

Ce vitamine NU ar trebui sa iei cu antidepresive
Ce vitamine NU ar trebui sa iei cu antidepresive
Ce vitamine NU ar trebui sa iei cu antidepresive
In tratarea depresiei, se recomanda atat adoptarea unei diete sanatoase, cat si suplimentarea aportului de vitamine si minerale, pe langa tratamentul cu antidepresive. Insa trebuie sa fim foarte atenti, intrucat unele vitamine pot interactiona cu antidepresivele, asa ca ar fi bine sa le evitam pe perioada tratamentului.
Antidepresivele sunt medicamente folosite in tratarea mai multor tulburari psihice, incepand de la depresie si pana la anxietate generalizata, tulburare obsesiv-compulsiva, tulburari de panica, sindrom de stres post-traumatic si nu numai.
Cu toate ca exista mai multe tipuri de antidepresive, studiile nu au reusit sa dovedeasca daca unele sunt mai eficiente decat celelalte sau nu.
Antidepresivele se administreaza intotdeauna la recomandarea medicului, acestea nefiind medicamente ce pot fi luate fara reteta. Acestea trebuie utilizate in dozele prescrise de medic, intrucat prezinta risc mare de dependenta. Si intreruperea tratamentului cu antidepresive se face intr-un anumit fel, dupa o schema facuta de medic, pentru a se reduce riscul de instalare a sevrajului.
Medicamentele antidepresive pot interactiona cu o serie de medicamente, insa medicul psihiatru care le prescrie te va pune in tema. Ceea ce nu stiai, insa, e ca acestea pot interactiona chiar si cu unele vitamine pe care tu le poti lua fie pentru a trata un deficit, fie pentru a-ti sustine organismul. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre riscurile de a bea ceai de sunătoare,suplimente cu garcinia cambogia, L-triptofan (sau 5-HTP) și SAMe (S-adenozil-metionină) cu antidepresiv. Consumer Labs spune că vă pot crește riscul de a experimenta sindromul serotoninei.
Vitamina K – aceasta vitamina este renumita pentru efectul coagulant pe care il are asupra sangelui. Din aceasta cauza insa, aceasta vitamina poate reduce rata de absorbtie a antidepresivelor in sange. Poti ajuta organismul sa obtina necesarul de vitamina K prin consumul de alimente precum spanacul sau varza Kale.
Vitamina E – aceasta vitamina poate impiedica absorbtia substantelor active din antidepresive, de aceea este contraindicata asocierea sa cu medicamentele din aceasta clasa. Nu toate antidepresivele interactioneaza cu vitamina E – de aceea este important sa citesti prospectul medicamentelor pe care le iei pentru tratarea depresiei.
Combinația dintre inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRIs) și medicamente antidepresive cu suplimente poate fi deosebit de periculoasă. Dacă aveți o tulburare de anxietate sau depresie, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei precumt Lexapro, Prozac, Paxil și Zoloft. Acestea sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, dar atunci când sunt luate cu suplimente sau vitamine, rezultatele pot fi riscante. Conform dr. Brandi Cole, Pharm.D.:
„Majoritatea SSRI sunt metabolizate pe scară largă de enzimele hepatice, iar suplimentele care afectează aceste enzime ar putea schimba modul în care corpul le elimină De exemplu, sunătoarea induce enzime hepatice - ceea ce înseamnă că ficatul elimină medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală mai repede decât în mod normal ”.
În plus, unele suplimente pot determina interacțiunea negativă a medicației cu sistemele și procesele corpului dumneavoastră. Suplimentele care afectează ritmul inimii (cum ar fi cesiul sau efedra) ar putea provoca bătăi cardiace periculoase neregulate atunci când sunt luate cu SSRI. Suplimentele care conțin serotonină sau modifică metabolismul serotoninei - cum ar fi 5HTP (un precursor al serotoninei), SAMe sau sunătoare pot provoca sindromul serotoninei (potențial care pune viața în pericol) atunci când este luat cu acestea.
