Supa de oase: ce beneficii are pentru sanatate?

Preparatul ideal pentru vremea rece, supa de oase poate ajuta la calmarea simptomelor asociate cu colita ulcerativă, dar nu numai. Știai că supa de oase este și o sursă la îndemână de colagen?

Supa de oase este un lichid foarte sănătos, obținut prin fierberea oaselor și țesuturilor conjunctive animale. De cele mai multe ori, se folosesc oase de vită și pui, dar în unele culturi se folosesc chiar și oase de pește. Consumul regulat de supă de oase poate fi benefic pentru articulații și sistemul digestiv, printre altele, dar și pentru frumusețea pielii, datorită colagenului și nu numai.

Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen din corp scade, ceea ce poate duce la pierderea elasticității și fermității pielii. Acest lucru duce, în continuare, la apariția ridurilor, liniilor fine și a altor semne ale îmbătrânirii.

Studiile științifice au arătat că aportul de colagen timp de cel puțin 8 săptămâni poate duce la o reducere semnificativă a adâncimii ridurilor și a liniilor fine. De asemenea, colagenul poate ajuta la reducerea inflamației pielii și poate îmbunătăți hidratarea acesteia, având efecte care contribuie și la mai buna gestionare a afecțiunilor pielii, cum ar fi eczemele și acneea. În plus, colagenul poate ajuta la prevenirea deteriorării pielii cauzate de expunerea la razele UV și la alți factori de mediu, prin întărirea barierei de protecție a pielii. 

Cum supa de oase este ușor de preparat și o poți găti chiar la tine în bucătărie fără multă bătaie de cap, în acest articol îți prezentăm proprietățile acestei supe și beneficiile pe care le poate avea pentru sănătate, dacă este consumată ca parte a unei diete echilibrate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce calități are supa de oase?

Putem considera supa de oase un supliment alimentar la îndemână. Este plină de vitamine, minerale și alți nutrienți, derivate din țesuturile animale. Prin fierbere, nutrienții din oase, măduvă și țesuturi se dizolvă în apă, astfel luând naștere lichidul sănătos. 

Oasele în sine sunt bogate în substanțe hrănitoare, inclusiv calciu, magneziu și fosfor. De asemenea, fierberea țesutului conjunctiv în supă va oferi organismului compuși naturali din cartilaj. Țesuturile și oasele mai conțin și colagen, care, atunci când este procesat corespunzător, devine gelatină. Gelatina animală este plină de aminoacizi, elementele cheie ale proteinelor.

Măduva osoasă este bogată în nutrienți precum:

  • vitaminele A și K
  • fier
  • seleniu
  • zinc
  • acizi grași esențiali
  • mangan

Oamenii de știință propun consumul de supă de oase ca un mod mai ușor de a ingera și digera o cantitate mare de nutrienți. În plus, cu cât sunt adăugate mai multe legume în supă, valoarea nutritivă crește.

Deși nu se poate cuantifica exact nivelul de minerale obținut într-un bol de supă, putem presupune că varietatea de ingrediente va influența acest nivel. În plus, poți să te asiguri că vei avea o cantitate suficientă de nutrienți prin folosirea  mai multor tipuri diferite de oase și țesuturi.

Ce beneficii are supa de oase pentru sănătate?

Supa de oase este bogată în substanțe nutritive și deci poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate:

Poate fi utilă în curele de slăbire și pentru sănătatea intestinală

Supa de oase este bogată în proteine, ceea ce ajută organismul să simtă sațietatea (senzația de stomac plin după masă) pentru mai mult timp, deci îți poate fi utilă atunci când ești la dietă și numeri caloriile. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății tractului gastro-intestinal și la reducerea inflamației din stomac și intestin, fiind în plus și ușor de digerat. Unele studii arată că gelatina este benefică pentru restabilirea rezistenței mucoasei intestinale și combaterea sensibilităților alimentare și ajută la creșterea bacteriilor bune din intestin. 

Reduce simptomele de osteoartrită

Supa de oase este una dintre cele mai bune surse din lume de colagen natural , proteina care se găsește în animalele vertebrate – în oase, piele, cartilaj, ligamente, tendoane și măduvă osoasă. Pe măsură ce îmbătrânim, articulațiile noastre suferă în mod natural de uzură și devin mai puțin flexibile. Supa de oase conține, deci, colagen și gelatină, care ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar. Colagenul din supa de oase poate ușura astfel simptomele articulațiilor genunchiului, cum ar fi durerea, rigiditatea și funcția fizică mai redusă, la persoanele cu osteoartrită.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Fiind bogată în minerale precum calciu, magneziu și fosfor, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, supa de oase este indicată spre consum în cadrul unei alimentații echilibrate pentru a menține sau spori sănătatea osoasă și articulară. 

Menținerea sănătății pielii și a părului

Colagenul din supa de oase poate ajuta la menținerea elasticității pielii și la îmbunătățirea sănătății părului. Unele persoane au raportat diminuarea celulitei atunci când au consumat alimente și suplimente care conțineau colagen.

ÎNSCRIE-TE ÎN APAA!

