Ce dieta adopti daca ai cancer de san

Adoptarea unei diete echilibrate este deosebit de importantă atunci când ai cancer de sân. O alimentație adecvată îți poate ajuta corpul să suporte tratamentele mai agresive adresate cancerului, care pot avea numeroase efecte secundare, cum ar fi afte bucale, apetit scăzut, greață și vărsături.

O dietă sănătoasă, echilibrata si variata, bogata in acizi grasi omega 3 cu rol antiinflamator, dar si proteine vegetale si fibre, cum sunt alimentele bogate in legume si leguminoase te ajuta sa iti menții o greutate corporală sănătoasă, un sistem imunitar echilibrat, furnizeaza energie si stare de bine. Toti sunt factori care mai mult sau mai putin direct atenuează simptomele cancerului și efectele secundare ale tratamentului.

O alta problema legata de dieta si cancerul de san este ca multe femei se ingrasa dupa tratamente si aceasta poate fi cu adevarat frustrant, maia les ca nu isi schimba regimul alimentar, ba din contra, mananca poate mai putin. Controlul greutatii si slabirea la pacientele cu cancer de san reprezinta o provocare , dar asta nu trebuie sa te impiedice sa iti continui stilul de viata sanatos, sa te hranesti echilibrat  si sa practici ori de cate ori ai ocazia, miscarea.

Alimente recomandate

Dacă ai cancer de sân, cel mai probabil faci chimioterapie, imunoterapie ori terapie tinta, terapie hormonală sau iei medicamente care vizează HER2 (oncoproteina). Tratamentul depinde la fiecare pacienta de de tipul și stadiul cancerului.

Este posibil să ai nevoie și de radioterapie, care printre diferitele efecte secundare, este posibil să îți genereze si  pierderea  poftei de mâncare si stare de oboseala marcata.

Newsletter DOC dedicat

De obicei, vei primi aceste tratamente si după ce ai suferit deja o intervenție chirurgicală, cunoscută sub numele de mastectomie parțială sau o mastectomie completă, in care este eliminat si o parte din lantul ganglionar al zonei.  Acest lucru poate genera si o perturbare a sistemului de drenare limfatica, ce poate genera o retentie marita si dezechilibrata a zonei si bratului aferent. Dieta este foarte importanta si in acest caz- prin reducerea alimentelor care contin sodiu si evitarea adaugarii de sare in mancare.

A face față tratamentelor și schimbărilor fizice poate fi foarte dificil. Cercetările arată că aproximativ 50% dintre persoanele cu cancer de sân au depresie sau anxietate. Deoarece cancerul de sân poate afecta în mod semnificativ atât sănătatea fizică, cât și cea mentală, îți poate influența negativ și apetitul.

Deși poate fi dificil, să faci alegeri bune în ceea ce privește alimentele te poate ajuta să îți hrănești creierul și corpul pe măsură ce continui să lupți împotriva bolii. 

Ghid alimentar pentru cancerul de sân

Desi de -a lungul timpului s-au propus si chiar prcaticat  diverse diete in scopul limitarii cancerului, oamenii de stiinta nu au ajuns la un consens strict ca ar exista o dietă specifică recomandată persoanelor cu cancer de sân, care sa faca parte din procesul de vindecare.

Dovezi experimentale considerabile susțin rolul potențial al obiceiurilor alimentare și al stilului de viață în etiologia cancerului și prevenirea cancerului. Dar din pacate, nu si in tratament, desi printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, organismul se poate redresa mai usor si favoriza terapiile tintite anticanceroase.

De asemenea, din pacate, sunt dovezi care sugerează că există o posibilia conexiune  alarmantă intre  obezitate si incidenta cancerului de san.  Creșterea noilor cazuri de cancer de sân în rândul femeilor ar putea fi atribuită excesului de greutate corporală. Deși s-au găsit foarte puține studii care susțin o relație cauzală directă între obezitate și cancerul de sân, dovezile circumstanțiale indică clar rolul posibil al obezitatii in etiologia cancerului de san.

Un mecanism posibil se referă la insulină și factorul de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1) și interacțiunile acestor factori cu adipozitatea și creșterea în greutate. Atât insulina, cât și IGF-1 stimulează sinteza steroizilor sexuali și, astfel, efectele lor de promovare a cancerului în progresia cancerului de sân pot fi mediate de un efect asupra hormonilor gonadici. Dovezile din studiile epidemiologice și clinice sugerează că un indice de masa corporal crescut la femei este asociat cu creșterea insulinei și IGF, caracteristici care sunt asociate cu risc crescut de progresie a cancerului de sân în unele studii.

Insa nu este prea tarziu sa operezi schimbari in stilul de viata si dietetic , chiar si daca inainte de diagnostic dieta a fost una nesanatoasa- bogata în grăsimi saturate, colesterol, sare și carbohidrați rafinați și sărac în grăsimi polinesaturate și fibre.