Ce poti face, in paralel cu tratamentul pe baza de antidepresive, pentru a-ti imbunatati starea si pentru a grabi vindecarea
Stabileste-ti o rutina zilnica – depresia te poate face sa traiesti fara un plan anume, pur si simplu. Iar aceasta trecere fara sens a timpului nu face altceva decat sa adanceasca gandurile depresive ale pacientului. Asadar, fa-ti un program zilnic de la care sa nu te abati. Stabileste o ora de somn pe care o vei respecta zilnic, dar si una de culcare, fa-ti timp pentru 30 de minute, poate chiar o ora de sport, dar nu uita de orele de masa, care trebuie sa fie, de asemenea, aceleasi zilnic.
Apoi, pe aceasta structura fixa, vei adauga lucruri pe care trebuie sa le faci in functie de zi – mergi la serviciu, mergi la coafor, la terapeut sau fa-ti programare la medic. Important este sa iti structurezi foarte bine rutina zilnica, astfel incat sa simti treptat ca lucrurile capata sens si ca tu detii controlul.
Stabileste-ti obiective – depresia te face sa nu vrei sa faci nimic, nici macar sa te ridici din pat. De aceea este foarte important sa iti stabilesti niste obiective, care sa te motiveze zilnic. Nu trebuie sa incepi cu ceva maret – de pilda, iti poti propune sa gatesti in fiecare seara. In acest fel, vei reusi sa te aduni pentru a reusi sa indeplinesti acest task zilnic. Pe masura ce te vei simti mai bine, vei adauga inca un obiectiv si tot asa pana cand iti vei reintra in ritm.
Practica sport – stii deja ca sportul elibereaza hormoni ai fericirii in creier, asa ca e esential sa practici sport in fiecare zi. Daca ai posibilitatea, alege sa faci sport in aer liber, pentru a beneficia si de o doza benefica de vitamina D.
Vitamina D Un studiu din 2020 efectuat pe 106 persoane cu depresie a constatat că tratamentul cu 1.600 UI de vitamina D3 pe zi timp de 6 luni a dus la îmbunătățiri semnificative ale simptomelor de anxietate, comparativ cu un grup de control.
Suplimente cu omega 3 S-a constatat că mai mulți pacienți din studii au arătat o îmbunătățire a dispoziției când li s-au prescris pe langa medicatia antidepresiva, suplimente de ulei de pește cu continut ridicat de acizi grasi omega-3, metilfolat, vitamina D, comparativ cu cei care au luat doar medicamente.
Vitaminele B conform unui studiu realizat de Cambridge University in 2018 si condus de prof Osvaldo Almeida, vitaminele B nu au crescut eficacitatea tratamentului antidepresiv pe 12 săptămâni, dar au îmbunătățit și au susținut răspunsul antidepresiv pe parcursul unui an. Replicarea acestor constatări ar impune ca liniile directoare de tratament să adopte utilizarea adjuvantă a vitaminelor B ca strategie sigură și ieftină pentru a gestiona depresia majoră la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici. Pe de alta parte,stiind ca vitamina B12 acționează ca un cofactor în sinteza neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina, deficiența de B12 afectează dispoziția, emoțiile și somnul și poate duce la tulburări psihiatrice. Medicii recomandă creșterea nivelului scăzut de vitamina B12 cu suplimente, împreună cu îmbunătățirea dietei (cum ar fi consumul mai multor alimente bogate în B12 fructe de - mare, carne și ouă) sau injectii cu vitamina B12.
Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata – cu cat mananci mai sanatos, cu atat te vei simti mai bine. Adopta o dieta bogata in fructe si legume, care asigura organismului vitaminele si mineralele necesare, dar mai ales fier suficient. Fierul este un factor important pentru producerea serotoninei, deoarece este implicat în conversia triptofanului în 5HTP și 5HTP în serotonină. Astfel, nivelurile serice de fier și feritină trebuie verificate pentru a evalua dacă fierul scăzut ar putea afecta producția de serotonină. In plus,Un studiu din 2019 a constatat că un supliment care conținea următoarele substanțe nutritive a scăzut semnificativ anxietatea la adulții tineri: vitamina C, calciu, magneziu și zinc.
Sursa foto: Shutterstock
1. B vitamins to enhance treatment response to antidepressants in middle-aged and older adults: results from the B-VITAGE randomised, double-blind, placebo-controlled trial, Cambridge University, 2018, prof Osvaldo Almeida