7 cauze ale anxietății

Este normal să trecem uneori prin perioade mai proaste, însă dacă experimentăm în constant sentimente de îngrijorare, tensiune sau ne simțim la limită, este posibil să suferim de o tulburare de anxietate, care necesită tratament specializat. Tulburările de anxietate implică mai mult decât îngrijorări temporare sau frică. Ele nu dispar și se pot agrava în timp, dacă nu ceri ajutorul unui specialist care să te trateze. 

Medicii pun diagnosticul de tulburare de anxietate generalizată  atunci când pacienții prezintă simptome de anxietate (cum ar fi îngrijorarea intensă și copleșitoare și cel puțin trei dintre următoarele simptome: iritabilitate, tulburări de somn, oboseală, tensiune musculară, dificultăți de concentrare și neliniște) pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

Exemple de alte tulburări de anxietate includ:

•    Agorafobie
•    Tulburare de panică
•    Tulburare de anxietate de separare
•    Tulburare de anxietate socială (fobie socială)
•    Fobii specifice

Potrivit Clinicii Mayo, poți avea mai multe tulburări de anxietate simultan.

Crezi că suferi de anxietate?

Combinația de factori de mediu și genetici crește riscul anxietății

Cercetările arată că o combinație de factori de mediu și genetici crește riscul unei persoane de a dezvolta o tulburare de anxietate, notează Institutul Național de Sănătate Mintală. La fel ca alte probleme de sănătate, anxietatea pare să aibă un factor genetic.

În plus față de tulburările de bază, anxietatea poate fi cauzată fie de stres, fie din cauza unui eveniment major din viață, fie din efectul cumulat al micilor factori de stres de zi cu zi. Anxietatea poate proveni, de asemenea, dintr-o afecțiune medicală, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, astmul sau tulburările tiroidiene care necesită tratament. Există o legătură clară între cafeină și anxietate, dar și alcool și anxietate. Și anumite medicamente pot provoca anxietate. În acest caz, evitarea cofeinei și a alcoolului sau schimbarea medicamentelor poate reduce anxietatea. 

Este important de reținut că, deși toate aceste lucruri (medicamente, substanțe excitante și stres) pot provoca sentimente anxioase, acest tip de anxietate este distinct de diagnosticul psihiatric al unei tulburări de anxietate.

Psihiatrii te pot ajuta să tratezi tulburările anxioase

Unele anxietăți sunt normale, dar dacă suferi de anxietate severă sau îți faci prea multe griji, este important să discuți cu un specialist în sănătate mintală despre simptomele tale. Psihologii se concentrează mai mult pe psihoterapie și nu sunt medici. Psihiatrii sunt medici specializați în tratamentul sănătății mintale. Atât psihologii, cât și psihiatrii pot diagnostica și trata tulburările de anxietate cu psihoterapie, dar psihiatrii pot prescrie și medicamente.

În plus, dacă ai anxietate cu gânduri suicidare, cere imediat un tratament medical de urgență.

Ar putea vreuna dintre următoarele să îți provoace anxietatea?

1. Problemele cardiace pot cauza anxietate

Dacă ai avut vreodată un atac de panică, ești familiarizat cu paralizie musculară, respirație accelerată și tahicardie. Deși un atac de panică nu este un atac de cord, există o relație între problemele cardiace și anxietate.

Într-adevăr, aproximativ 5% dintre adulții americani au tulburări de anxietate generalizate, dar incidența este mai mare la persoanele diagnosticate cu boală coronariană (11%) sau cu insuficiență cardiacă (13%), potrivit Harvard Health Publishing. Dovezile arată că anxietatea poate apărea după un atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă, notează Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Conexiunea pare să fie valabilă în ambele sensuri: persoanele care suferă de anxietate pe termen lung pot prezenta o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, scăderea fluxului sanguin către inimă și niveluri crescute ale hormonului de stres cortizol - în timp, toate acestea pot duce la probleme cardiace, precizează CDC.

2. Tulburările de anxietate sunt legate de alcool și droguri

Există o legătură puternică între alcool și anxietate. Cercetările arată că persoanele cu tulburări de anxietate au de două până la trei ori mai multe riscuri de a avea probleme cu drogurile și alcoolul la un moment dat în viața lor decât populația generală. Dar asta nu este tot: alcoolul și drogurile pot provoca adesea atacuri de panică, potrivit Asociației de Anxietate și Depresie din America (ADAA).

