Cum se schimba viata pacientei dupa diagnosticul de cancer mamar

Un diagnostic de cancer mamar nu este o veste ușor de primit și asimilat, așa că e important să afli cum să-ți gestionezi starea psihică pentru a contribui în acest fel și la reușita tratamentului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost 2,3 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân și au rezultat 685 000 de decese la nivel global. La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care fuseseră diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume.

După ce ai primit un diagnostic de cancer mamar și ai început tratamentul, este posibil să te simți copleșită de atât de multe și diferite emoții. Acest lucru li se întâmplă multor paciente și este cât se poate de normal. Într-o anumită măsură, stresul, teama, simptomele de anxietate și depresie sunt de înțeles atunci când cancerul sân este parte din viața ta.

Diagnosticul de cancer la sân, un moment care generează îngrijorări

Unele femei sunt mai afectate pe plan emoțional după ce află diagnosticul și în timpul tratamentului, în comparație cu altele; însă fiecare pacientă poate beneficia de ajutorul și de sprijinul oferit de alți oameni, fie că vorbim de persoane din familie, de prieteni apropiați, de grupuri de suport, de consilieri sau psihoterapeuți ori de grupuri religioase.

Problemele emoționale pot să apară și după terminarea tratamentului. De exemplu, multe paciente se îngrijorează că boala ar putea recidiva. Sau poate că sunt foarte conștiente de efectele pe care cancerul mamar le-a avut asupra familiei, prietenilor și carierei. Ce este sigur e că un diagnostic de cancer mamar - indiferent de stadiul în care a fost depistat - îți schimbă viața și îți aduce provocări pe care nu le-ai anticipat.

Newsletter DOC dedicat

După un diagnostic de cancer mamar, vei trece prin anumite etape

Cel mai probabil, după un diagnostic de cancer mamar, vei trece prin anumite etape emoționale. Multe paciente spun că trebuie să se adapteze la o nouă percepție a sinelui, precum și la un nou grad de vulnerabilitate. Este posibil, de exemplu, să te simți trădată de propriul tău corp și să ai sentimentul că ai pierdut controlul pe care îl dețineai asupra sănătății tale.

Acordă-ți timp pentru a procesa șocul, încearcă să mergi treptat către acceptare și apoi implică-te în lupta contra cancerului de sân. Sentimentele de frică, furie și depresie sunt normale, cum spuneam, dar e bine să ceri ajutorul unui specialist dacă te simți copleșită de toate acestea.

Pacientele nu trec în același mod prin stadiile unui diagnostic de acest gen. Unele femei se pot confrunta cu etapele de negare a bolii, negociere, furie și depresie (uneori, au toate aceste sentimente în aceeași zi), în timp ce altele reușesc să-și găsească mai ușor resursele mentale pentru a lupta împotriva bolii.

Tratamentul pentru cancerul la sân va declanșa schimbări în aspectul fizic

Modificarea aspectului sânilor sau pierderea acestora

Imaginea corpului tău poate să se modifice în timpul tratamentului pentru cancerul de sân, la fel și modul în care ceilalți te percep. Sânii sunt o parte importantă a identității feminine, iar intervenția chirurgicală le afectează simetria și poate avea drept rezultat cicatrici, modificarea formei sânului sau pierderea unuia ori chiar a ambilor sâni.

Unele cercetări științifice au arătat că o pierdere semnificativă a simetriei sânilor poate cauza o creștere în privința temerilor de recurență și un risc mai mare de depresie printre paciente. După mastectomie, acestea pot lua în considerare operația de reconstrucție mamară, un implant al unei proteze mamare sau consilierea psihologică.

Căderea părului și schimbările de greutate

Dacă trebuie să faci chimioterapie, trebuie să știi că există o posibilitate foarte mare de cădere a părului și că e posibil ca greutatea ta să se modifice. Perucile, eșarfele și pălăriile te pot ajuta să faci față - într-o anumită măsură - pierderii temporare a podoabei capilare. De asemenea, o dietă echilibrată, cu mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi animale și zahăr, precum și unele exerciții fizice simple pot fi de foarte mare ajutor în privința greutății și stării de sănătate generale.

Instalarea oboselii și a unor modificări ale pielii

Efectele secundare ale tratamentului pentru cancer mamar pot cauza unele schimbări temporare în ceea ce privește corpul tău. Dacă faci radioterapie, te poți aștepta oricând la modificări apărute pe piele, la oboseală și la posibilitatea apariției edemului în zona tratată. Medicul oncolog te poate ajuta să faci față acestor simptome, prescriindu-ți anumite medicamente pentru efectele secundare.

Apariția unor probleme de memorie și gândire

Chimioterapia are un impact asupra întregului tău corp și provoacă diverse efecte secundare, inclusiv greață, probleme în ce privește memoria și gândirea, modificări la nivelul pielii și unghiilor, pierderea poftei de mâncare, modificări la nivelul simțurilor mirosului și gustului, simptome ca ale menopauzei și tulburări de somn. 

E bine să știi că există medicamente și strategii care te vor ajuta să treci peste aceste simptome temporare. În plus, e important să reții că unele paciente nu au deloc greață sau au o senzație foarte redusă de greață.

În unele cazuri, dacă ai avut o biopsie a ganglionilor limfatici, ai putea avea un risc mare de limfedem, însă poți face, sub îndrumarea unui specialist, exerciții pentru a reduce umflarea brațului afectat.

Se poare reduce riscul de cancer la sân?

Unele alegeri de viață ajută la reducerea riscului de a dezvolta cancer mamar:

Alăptarea prelungită

Un studiu științific sugerează că, pentru fiecare 12 luni în care o femeie alăptează, riscul ei de cancer de sân scade cu 4,3%.

Activitate fizică regulată

Recomandările ghidurilor sanitare precizează că adulții ar trebui să facă măcar două ore și jumătate de mișcare în fiecare săptămână. 

Controlul greutății

Greutatea se poate menține în limite normale printr-o alimentație adecvată combinată cu activități fizice regulate.

Evitarea consumului excesiv de alcool

O femeie nu ar trebui să consume mai mult de 150 ml de vin pe zi sau 330 ml de bere.

Evitarea expunerii la fumul de țigară

Fumatul activ, dar și cel pasiv cresc riscul de cancer la sân.

Evitarea utilizării prelungite a hormonilor

Terapiile hormonale le pot fi de folos uneori anumitor femei, însă acestea cresc riscul de cancer de sân dacă sunt utilizate pe termen lung.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO – Breast cancer
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer
Cancer Care - Breast Cancer: Coping With Your Changing Feelings 
https://www.cancercare.org/publications/88-breast_cancer_coping_with_your_changing_feelings

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0