Colita ulcerativă la pacienții peste 60 de ani, cu alte afecțiuni asociate

În cazul pacienților care au trecut de 60 de ani, mai ales la cei care au și alte afecțiuni asociate colitei ulcerative, această boală inflamatorie intestinală poate cauza multe neplăceri. De aceea este important să fie ținută sub control.

Ce complicații poate cauza colita ulcerativă

Potrivit medicilor, printre posibilele complicații ale colitei ulcerative se află:

  • hemoragii severe
  • colonul perforat (există o gaură în colon)
  • deshidratarea severă
  • afecțiuni hepatice (mai rar)
  • scăderea densității minerale osoase sau osteoporoză
  • inflamația la nivelul pielii, articulațiilor și ochilor
  • un risc mai mare de cancer de colon
  • inflamare rapidă a colonului (megacolonul toxic)
  • un risc crescut de formare a cheagurilor în vene și în artere.

Afecțiunea poate să apară la orice vârstă, însă cel mai des colita ulcerativă se diagnostichează la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani. Însă boala poate să debuteze și la vârstnici, la cei de peste 60 de ani.

Comorbidități la pacienții cu colită ulcerativă

[{ads-colita-first}]

Studiile1 arată că, în general, colita ulcerativă și boala Crohn prezintă tipare similare în ceea ce privește comorbiditățile. Ambele afecțiuni intestinale au fost asociate cu seturi similare de complicații gastrointestinale, cum ar fi obstrucția intestinală și staza intestinală, inflamația și infecția la nivelul mucoasei, complicații vasculare și complicații ce au legătură cu formarea abcesului și fistulei.
Complicațiile din afara sistemului gastrointestinal ale acestor boli inflamatorii implică boli ale sistemului hepatobiliar, ale sistemului urinar și diverse coagulopatii. Cercetătorii1 au descoperit o asociere între colita ulcerativă și boala Hirschsprung (megacolonul congenital) sau schizofrenia, pe când boala Crohn a fost asociată cu osteoporoza și cu amiloidoza.

Potrivit oamenilor de știință2, există o prevalență mai mare a comorbidităților la pacienții cu debut tardiv al bolilor inflamatorii intestinale decât există la pacienții mai tineri. Acest lucru înseamnă că numărul comorbidităților crește odată cu vârsta. Studiile recente efectuate în Coreea și în Hong Kong au arătat că proporția de pacienți cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boala cerebrovasculară, boala cardiovasculară, BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă) și malignitate în afara colonului a fost semnificativ mai mare în grupul de pacienți vârstnici, la care colita ulcerativă a avut debut tardiv (după 60 de ani).

Ce trebuie să reținem despre epidemiologia colitei ulcerative

Proporția de pacienți cu debut tardiv al bolilor inflamatorii intestinale variază de la 3% la 21% în cazul bolii Crohn, și de la 7% la 21% în cazul colitei ulcerative2. Majoritatea pacienților (65%) sunt diagnosticați în timpul decadei a șasea de viață, 25% dintre ei sunt diagnosticați în decada a șaptea de viață, iar 10% dintre ei în decada a opta de viață.

Prin debut tardiv al colitei ulcerative se înțelege că este vorba de acei pacienți care au vârsta peste 60 de ani atunci când boala debutează, unii dintre ei având chiar peste 65 de ani, spun cercetatorii2. Frecvența complicațiilor tromboembolice este mult mai mare la pacienții vârstnici, cel mai posibil din cauza stării hipercoagulabile, imobilității relative și deshidratării asociate cu colita ulcerativă cu debut tardiv.

Un alt studiu3 subliniază că pacienții vârstnici cu o boală inflamatorie intestinală precum colita ulcerativă au un risc crescut de complicații asociate spitalizării și terapiei medicamentoase. Cercetătorii au observat mortalitatea crescută și riscul mai mare de infecție în cazul pacienților vârstnici cu colita ulcerativă, tratați cu anticorpi anti-TNF și un risc mai mare de complicații asociate spitalizării, în rândul pacienților vârstnici tratați cu corticosteroizi.

Diagnosticul de colită ulcerativă este dificil de stabilit

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stabilirea unui diagnostic definitiv de colită ulcerativă ori de altă boală inflamatorie intestinală la adulții vârstnici poate fi o adevărată provocare. Colita ulcerativă la adulții vârstnici (cei de peste 60 de ani) este adeseori complicată de modificările fizice produse de procesul de îmbătrânire, de comorbiditățile asociate și de simptomele atipice. Chiar și cu cele mai avansate modalități de diagnosticare, inflamația intestinală din diverse cauze poate fi similară cu inflamația din colita ulcerativă, așa că medicii trebuie să acorde o atenție sporită diagnosticului diferențial și manifestărilor pe care le au acești pacienți.

În comparație cu pacienții tineri, pacienții vârstnici cu colită ulcerativă4 tind să aibă mai rar o proctită izolată, însă o inflamație mai accentuată în partea stânga a colonului. Acești pacienți se prezintă cu mai puține sângerări rectale și cu mai puține dureri abdominale, spun specialiștii.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326
1Studiul "The comorbid occurrence of other diagnoses in patients with ulcerative colitis and Crohn's disease.", publicat în The American Journal of Gastroenterology, în 2001; autori: Cucino C, Sonnenberg A.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0