Depresia dupa mastectomie

Mastectomia este o procedură care tratează cancerul mamar prin îndepărtarea chirurgicală a întregului sân. Există mai multe tipuri de mastectomie, însă indiferent de tipul operației pe care o ai, este o etapă normală să te confrunți cu o stare de depresie și să îți fie greu să treci peste pierderea unui sân. Din fericire, există și soluții care te ajută să treci peste această suferință.

Sentimentul de izolare este normal

Ai suferit cu succes o mastectomie și ești oficial o supraviețuitoare de cancer la sân, dar acum te confrunți cu un set complet nou de provocări. Pe lângă efectele secundare care vin odată cu vindecarea după intervenția chirurgicală, trebuie să te adaptezi la schimbările de aspect, modul în care se potrivesc hainele și multe alte schimbări neașteptate. Și pentru multe supraviețuitoare, aceasta poate fi cea mai dificilă parte a diagnosticului.

Un sentiment comun după ce pacientele și-au revenit complet după procedurile de reconstrucție a sânilor este sentimentul de izolare. Unele femei se simt deconectate de familie și de prieteni care cred că acum că intervenția chirurgicală și tratamentul s-au terminat, vor reveni la normal, chiar dacă acest lucru poate să nu fie adevărat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

După luni sau ani de tratament, întâlniri constante cu asistentele și medicii, cu alți pacienți în timpul tratamentelor de chimioterapie și nu numai, frecvența acestor interacțiuni scade încet, până când pacientele își văd medicii doar de câteva ori pe an. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, multe femei încep să simtă că și-ar pierde plasa de siguranță. Adesea, aceste sentimele de izolare se datorează fricii de recidivă a cancerului.  

Nevoia de sprijin emoțional este adesea și mai esențială după terminarea tratamentului, când sistemele existente în mod natural prin îngrijirea pacientului se diminuează. 

Pierderea stimei de sine

Pierderea stimei de sine este printre cele mai frecvente efecte emoționale cu care se confruntă femeile după o mastectomie. Multe supraviețuitoare raportează că se simt mai puțin atractive și feminine, mai ales în ochii partenerului lor. În mod similar, ele experimentează, de asemenea, efecte negative asupra vieții lor sexuale din cauza temerilor legate de percepția partenerului lor asupra corpului lor.  
Depresia post-chirurgicală este, de asemenea, frecventă. De exemplu, multe supraviețuitoare ai cancerului de sân consideră că este mult mai dificil să cumpere haine, lenjerie intimă și chiar costume de baie. Acest lucru poate spori sentimentele de pierdere și tristețe și te poate face să te simți izolată de femeile care nu au fost diagnosticate cu cancer la sân. Aceste sentimente sunt de înțeles, având în vedere că sânul este o parte a trăsăturilor care le definesc pe femei.

Etapele suferinței

Suferința anticipativă este un proces complex, care este alcătuit din 5 stadii de bază. Femeile încep procesul acesta al suferinței de îndată ce află că mastectomia este o posibilitate de tratament, iar suferință continuă la mult timp după ce operația s-a terminat. Tocmai de aceea, este bine să ai alături un specialist, fie el psiholog clinician ori psihoterapeut, care te va ajuta să treci prin toate cele 5 etape:

  • negarea (o etapă prin care nu vrei să vezi realitatea și adevărul dur),
  • protestarea (o etapă care include emoții intense, printre care furia, tristețea și confuzia),
  • dezorientarea (acest stadiu este acompaniat de stări de neliniște, confuzie și stare de depresie),
  • detașarea (în acest stadiu, femeile tind să se izoleze și să se retragă, cel mai posibil sunt resemnate și apatice),
  • hotărârea sau rezoluția (ultima etapă, când femeia intră într-o stare nouă, de reorganizare și de acceptare a vieții, când vede că poate trăi fără un sân, chiar dacă l-a pierdut în lupta cu cancerul mamar).

Cauzele depresiei după mastectomie

S-au făcut numeroase studii pe tema depresiei sau a simptomelor depresive după operația de cancer mamar. Impactul pe care îl presupune pierderea unui sân sau a ambilor sâni la femeile care au fost supuse unui tratament chirurgical pentru cancerul la sân este secundar confruntării cu un diagnostic de malignitate, în ceea ce privește cauzele depresiei. Oamenii de știință spun că reacția de suferință și angoasa mentală, care urmează după o mastectomie, are două componente:

  • o reacție depresivă la pierderea sânului afectat 
  • și o suferință anticipativă, femeia anticipând prognosticul potențial letal al bolii.

Tot cercetătorii spun că ajutorul terapeutic psihosocial în ceea ce privește pacientele cu cancer la sân trebuie să fie o prioritate pentru acestea, iar specialiștii trebuie să le ajute să facă față diagnosticului de cancer, pe lângă pierderea propriu-zisă a sânului.

Potrivit unui studiu mai vechi, pacientele supuse mastectomiei din pricina cancerului de sân suferă de depresie mai frecvent decât persoanele sănătoase.  