Contribuie la reducerea stresului și a anxietății

Mulți adulți se confruntă cu stresul acut și cronic și cu simptome de anxietate. Supa de oase poate fi un remediu și pentru aceste probleme, deoarece conține aminoacizi precum glicina și prolinele, care pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății.

Poate ajuta în cazurile de insomnie

Aminoacizii din supa de oase pot asigura un somn mai odihnitor la unele persoane. Unele cercetări raportează că aminoacidul cunoscut drept glicină este o opțiune terapeutică sigură pentru îmbunătățirea somnului.

Bună și pentru diabetici

Supa de oase poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Cum ajută supa de oase în cazul colitei ulcerative?

Unii aminoacizi din supa de oase ar putea fi de ajutor pentru digestie, în special un aminoacid numit glutamină. Un studiu științific recent a demonstrat că suplimentarea cu glutamină ajută la vindecarea barierei intestinale la modelele umane și animale. Acest lucru poate ajuta persoanele cu anumite afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi colita ulcerativă, boala Crohn sau sindromul intestinului permeabil. În cazul acestor afecțiuni, mucoasa intestinală este iritată și inflamată, fapt care interferează cu capacitatea organismului de a digera alimentele.

Colita ulcerativă este o afecțiune inflamatorie intestinală caracterizată de diaree, crampe abdominale și pierdere în greutate, printre alte simptome. Este determinată de apariția unor mici ulcerații la nivelul peretelui intestinal, care nu mai permit absorbția optimă a nutrienților. Dieta recomandată se bazează pe un consum echilibrat de legume și fructe, dar și surse sănătoase de grăsimi animale.

Un alt studiu recent notează că persoanele cu boli inflamatorii intestinale tind să aibă niveluri mai scăzute ale unor anumiți aminoacizi în corpul lor. Pentru aceste persoane, suplimentarea dietei cu aminoacizi ar putea ajuta la reducerea unor simptome ale afecțiunii. Consumul zilnic de supă de oase poate fi o modalitate simplă de a crește nivelul de aminoacizi antiinflamatori în organism.

Rețeta pentru supă de oase sănătoasă

Într-o oală încăpătoare se pun la fiert 1,5 kg de oase de vită sau de vițel, cu sau fără mușchi și țesut conjunctiv. După ce fierbe timp de o oră și spuma a fost luată, se pot pune și legume. Se adaugă doi morcovi, două rădăcini de pătrunjel sau două fire de păstârnac, la alegere, o ceapă mare și o țelină medie, tăiate în funcție de modul de servire a supei. Dacă preferi o supă limpede, păstrează bucățile de legume mari. 

Supa se fierbe în continuare până când sunt pătrunse și legumele, iar la final se potrivește de sare și piper. Se recomandă să se consume fierbinte, cu sau fără legume.

Mai multe despre colagen

Colagenul este o proteină structurală importantă în corpul uman, care se găsește în mod natural în piele, oase, mușchi, tendoane și ligamente. Este una dintre cele mai abundente proteine din corp și este responsabilă pentru menținerea elasticității, fermității și hidratării țesuturilor.

Colagenul este produs în principal de către celulele numite fibroblaste, care se găsesc în țesuturile conjunctive. Acesta are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv menținerea sănătății pielii și a părului, susținerea sănătății oaselor și articulațiilor, îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului digestiv și reducerea inflamației în corp. Suplimentele de colagen sunt disponibile sub formă de pulbere, capsule sau lichide și pot fi luate oral sau aplicate topic, dar oamenii de știință susțin că este mai eficient atunci când este înghițit.

Surse naturale de colagen și alimente care stimulează producția

  • Oasele și cartilajele de pui, curcan, pește sau vită sunt surse bogate de colagen.
  • Pielea de animale, precum pielea de pui sau de porc, este o altă sursă naturală de colagen.
  • Broccoli-ul este o legumă bogată în vitamina C, care este necesară pentru producerea de colagen în corp.
  • Fructele citrice, cum ar fi portocalele și lămâile, sunt bogate în vitamina C, care ajută la producerea de colagen.
  • Oțetul de mere conține aminoacizi care ajută la producerea de colagen în corp.
  • Oleaginoasele, cum ar fi semințele de susan și nucile, sunt bogate în cupru, un mineral care ajută la producerea de colagen.
  • Gelatina este făcută din colagen animal și poate fi consumată sub formă de pudră sau capsule.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Collagen
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
NCBI - Analysis of the Anti-Inflammatory Capacity of Bone Broth in a Murine Model of Ulcerative Colitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618064/
Studiul „Analysis of the Anti-Inflammatory Capacity of Bone Broth in a Murine Model of Ulcerative Colitis”, apărut în Medicina (Kaunas). 2021 Nov; 57(11): 1138. Published online 2021 Oct 20. doi: 10.3390/medicina57111138, autori: Laura M. Mar-Solís et al.
Pub Med - Glutamine and the regulation of intestinal permeability: from bench to bedside
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749689/
Studiul „Glutamine and the regulation of intestinal permeability: from bench to bedside”, apărut în Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2017 Jan;20(1):86-91. doi: 10.1097/MCO.0000000000000339, autori: Najate Achamrah et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0