Echipa de asistență medicală, inclusiv un dietetician înregistrat, specializat în nutriție oncologică, te poate ajuta cu un plan alimentar adecvat, specific nevoilor tale și sănătății generale. Următoarele alimente se bazează pe recomandări generale pentru a-ți menține sănătatea în timp ce trăiești cu cancer de sân:

  • alimente întregi, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, intr-o cantitatte de aproximativ 400g pe zi, in principiu trei portii de legume si doua de fructe, a cate 70-80 g /fiecare.
  • cerealele integrale, leguminoasele, surse de proteine ​​precum puiul și curcanul, peștele gras precum păstrăvul sau somonul și surse de proteine ​​​​pe bază de plante, cum ar fi lintea și nucile
  • alimente bogate în grăsimi sănătoase și proteine. Dacă trebuie să te menții sau să crești în greutate, include surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile și semințele, avocado și uleiul de măsline, precum și surse de proteine ​​precum ouăle, puiul, lintea și peștele. Alimentele bogate în proteine ​​sunt deosebit de importante pentru menținerea masei musculare.
  • lichide mixate, cum ar fi milkshake-uri, smoothie-uri, sucuri sau supe pentru acele momente în care nu ai chef să mănânci alimente solide
  • alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, semințele de in, leguminoasele, legumele și fructele pentru a trata constipația

Dovezile crescânde indică rolul benefic și preventiv al dietei mediteraneene atat în apariția cancerului, cat și a altor boli asociate cu nivel crescut de inflamație, leziuni oxidative și angiogeneză.  Tocmai de accea, desi nu poate vindeca cancerul, dieta mediteraneana ar putea insa sa promoveze un status nutritional bun, reglarea aciditatii la nivelul mediului  lichid intra- celular si al secretiilor, dar si starii de inflamatie in organism, 

O meta-analiză recentă a tuturor studiilor observaționale privind aderarea la dietei mediteraneana în raport cu riscul de cancer a arătat că dieta mediteraneana este asociat acu o reducere semnificativă a riscului global de incidență și mortalitate a cancerului cu 10%.

O meta-analiză a lui Schwingshackl și Hoffmann nu a confirmat un efect al dietei mediteraneana asupra riscului de cancer de sân; cu toate acestea, un subgrup de studiu caz-control a arătat că riscul de cancer de sân ar putea fi redus cu 18% la femeile care aderă la dieta mediteraneana. Efectul chimioprotector al dietei mediteraneene împotriva cancerului de sân părea să depindă de caracteristicile individului și de factorii de risc potențiali, cum ar fi obezitatea, activitatea fizică, fumatul, vârsta la menarha și starea de menopauză. În special, efectul benefic al dietei mediteraneene asupra riscului de cancer mamar se observă doar la femeile cu greutate normală, nefumătoare și la femeile care nu au prezentat o menarhă precoce (<12 ani).

Alimente de evitat

Când te simți rău din cauza efectelor secundare legate de tratament, este posibil să poți tolera doar anumite alimente.

Când te simți bine, cel mai bine este să urmezi o dietă bogată în nutrienți, plină de alimente întregi, cum ar fi fructe, legume, surse de proteine ​​precum puiul și peștele, alimente bogate în fibre precum fasolea și grăsimi sănătoase precum avocado, ulei de măsline și nuci.

În anumite situații determinate de medicul tău, poate fi necesar să eviți sau să reduci consumul de anumite alimente și băuturi, inclusiv:

  • Alcool. Berea, vinul și tăria ar putea interacționa cu medicamentele împotriva cancerului pe care le iei. Există, de asemenea, unele dovezi limitate că consumul de alcool poate crește riscul de recidivă și de mortalitate pentru cancerul de sân existent.
  • Alimente înghețate, crocante sau acide. Acestea pot crește senzația de durere  din gură, care este un efect secundar comun al chimioterapiei.
  • Alimente insuficient gătite. Dacă ai cancer de sân, ai un risc mai mare de a dezvolta infecții. Evită alimentele crude precum sushi și stridiile în timpul tratamentului. Gătește carnea de porc, peștele și carnea de pasăre la o temperatură sigură înainte de a le mânca. Din motive similare, evită nucile crude, alimentele expirate sau mucegăite sau alimentele care au fost scoase din frigider de mai mult de 3 zile.
  • Limitați  alimentele ce contin nitrați- cum sunt mezelurile si carnurile semipreparate, dar și alimentele cu multi conservanti, coloranti, aditivi alimentari si arome artificiale

Sfaturi pentru a mânca sănătos

Simptomele cancerului de sân și efectele secundare ale tratamentului te pot face să te simți prea rău pentru a găti, a planifica mesele sau a mânca așa cum o făceai de obicei. Iată câteva sfaturi pentru a-ți ușura misiunea de a avea o  alimentație sănătoasă. 