Depresia poate persista și după chirurgia reconstructivă a sânilor

Mastectomia este o intervenție chirurgicală majoră care poate avea un efect profund asupra bunăstării psihosociale a femeilor, inclusiv stare de depresie crescută și tulburare de imagine corporală. 
Chirurgia reconstructivă a sânilor urmărește să îmbunătățească adaptarea psihosocială a pacientelor după mastectomie. Totuși, pentru unele femei, suferința substanțială persistă după reconstrucție, atrag atenția specialiștii.

Newsletter DOC dedicat

Potrivit unui raport mai vechi, reconstrucția după o mastectomie a crescut cu 62% din 2009 până în 2014. Pe măsură ce tehnicile chirurgicale avansează, rezultatele devin din ce în ce mai naturale, dar asta nu înseamnă că o femeie simte că acea parte nouă din corpul ei este naturală.

Reconstrucția sânilor reprezintă un amplu proces și mai multe intervenții chirurgicale sunt adesea necesare pentru a obține cel mai bun rezultat. Multe femei supuse unei intervenții chirurgicale reconstructive după cancer mamar sunt surprinse de cât de diferiți se simt sânii lor, în special după implanturi. 

De aceea, o bună comunicare din partea chirurgului plastician este importantă. Opțiunile de reconstrucție sunt de obicei abordate în timpul mastectomiei, dar o varietate de factori joacă un rol important dacă reconstrucția sânilor va avea loc imediat sau nu. 

Ce pot face pacientele

Pentru femeile care suferă de depresie, o idee bună este să ceară ajutor de specialitate, fie prin intermediul medicului lor, fie prin intermediul unui grup de suport de la spital sau din afara lui. Există numeroase resurse disponibile pentru supraviețuitoarele acestei boli, așa că nu trebuie să te temi să ceri ajutorul.

Recomandări în timpul perioadei de recuperare, ca să faci față mastectomiei

În timpul recuperării, după operația de mastectomie, vei găsi utile aceste recomandări, pe care e bine să le ai în vedere:

  • Acceptă-ți sentimentele și emoțiile prin care treci, astfel încât să poți „lucra" cu ele. Împărtășește-ți gândurile unei persoane în care ai încredere.
  • Dacă ai nevoie de un timp petrecut singură, spune asta și acordă-ți acest timp, această pauză binemeritată.
  • Când tânjești după compania cuiva și nu vrei să fii singură, spune-le asta prietenilor tai.
  • Revino, treptat, la pasiunile tale preferate, la cărțile sau filmele tale preferate. Orice lucru care te făcea să te simți bine înainte de operație, ar trebui să te ajute să te simți la fel și după intervenție.
  • Caută pe internet sau informează-te despre grupurile de suport, unde poți să cunoști alte paciente care au avut sau au cancer la sân.
  • Spune-i medicului tău dacă ai simptome intense ale depresiei sau sentimente de acest gen, care nu trec de la sine.

Reconectează-te cu partenerul tău

Viața post-cancer și după reconstrucția sânilor poate face femeile să se simtă vulnerabile și singure. De asemenea, unora le este dificil să se reconecteze cu partenerii. Aceste femei de multe ori nu simt că partenerii lor înțeleg cu adevărat prin ce au trecut. Acest lucru poate fi deosebit de dificil atunci când vine vorba de restabilirea intimității, deoarece femeile se chinuiesc să-și accepte noua siluetă sau simt frustare după ce corpurile lor încă se recuperează după luni sau ani de tratament.

Este posibil să existe un interes redus pentru intimitate, care poate descuraja femeile să se implice în relații intime. În plus, partenerii pot fi la fel de ezitanți să abordeze intimitatea, în încercarea de a fi sensibili la nevoile pacientului.

Cel mai bun mod de a aborda aceste probleme este de a comunica deschis și sincer despre sentimente, așteptări și disponibilitatea de a reconecta. Pe lângă comunicarea cu partenerul, poate fi util ca pacientele să discute despre aceste sentimente cu un specialist.

Acceptarea noilor sâni este primul pas

Cel mai mare obstacol emoțional pentru multe femei după reconstrucție este adaptarea și acceptarea noilor sâni. De la dimensiune, formă, până la cicatrici, multe femei petrec o perioadă semnificativă de timp, atât în timpul, cât și după recuperare, plângându-și vechea silueta și învățând să o iubească pe cea nouă.
 
Pot dura ani pentru ca cicatricile și țesuturile să se vindece, precum și pentru ca senzația normală să revină. În cele mai multe cazuri, sentimentul nu va fi niciodată restabilit la nivelul inițial. Majoritatea cicatricilor se vor estompa, dar unele urme nu vor dispărea niciodată. Discutarea acestor experiențe cu femeile care au trecut deja prin reconstrucție te poate ajuta să faci față impactului emoțional pe care îl poate lua acest proces. Unele femei consideră că o rețea de supraviețuitoare nu oferă suficient sprijin. În acest caz, medicul tău te poate îndruma către un profesionist în sănătate mintală care îți poate oferi îndrumări suplimentare pe tot parcursul procesului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer Research UK - Life after breast cancer surgery
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/living-with/life-after-surgery
American Cancer Society- Mastectomy
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/surgery-for-breast-cancer/mastectomy.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0