studiu apărut în jurnalul Preventive Medicine a constatat că depresia și anxietatea contribuie la creșterea consumului de alcool în timpul pandemiei. Efectul este cel mai pronunțat pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani care suferă de aceste afecțiuni.

Potrivit altor cercetări anterioare, unii oameni apelează la alcool ca potențial mijloc de a face față stresului. În condițiile actuale, pandemia de COVID-19 pe care o traversăm poate fi catalogată drept o sursă extremă de stres. De altfel, numeroase studii au descoperit că aportul de alcool a crescut în timpul acestei perioade, mai ales în rândul persoanelor cu depresie, dar nu numai.

Un studiu¹ asupra consumului de alcool în timpul pandemiei, publicat în ianuarie 2021, constată că și vârsta influențează probabilitatea ca o persoană să consume mai mult alcool ca răspuns la această problemă globală.

Persoanele cu anxietate sau depresie, mai susceptibile să consume mai mult alcool

În acest studiu, cercetătorii au chestionat 5.850 de adulți din toate cele 50 de state ale Americii prin intermediul Facebook și al platformelor asociate în lunile martie și aprilie 2020. Ei le-au cerut participanților să se descrie pe ei înșiși din punct de vedere demografic și să raporteze modul în care obiceiurile lor de a consuma alcool s-au schimbat de la începutul pandemiei.

Sondajul a inclus, de asemenea, întrebări care au permis cercetătorilor să identifice și să măsoare simptomele de depresie și anxietate ale participanților. Fiecare persoană a raportat, de asemenea, gradul în care s-a simțit expus riscului de infecție cu SARS-CoV-2.

Dintre toți participanții care s-au identificat ca băutori, 29% au raportat că aportul lor de alcool a crescut în timpul pandemiei. Tot dintre băutori, 51,2% au spus că pandemia nu a afectat cantitatea de alcool pe care o consumă, în timp ce alți 19,8% au raportat că au băut mai puțin.

Dintre toate persoanele chestionate, 47% și, respectiv 30% au raportat simptome de anxietate și, respectiv, depresie. Persoanele cu simptome de depresie au fost cu 64% mai predispuse să consume cantități mai mari de alcool, în timp ce anxietatea a fost asociată cu o probabilitate mai mare cu 41% de creștere a consumului de alcool

De asemenea, studiul a constatat că factorii demografici au afectat consumul de alcool în timpul pandemiei:

  • Femeile erau mai predispuse (33% spre deosebire de 24%) decât bărbații să crească aportul de alcool.
  • Oamenii cu un nivel înalt de educație au fost mai predispuși la a începe să bea mai mult (32%) decât cei fără diplomă de licență (25%).
  • Mai puțini pensionari (20%) au raportat că au consumat mai mult alcool decât participanți angajați și în prezent șomeri, dintre care 31% consumă mai mult alcool.
  • Persoanele care locuiesc în zonele rurale au fost mai puțin susceptibile de a-și crește consumul de alcool (25%) comparativ cu cele care trăiesc în zonele suburbane și urbane (31%).
  • Persoanele de peste 40 de ani cu depresie și anxietate, cele mai predispuse la un consum crescut de alcool
  • Persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani au fost grupul de vârstă cel mai susceptibil să bea mai mult ca răspuns la pandemie. În acest grup, 40% dintre participanți au spus că și-au crescut consumul de alcool în timpul pandemiei de COVID-19.
  • Dintre participanții cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani, 30% au raportat că au băut mai mult în perioada analizată. Dintre persoanele cu vârste de 60 de ani și peste, doar 20% au spus că beau mai mult, cu excepția celor care prezentau simptome de depresie și anxietate.
  • Persoanele cu vârste de 40 de ani și peste care sufereau de anxietate sau depresie au fost aproape de două ori mai susceptibile de a-și fi crescut consumul de alcool în timpul pandemiei decât altele din grupa lor de vârstă.

Oamenii de știință afirmă că se așteaptau ca persoanele mai tinere și cele cu probleme de sănătate mentală se raporteze consumul de alcool drept un mecanism de a îndura mai ușor stresul, dar rezultatele acestui studiu constituie primele dovezi că sănătatea mentală este asociată cu diferențe în consumul de alcool în funcție de vârstă.

Unul dintre efectele evidente ale pandemiei de COVID-19 este că oamenii își fac griji cu privire la contractarea virusului SARS-CoV-2. Cercetătorii au separat aceste preocupări de îngrijorările legate de dezvoltarea unei forme severe de COVID-19. Ei au descoperit că persoanele care se considerau a avea un risc mai mare de a dobândi boala au fost cele care au sporit consumul de alcool. Interesant este și faptul că persoanele care au băut mai mult s-au văzut pe ele însele ca având un risc mai mare de a se infecta, dar ca având un risc mai mic de a face o formă gravă de COVID-19.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Increased alcohol use during the COVID-19 pandemic: The effect of mental health and age in a cross-sectional sample of social media users in the U.S.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743521000062
1. Studiul „Increased alcohol use during the COVID-19 pandemic: The effect of mental health and age in a cross-sectional sample of social media users in the U.S.”, apărut în Preventive Medicine, 2021, https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2021.106422, autori: Ariadna Capasso et al.
CDC - Alcohol Use and Your Health
https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0