Ponturi care te vor ajuta sa tii sub control simptomele in colita ulcerativa
Ponturi care te vor ajuta sa tii sub control simptomele in colita ulcerativa
Ponturi care te vor ajuta sa tii sub control simptomele in colita ulcerativa
Colita ulcerativă este una dintre bolile inflamatorii intestinale, la fel ca boala Crohn. Spre deosebire de boala Crohn, însă, colita afectează doar colonul, nu întreg tractul gastrointestinal. Fiind o boală cronică imprevizibilă, colita ulcerativă are un impact emoțional și social major asupra pacientului, de aceea controlul cât mai bun al simptomelor este esențial.
Când e vorba despre cum se manifestă colita, ca simptome enumerăm diareea, durerile abdominale, durerile rectale, sângerările rectale, nevoia urgentă de defecare, scăderea în greutate și chiar febra. În timpul unui puseu de activitate a bolii, pacientul se confruntă cu aceste manifestări ale colitei, care îi pot afecta considerabil calitatea vieții. Există și perioade de remisiune, însă pacientul nu știe niciodată cât durează acestea. În acest articol, discutăm pe larg despre simptomele acestei boli și ce poți face pentru a le gestiona mai bine.
Colita ulcerativă vine cu simptome foarte deranjante
Simptomele colitei ulcerative pot varia în funcție de severitatea bolii și de extinderea inflamației, dar cele mai des întâlnite includ:
Diaree - acesta este cel mai frecvent simptom al colitei ulcerative, adesea cu sânge sau mucus în scaun.
Durere abdominală - de obicei, durerea în colită este de tip crampă și este localizată în zona inferioară a abdomenului.
Sângerare rectală - sângele în scaun sau sângerarea rectală sunt frecvente.
Urgența de a merge la toaletă - pacientul simte nevoia urgentă de a avea o mișcare intestinală, dar uneori nu poate să evacueze scaunul.
Scădere în greutate - din cauza malabsorbției și a pierderii de nutrienți, poate apărea o scădere semnificativă în greutate.
Oboseală - inflamația cronică și pierderea de sânge pot duce la anemie, ceea ce contribuie la senzația de oboseală.
Febră - în cazurile mai severe, poate apărea febră.
Deshidratare - pierderea de lichide prin diaree poate duce la deshidratare.
Anemie - pierderea cronică de sânge poate duce la anemie, manifestată prin oboseală și paloare.
Colita: cum te îngrijești de simptome?
Pe lângă tratamentul indicat de medic pentru colită, când ne gândim la simptome deranjante, e bine de știut că se pot lua în calcul și o serie de idei care să le facă mai ușor de suportat - iată despre ce este vorba!
Nu pleca de acasă fără medicamente la tine
De fiecare dată când pleci de acasă, ar trebui să îți iei medicamente la tine pentru situațiile neprevăzute. Medicamentele precum antidiareicele, antiacidele sau relaxantele musculare te pot ajuta să ții mai bine sub control simptomele neplăcute.
Bea infuzii de plante
Infuziile pot calma simptomele intestinale cauzate de colita ulcerativă, așa că e indicat să le consumi zilnic. Ceaiul de păpădie este recomandat în special după mesele bogate în grăsimi. Cel de mentă, însă, este eficient în combaterea diareei și a senzației de greață. Mușețelul susține digestia, iar ceaiul din frunze de zmeură calmează crampele abdominale. Nici ceaiul de ghimbir nu trebuie uitat, întrucât acesta ușurează durerile abdominale și stimulează totodată digestia.
Micșorează-ți porțiile, mai ales când călătorești
Când ai colită ulcerativă, e important să acorzi atenție mărimii meselor. Pentru a nu suprasolicita sistemul intestinal, mănâncă porții mici, consistente și dese. În acest fel, o să constați că te vei simți mai bine. Dacă ești în vacanță, pune accentul pe alimente bogate în probiotice, precum iaurtul (dacă nu suferi de intoleranță la lactoză), dar nu uită nici de fructele cu un conținut mare de apă precum pepenele. Nu risca mâncând preparate specifice locului în care te afli, mai ales dacă sunt grase ori foarte condimentate - ți-ar putea face rău.
Mizează pe preparatele care conțin cât mai puține ingrediente, iar în acest fel reduci riscul de accentuare a simptomelor gastrointestinale. Fripturile, preparatele la cuptor sau supele sunt variante sigure în colită, atât timp cât nu sunt picante.
Folosește compresele calde
Umple o sticlă cu apă caldă și așaz-o pe abdomen atunci când ai crampe puternice. Căldura va relaxa musculatura din zona abdominală și va face durerile mai ușor de suportat.
Hidratează-te
În colită, pentru a gestiona mai bine orice simptome ai avea, e foarte important să te hidratezi - diareea te poate deshidrata și te vei simți și mai slăbit. Consumă apă simplă, dar și băuturi bogate în electroliți ori săruri de rehidratare orală. Dacă ai colită ulcerativă, trebuie să respecți indicațiile primite de medic, însă totodată trebuie să înveți să descifrezi mesajele transmise de propriul corp. În acest fel, vei observa care sunt lucrurile care nu îți priesc și le vei putea evita. Totodată, vei descoperi strategii care funcționează în calmarea durerilor provocate de colita ulcerativă și a celorlalte simptome neplăcute.