  • Redu dimensiunea meselor. Greața, balonarea și constipația pot face dificil să mănânci trei mese mari pe zi. Pentru a obține caloriile de care ai nevoie, consumă porții mai mici de cinci sau șase ori pe zi. Adaugă gustări precum ouă fierte tari, iaurt cu fructe de pădure și unt de arahide pe biscuiți sau mere.
  • Consultă un dietetician înregistrat. Un dietetician te poate ajuta să ai un plan alimentar sănătos care să se potrivească preferințelor alimentare și nevoilor tale nutriționale. De asemenea, te poate învăța modalități de a gestiona efectele secundare ale tratamentului cancerului, cum ar fi greața, astfel încât să poți avea o dietă mai echilibrată. Dacă poți, mergi la un dietetician care are experiență în tratarea persoanelor cu cancer de sân. Cere medicului oncolog sau asistentei să îți recomande pe cineva.
  • Folosește ustensile nemetalice. Uneori, chimioterapia poate lăsa un gust rău în gură, care conferă alimentelor o aromă neplăcută. Anumite alimente - cum ar fi carnea - pot capata un gust metalic. Pentru a îmbunătăți gustul alimentelor, evită ustensilele metalice și instrumentele de gătit. Utilizează, în schimb,  tacâmuri de plastic și gătește cu oale de teflon și capace de sticlă.
  • Adaugă mai multe lichide. Dacă gura te doare prea tare pentru a mânca alimente solide, optează pentru lichide precum smoothie-uri , supe creme sau băuturi nutritive. În plus, efectele secundare ale tratamentului, cum ar fi vărsăturile și diareea, te pot deshidrata. Bea cel puțin 8-12 pahare de apă pe zi. În timp ce primești un tratament. O parte din acel lichid poate fi suc de fructe, lapte vegetal sau ceai. Limitează cofeina și încearcă să consumi alimente bogate în apă, cum ar fi fructele.

De ce se pot ingrasa pacientele cu cancer de san

Mulți oameni se îngrașă atunci in urma  chimioterapiei și administrarii de steroizi. Dar greutatea suplimentară poate rămâne și crește după chimioterapie dacă se urmeaza  și terapie hormonală (tamoxifen sau un inhibitor de aromatază). In plus, dacă corpul tău trece la menopauză din cauza chimioterapiei, există un alt factor ce favorizeaza tendința de a crește în greutate.

Această creștere în greutate poate fi cauzata de activitatea  enzimei lipoprotein lipazei (LPL), controlată de insulină.

LPL se află pe suprafața celulelor și atrage grăsimea din fluxul sanguin și în celulă. Dacă LPL este plasata pe o celulă musculară, atrage grăsimea în celulă unde este folosită pentru combustibil. Dacă LPL este pe o celulă adipoasă,a trage grăsimea în celulă și o îngrașă.

Este important de știut că hormonul estrogen suprimă activitatea lipoproteinlipazei-  LPL asupra celulelor adipoase. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care unele femei se îngrașă după menopauză sau după un tratament pentru cancerul de sân care scade dramatic nivelul de estrogen. Cu mai puțin estrogen în organism, LPL poate atrage grăsimea în celulele adipoase și le poate stoca acolo.

Șocul unui diagnostic, perturbarea vieții tale, trecerea prin și dincolo de intervenții chirurgicale și radiații, încordarea relațiilor acasă și la locul de muncă, stresul financiar și mai puțină activitate fizică pot contribui la creșterea în greutate.

În timpul chimioterapiei, excesul de lichide și steroizi, împreună cu mai puțină activitate fizică și dorința de a consuma dulciuri, toate pot contribui la creșterea în greutate.

 Dar două dintre studiile majore efectuate în Statele Unite și Canada de către National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project (NSABP, un grup de cercetare cooperant) au arătat că femeile care iau un placebo (o pastilă de zahăr) aveau la fel de probabil să se îngrașeze ca și femeile. luând tamoxifen. Intrucat inhibitorii de aromatază sunt medicamente relativ noi, cercetările privind inhibitorii de aromatază și creșterea în greutate nu au fost încă efectuate.

In plus, scăderea în greutate devine mult mai grea pe măsură ce îmbătrânim, dar se poate face totuși cu schimbări atente în dietă și exerciții fizice. Fii drăguț cu tine însuți; nu te pedepsi.

Există o mulțime de motive bune pentru a menține o greutate sănătoasă. Te vei simți mai puternica, vei avea mai multă energie și îți vei crește stima de sine. De asemenea, cercetările au arătat că excesul de greutate poate crește riscul reapariției cancerului.

Unele studii au arătat că femeile care erau supraponderale la diagnosticare aveau un risc crescut cu aproximativ o treime de revenire a cancerului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

The Role of Diet and Lifestyle in Women with Breast Cancer: An Update Review of Related Research in the Middle East, 2018, Zainab Taha and  Sakina E. Eltom

Nutrition and Survival After the Diagnosis of Breast Cancer : A Review of the Evidence 2006, Cheryl L. Rock and  Wendy Demark-Wahnefried

https://www.komen.org/breast-cancer/risk-factor/diet/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0