Dieta in colita ulcerativa: alimente recomandate si alimente contraindicate

Colita ulcerativă este o boală a colonului, care se manifestă prin inflamație și apariția unor ulcere la nivelul intestinului gros. În cele ce urmează, ți-am pregătit câteva informații despre dieta recomandată în colita ulcerativă, alimente indicate și contraindicate.

Cauzele colitei ulcerative nu se cunosc (deși unii cercetători spun că ar putea fi legate de lipsa anumitor bacterii bune din intestin), însă această boală afectează considerabil calitatea vieții persoanei afectate. Este nevoie de tratament, deoarece, dacă apar complicații ale bolii, viața pacientului poate fi pusă în pericol. Colita ulcerativă poate provoca, din pricina inflamației, îngustarea intestinului gros, făcând defecarea mai dificilă. De asemenea, pot apărea și simptome precum diareea severă, crampele abdominale și sângerările rectale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Colita ulcerativă nu e declanșată de alimentație, dar dieta poate agrava simptomele

Până de curând se credea că există o legătură între declanșarea colitei ulcerative și dieta obișnuită a unei persoane. Pe de o parte, studiile făcute în domeniu au arătat faptul că alimentația nu poate cauza această boală cronică, pe de altă parte, însă, specialiștii susțin că alimentația poate declanșa sau agrava simptomele specifice acestei boli. De aceea, o dietă adecvată în colita ulcerativă poate prelungi perioada de remisiune a bolii, în care simptomatologia dispare.

O serie de alimente declanșează activitatea sistemului imunitar și provoacă astfel inflamația tractului digestiv. Printre acestea, se numără alimentele picante, produsele lactate și zaharurile rafinate. Există însă și alimente sănătoase, care contribuie la absorbția nutrienților în organism și previn instalarea simptomelor colitei ulcerative. De pildă, probioticele și alimentele bogate în Omega 3 fac parte din această categorie.

Dieta în colita ulcerativă: alimente benefice 

Unele alimente au proprietăți terapeutice asupra colonului afectat de colita ulcerativă și contribuie la gestionarea simptomelor:

Alimentele bogate în acizi grași Omega 3

Unele studii științifice au dovedit eficiența acizilor grași Omega 3 în combaterea inflamației, în sensul că acești acizi grași blochează substanțele chimice care declanșează inflamația. Uleiul de pește este un aliment cu o concentrație mare de Omega 3, ceea ce înseamnă că este benefic bolnavilor de colită ulcerativă.

Alimentele bogate în probiotice

Probioticele sunt bacterii bune, care se regăsesc în tractul digestiv și care susțin absorbția nutrienților în organism, precum și lupta organismului cu boala. Probioticele anihilează bacteriile dăunătoare, precum și fungii. Printre alimentele bogate în probiotice se numără murăturile (varză murată, castraveți murați etc.), chefirul (poate fi și vegetal – de pildă, chefir de cocos), oțetul de mere, măslinele verzi.

Alimentele bogate în fier

Întrucât o complicație comună a colitei ulcerative este anemia, aportul de fier este extrem de important. Ficatul, fasolea roșie, spanacul și gălbenușul de ou sunt alimente cu un conținut ridicat de fier. Nu uita că excesele nu sunt sănătoase, deci nici aportul de fier în exces nu este bun, deoarece poate îmbolnăvi ficatul și poate contribui la apariția diabetului.

Alimentele antiinflamatoare

Unul dintre cele mai eficiente alimente cu efect antiinflamator este un condiment, turmericul. Acesta poate combate inflamația de la nivelul intestinului gros, așa că este recomandat celor care suferă de colita ulcerativă. Se poate pune câte puțin în curry-uri, supe, ceaiuri etc.

Alimente contraindicate în colita ulcerativă

Alimentele care accentuează simptomele colitei ulcerative diferă de la un pacient la altul: dacă unele persoane au probleme cu alimentele bogate în grăsimi, altele pot avea probleme cu alimentele cu un conținut ridicat de fibre ori care conțin lactoză.

În general, persoanele cu colită ulcerativă pot avea probleme dacă au în dieta obișnuită următoarele alimente:

Unele produse lactate

Cu toate că iaurtul și chefirul sunt recomandate datorită conținutului mare de probiotice, celelalte produse lactate le pot face rău pacienților care suferă de colită ulcerativă. Produsele lactate, cum ar fi brânzeturile, declanșează, în special în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, pusee de activitate a bolii.

Alimentele care conțin sulf

Sulful produce gaze în exces, de aceea este recomandat ca persoanele care suferă de colită ulcerativă să evite produse precum: pastele, cidrul, berea, vinul, migdalele, pâinea, stafidele sau alunele.

Carnea grasă

Grăsimea din carne nu poate fi digerată așa cum trebuie în timpul unui episod de activitate a bolii, ceea ce înseamnă că poate agrava simptomele resimțite.

Fructoza

Fructoza este greu de digerat și cauzează flatulență, crampe și diaree. De aceea nu se recomandă alimentele precum mierea, sucul de fructe și alte alimente care conțin fructoză în cantități mari.

Alimentele picante

Ardeiul iute, condimentele picante și sosurile iuți sunt contraindicate întrucât pot cauza diaree și totodată pot irita intestinul gros. Astfel, acestea pot declanșa sau agrava simptomele colitei ulcerative.  

Cofeina

Cofeina accentuează simptomele colitei ulcerative, de aceea e bine să fie evitat consumul acesteia. Cofeina se regăsește în produse precum cafea, ceai verde și negru, energizante și ciocolată.

Alcoolul

Alcoolul poate declanșa diaree și poate irita totodată mucoasa colonului. 

În concluzie, pacientul care primește diagnosticul de colită ulcerativă ar trebui să adopte o dietă sănătoasă și echilibrată. De asemenea, acesta ar trebui să fie atent la alimentele care îi provoacă probleme (poate fi utilă și ținerea unui jurnal alimentar) și să încerce să limiteze consumul acestora. 

Se poate preveni colita ulcerativă?

Cum spuneam, oamenii de știință nu au descoperit încă ce anume cauzează colita ulcerativă și, deci, nu există o metodă sigură de a preveni această boală. Cu toate acestea, la persoanele diagnosticate cu această afecțiune, o alimentație adecvată poate juca un rol important în gestionarea bolii. Concret, schimbările în dietă pot ajuta la reducerea simptomelor.

De asemenea, unele suplimente nutritive și vitamine pot fi recomandate dacă nutrienții nu sunt absorbiți. Dacă se ia în calcul utilizarea unor terapii complementare sau alternative, inclusiv aceste suplimente alimentare și probiotice, este important să se ceară mai întâi sfatul medicului curant. Mai ales persoanele care au și alte boli și se află în tratamente cu diverse medicamente trebuie să discute cu medicul pentru a se asigura că nu vor exista interacțiuni nedorite cu suplimentele.

Colita ulcerativă necesită un tratament pe termen lung și poate provoca un mare stres fizic, emoțional și chiar financiar atât persoanei afectate, cât și celor apropiați. De aceea, poate fi o idee bună ca persoanele cu colită ulcerativă să adere la un grup de pacienți care au aceeași boală pentru a se afla în legătură și a face schimb de informații cu oameni care trec prin aceleași situații.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Ulcerative Colitis
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/inflammatory-bowel-disease-ibd/ulcerative-colitis
Stanford Medicine - Stanford scientists link ulcerative colitis to missing gut microbes 
https://med.stanford.edu/news/all-news/2020/02/stanford-scientists-link-ulcerative-colitis-to-missing-gut-micro.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0