Persoanele cu anxietate socială, în special, pot apela la alcool pentru a-și diminua simptomele, dar alcoolul poate înrăutăți anxietatea. Aproximativ 20 la sută dintre persoanele cu tulburare de anxietate socială au, de asemenea, o tulburare de alcool sau abuz de substanțe, notează ADAA. Indiferent ce problemă este prima, combinația de droguri, alcool și anxietate poate deveni un ciclu vicios.

3. Cofeina te face să te simți nervos și iritat

Cofeina este un stimulent - și aceasta poate fi o veste proastă pentru cineva cu anxietate. Efectele nervoase ale cofeinei asupra corpului tău sunt similare cu cele ale unui eveniment înspăimântător. Asta pentru că cofeina îți stimulează răspunsul la „luptă sau fugă”, iar cercetările au arătat că acest lucru poate agrava anxietatea și chiar poate declanșa un atac de panică.

Alte cercetări sugerează că, deși cofeina poate crește vigilența, atenția și funcția cognitivă, consumul excesiv poate crește anxietatea, în special la persoanele cu tulburări de panică și tulburări de anxietate socială. Și, la fel ca în cazul simptomelor de anxietate, prea multe căni de cafea te pot face să te simți nervos și te pot ține treaz noaptea.

4. Medicamentele pot declanșa un episod de anxietate

Anumite medicamente au unele efecte secundare urâte - și pot provoca simptome de anxietate sau un atac de panică. Medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală care trebuie luate în considerare includ medicamente pentru tiroidă și medicamente pentru astm. Dacă încetezi brusc să iei anumite medicamente utilizate uneori pentru tratarea anxietății, cum ar fi benzodiazepinele, te poți confrunta cu anxietate suplimentară.

5. Suplimentele pentru slăbit pot avea efecte secundare care produc anxietate

Multe suplimente pentru pierderea în greutate eliberate fără prescripție medicală vin cu efecte secundare care produc anxietate. Utilizarea celor cu sunătoare poate duce la insomnie, iar extractele de ceai verde (care pretind că suprimă pofta de mâncare) conțin multă cofeină. Guarana, un ingredient din unele produse dietetice, poate conține până la patru ori mai multă cofeină decât boabele de cafea. Și ai grijă la orice produs care conține efedrină - poate provoca creșterea ritmului cardiac și anxietate. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a interzis vânzarea suplimentelor alimentare care conțin efedrină în 2004.

6. Simptomele anxietății sunt legate de glanda tiroidă?

Tiroida este o glandă în formă de fluture aflată în partea din față a gâtului care produce hormoni tiroidieni. Acești hormoni sunt importanți pentru reglarea metabolismului și a nivelurilor de energie. Dar dacă tiroida ta produce prea mulți, poate provoca simptome de anxietate, cum ar fi nervozitate, iritabilitate, palpitații cardiace și insomnie. Hipotiroidismul (în care tiroida produce prea puțin din hormonii necesari) a fost, de asemenea, legat de tulburările de anxietate. Dacă ai simptome de anxietate împreună cu umflături la nivelul gâtului, pierderea în greutate, slăbiciune, oboseală sau intoleranță la căldură, adresează-te medicului tău pentru a verifica glanda tiroidă.

7. Stresul poate agrava simptomele de anxietate

Stresul și anxietatea merg adesea mână în mână (stresul poate fi ceea ce provoacă simptome de anxietate, iar anxietatea poate agrava stresul). Când ești exagerat de tensionat, poți apela și la alte comportamente care agravează anxietatea, cum ar fi fumatul, abuzul de droguri sau abuzul de alcool. Amintește-ți că stresul și anxietatea sunt adesea însoțite de simptome fizice, cum ar fi dureri de stomac, dureri de cap, gură uscată, amețeli și transpirații.

•    Nu uita! Dacă ai simptome inexplicabile de anxietate, discută cu medicul tău. Tulburările de anxietate sunt tratabile! 


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Heart Disease and Mental Health Disorders

Social Anxiety Disorder and Alcohol Abuse

https://adaa.org/understanding-anxiety/social-anxiety-disorder/social-anxiety-and-alcohol-abuse


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0