Masuri de preventie a acutizarii colitei ulcerative

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna, care se manifesta prin hiperactivitatea sistemului imunitar, care din motive necunoscute incepe sa atace tesuturile sanatoase de la nivelul intestinului gros.

Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala care se manifesta episodic, ceea ce inseamna ca puseele de activitate a bolii alterneaza cu episoadele de remisiune. Tratamentul medicamentos nu poate vindeca, din pacate, colita, insa el poate ameliora simptomele acestei boli si poate contribui la mentinerea starii de remisiune pentru o perioada cat mai indelungata.

[{ads-colita-first}]

Pacientul poate lua anumite masuri in vederea amanarii puseului de activitate in colita ulcerativa. Aceste masuri tin de stilul de viata adoptat.

Iata o serie de masuri generale si dietetice, pe care trebuie sa si le ia pacientul cu colita ulcerativa pentru a preveni acutizarea bolii.

Masuri generale de preventie:

  • Modul sanatos de viata, fara limitari semnificative, se recomanda in caz de activitate minimala si remisiune a colitei ulcerative.
  • Activitatea fizica moderata amelioreaza calitatea vietii pacientilor, fara a influenta semnificativ activitatea bolii.
  • Limitarea efortului fizic se recomanda in caz de activitate severa si moderata a bolii. Repausul la pat este recomandat in activitate extrem de severa a colitei ulcerative. Cand starea clinica se amelioreaza, regimul la pat nu este binevenit, deoarece are loc atrofia musculara si creste catabolismul proteic al muschilor.
  • Sportul este recomandat, insa pacientul cu colita nu trebuie sa exagereze si sa isi supuna corpul unui efort fizic prea mare. Plimbarile zilnice, aerobicul, inotul, yoga sau pilatesul sunt activitati sportive ideale in caz de colita ulcerativa. Miscarea nu numai ca stimuleaza buna functionare a aparatului gastrointestinal, insa totodata stimuleaza si eliberarea de hormoni ai fericirii in creier, asigurand pacientului o stare de bine.
  • Se recomanda limitarea expunerii la stres, despre care se stie ca poate contribui la declansarea simptomatologiei acestei boli. Stresul prelungit poate incetini tranzitul intestinal si poate, totodata, sa stimuleze aciditatea de la nivelul stomacului. In general, expunerea la stres si anxietatea cauzeaza manifestari gastrointestinale, de aceea e bine sa facem tot posibilul pentru a limita emotiile negative.
  • Studiile facute pana la acest moment in domeniu arata ca un nivel ridicat de vitamina D poate reduce manifestarile colitei ulcerative. Asadar, se recomanda expunerea zilnica la soare, precum si consumul de alimente cu un continut ridicat de vitamina D. Daca este necesar, se pot folosi chiar suplimente alimentare pe baza de vitamina D, insa numai la recomandarea medicului.

 

 

Regim dietetic recomandat pentru prevenirea unui puseu de activitate in colita ulcerativa:

  • Alimentatie rationala, cu evitarea meselor abundente, fractionata in 4-5 mese/zi in caz de remisiune a colitei ulcerative.
  • Evitarea consumului de alcool.
  • Alimentatie dietetica in caz de colita ulcerativa activa. Dieta de baza este caracterizata printr-un continut ridicat de proteine (2-2,2 g/kg greutate corporala), vitamine, minerale, precum si un continut normal de grasimi si carbohidrati.
  • Este recomadata prelucrarea termica a produselor alimentare, care permite protejarea mucoasei intestinului si incetinirea tranzitului produselor alimentare in intestine.
  • Se exclud produsele cu fibre vegetale brute, fructele si legumele crude, laptele, conservele, alimentele condimentate, care contribuie la intretinerea diareei.
  • Alimentatia enterala este o solutie in caz de activitate severa a colitei ulceroase si se face cu amestecuri nutritive complete. Diverse amestecuri nutritive pot fi administrate pe cale orala sau printr-un cateter nasogastric. In cele mai multe cazuri, amestecurile pentru alimentatia enterala nu trebuie sa inlocuiasca alimentatia pacientului in general, ci trebuie sa serveasca drept sursa suplimentara de substante nutritive si energie.


Colita ulcerativa este o afectiune cronica ce afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii pacientului, de aceea este recomandat ca pacientii care primesc acest diagnostic sa apeleze la ajutor de specialitate. Un psiholog poate ajuta pacientul sa accepte mai usor diagnosticul primit, dar poate totodata sa il invete pe acesta tehnici prin care sa limiteze expunerea la stres si sa combata starile anxioase ori gandurile depresive.

Tinerea sub control a colitei ulcerative este un proces indelungat, care nu ia sfarsit niciodata pentru pacientul care sufera de aceasta boala. Insa pe masura ce timpul va trece, pacientul va reusi sa cunoasca tot mai bine aceasta boala si va dezvolta tot felul de tactici care il vor ajuta sa o tina sub control.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0