Discută cu un psiholog
Consilierea psihologică poate ajuta pacientul cu colită ulcerativă să facă față mai bine bolii cronice de care suferă. Acesta va accepta mai ușor diagnosticul stabilit și astfel își va modifica atitudinea față de boală. Psihologul poate învăța pacientul cu colita nu cum să aibă grijă la acele simptome fizice, aceasta e treaba medicului curant, ci cum să se elibereze de stres cu ajutorul unor tehnici de relaxare care folosesc fie respirația, fie imaginația. Stresul este un factor care contribuie la declanșarea puseurilor de colită ulcerativă, așa că e indicat să fie ținut sub control.
Nu există tratament care să vindece colita ulcerativă în afară de cel chirurgical, care este însă păstrat ca ultimă soluție, întrucât implică îndepărtarea chirurgicală a unei părți din colon.
Ce complicații poate genera colita ulcerativă?
Colita ulcerativă poate duce la diverse complicații, atât la nivel intestinal, cât și la nivel sistemic, mai ales în cazurile severe sau netratate corespunzător. Iată cele mai importante complicații asociate și persoanele cu risc mai mare de a le dezvolta:
Complicații intestinale (locale)
Megacolon toxic: Aceasta este o complicație rară, dar severă, în care colonul se dilată masiv și își pierde capacitatea de a funcționa normal. Acest lucru poate duce la perforație intestinală și este o urgență medicală. Persoanele cu colită ulcerativă severă sau necontrolată prin tratament au un risc mai mare de a dezvolta megacolon toxic.
Perforația colonului: Inflamația severă poate duce la subțierea peretelui colonului, iar în cazurile extreme, colonul se poate perfora, ceea ce duce la peritonită (infecție abdominală gravă). Pacienții cu colită ulcerativă neglijată sau cu un episod sever acut de inflamație au un risc mai mare de perforație.
Sângerare masivă: Persoanele cu colită ulcerativă pot experimenta sângerări din cauza ulcerațiilor din colon. În cazuri severe, pierderile de sânge pot necesita transfuzie. Pacienții cu boală severă sau extinsă (pancolită) sunt mai predispuși la sângerare semnificativă.
Stenoze și stricturi: Inflamația cronică poate duce la îngustarea unor porțiuni ale colonului, formând stricturi, care pot obstrucționa trecerea normală a materiilor fecale. Persoanele cu colită ulcerativă de lungă durată sunt la risc de această complicație, în special dacă inflamația este necontrolată.
Risc crescut de cancer colorectal: Persoanele cu colită ulcerativă de lungă durată, care suferă de colită ulcerativă de mai mult de 8-10 ani, în special dacă boala afectează întregul colon, au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Monitorizarea regulată prin colonoscopie este esențială pentru acești pacienți.
Complicații extraintestinale (sistemice)
Artrită: Colita ulcerativă poate cauza inflamație la nivelul articulațiilor, ducând la artrită periferică (afectând încheieturile mari) sau spondilită anchilozantă (afectând coloana vertebrală). Pacienții cu boală inflamatorie intestinală cronică au un risc mai mare de a dezvolta artrită asociată.
Afecțiuni cutanate: Persoanele cu colită ulcerativă pot dezvolta afecțiuni ale pielii precum eritem nodos (noduli roșii, dureroși, pe picioare) sau Pyoderma gangrenosum (leziuni ulceroase severe). Aceste complicații apar în special la pacienții cu forme severe sau active de colită.
Probleme hepatice și biliare: Colangita sclerozantă primară este o afecțiune inflamatorie a canalelor biliare, frecvent asociată cu colita ulcerativă, care poate duce la insuficiență hepatică sau cancer hepatic. Persoanele cu colită ulcerativă de lungă durată au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune rară, dar gravă.
Anemie: Pierderile de sânge cronice din colon, împreună cu malabsorbția de nutrienți, pot duce la anemie feriprivă (lipsă de fier) sau anemie din cauza inflamației cronice. Pacienții cu sângerări frecvente sau inflamație cronică severă sunt la risc mai mare de anemie.
Osteoporoza: Inflamația cronică și utilizarea prelungită de corticosteroizi pentru tratarea bolii pot duce la pierderea masei osoase și osteoporoză. Persoanele care iau corticosteroizi pe termen lung sau care au inflamație cronică severă sunt la risc sporit de a dezvolta osteoporoză.
Probleme oculare: Inflamațiile oculare, cum ar fi uveita (inflamația uveei) sau episclerita (inflamația stratului superficial al ochiului), sunt complicații posibile ale colitei ulcerative. Pacienții cu boală inflamatorie intestinală activă pot dezvolta aceste probleme.
Pe scurt, cu cât o persoană trăiește mai mult timp cu colită ulcerativă, cu atât riscul de complicații crește, iar dacă nu urmează un tratament corespunzător și nu își monitorizează regulat starea de sănătate prezintă un risc și mai mare. Din păcate, colita ulcerativă necesită monitorizare și tratament constant pentru a preveni apariția complicațiilor și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Ulcerative Colitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459282/
The Lancet - Ulcerative colitis
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)00966-2/abstract
Studiul „Ulcerative colitis”, apărut în The Lancet, Volume 402, Issue 10401p571-584August 12, 2023, autori: Catherine Le Berre et al.
Te-ar mai putea interesa și...