Ce complicatii sunt posibile in cancerul mamar avansat

Cancerul mamar în stadiul 4 are loc atunci când boala apare mai întâi la nivelul sânului, iar apoi metastazează sau se răspândește la alte zone ale corpului. Cele mai frecvente zone pentru metastazele în cancerul mamar sunt ganglionii limfatici, peretele toracic, oasele, plămânii, ficatul și creierul. Alți termeni folosiți pentru aceasta situație sunt cancerul la sân "avansat", "metastatic" ori "recidivant".

Ce este cancerul de sân metastatic?

Metastaza este procesul prin care celulele canceroase se răspândesc. În cazul cancerului de sân metastatic, cancerul își are originea în țesutul mamar, apoi se răspândește în alte părți ale corpului.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Cancerul metastatic este descris de obicei în funcție de cât de departe se răspândește de la locul inițial al cancerului:

  • Cancerul de sân metastatic regional - înseamnă că tumora originală s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere (adesea ganglionii limfatici axilari, dar uneori ganglionii limfatici mamari interni și ganglionii limfatici supraclaviculari).
  • Cancerul de sân metastatic la distanță - se referă la cancerul de sân care s-a răspândit în locații îndepărtate sau locuri metastatice, inclusiv oase, plămâni, ficat și creier, deși este posibil ca cancerul de sân să metastazeze în piele sau în alte părți ale corpului.

Este important să ne amintim că fiecare cancer este unic și că experiența fiecărei paciente poate să nu fie neapărat aceeași cu cea a altei paciente cu cancer de sân. Cu un plan de tratament personalizat, cancerul de sân metastatic este de obicei tratabil. Un studiu mai vechi al Institutului Național al Cancerului a constatat că numărul femeilor din SUA care trăiesc mai mult timp cu cancer de sân metastatic la distanță este în creștere, datorită progreselor în tratamentele aceste maladii.

Complicații metastaze cancer la sân

Prin definiție, cancerul mamar în stadiul 4 implică multe complicații. De reținut: complicațiile adiționale pot să apară fie direct de pe urma cancerului de sân, fie din cauza tratamentelor pe care pacienta le primește. Aceste complicații pot varia, în funcție de tipul de cancer, de locul unde s-a răspândit și de ce metode de tratament sunt utilizate. 

Majoritatea complicațiilor cancerului la sân avansat sunt tratabile, iar tratamentele sunt cele mai eficiente atunci când sunt începute mai devreme decât mai târziu. În unele cazuri, recunoașterea precoce a unei complicații poate preveni probleme grave, cum ar fi paralizia sau chiar decesul.

Unele dintre cele mai întâlnite complicații în cancerul mamar avansat sunt:

Complicații generale

Cancerul de sân metastatic poate provoca anumite complicații, indiferent de localizarea metastazelor.

Cheaguri de sânge

Cancerul metastatic, unele tratamente pentru cancer (cum ar fi chimioterapia) și repausul la pat pot crește riscul apariției cheagurilor de sânge.  Ele provoacă boli serioase și pot fi fatale. Cheagurile de sânge încep adesea la nivelul picioarelor sau pelvisului (tromboză venoasă profundă), se pot rupe și pot să ajungă la plămâni (embolie pulmonară).

Simptomele care trebuie urmărite sunt următoarele:

  • Roșeață, umflare sau sensibilitate a piciorului sau a brațului
  • Dificultăți de respirație 
  • Durere bruscă în piept
  • Amețeli
  • Inconştienţă

Anticoagulanții sunt adesea utilizați pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge și, uneori, poate fi necesară o procedură pentru îndepărtarea cheagului de sânge.

Durere

Durerea în cancerul metastatic poate fi variabilă și depinde adesea de localizarea metastazelor. Durerea poate interfera cu calitatea vieții, iar menținerea calității vieții este un obiectiv principal în tratarea cancerului în stadiul 4.

Casexia

Casexia cancerului este o problemă provocatoare în cancerul avansat. Este un sindrom de pierdere involuntară în greutate, pierdere musculară și apetit redus. Reduce calitatea vieții și este considerată cauza directă a decesului pentru 20% dintre persoanele cu cancer. Dacă te confrunți cu pierderea poftei de mâncare sau dacă ai slăbit foarte mult, discută cu medicul tău.

Complicațiile care apar la nivelul oaselor

Cancerul mamar de cele mai multe ori se răspândește la oase și, în acest caz, pot să rezulte numeroase complicații la nivelul sistemului osos. Aceste probleme sunt adeseori cauzate de resorbția osoasă, un proces normal de pierdere a țesutului osos.

Durerea de oase

O senzație dureroasă și un disconfort pronunțat în oase este primul semn ce indică faptul că boala s-a extins la sistemul osos. Pe măsură ce cancerul avansează, resorbția provoacă subțierea și slăbirea oaselor. Când acestea devin prea fragile, pot să apară fracturile.

Compresia coloanei vertebrale

Când celulele canceroase se dezvoltă în interiorul sau în apropierea coloanei vertebrale, ele pot pune presiune pe canalul spinal și pe nervii adiacenți. Această presiune poate cauza durere în zona spatelui sau gâtului, senzația de amorțeală sau de furnicături și dificultăți în mers. Uneori, această complicație poate duce la dificultatea de a controla vezica și mișcările intestinale.

Hipercalcemia

Ea se referă la valorile crescute ale calciului în sângele pacientei. Hipercalcemia are loc când rata de resorbție osoasă crește, iar calciul din oase este eliberat în fluxul sangvin. Hipercalcemia poate duce la probleme grave, precum:

Newsletter DOC dedicat
  • pietre la rinichi
  • insuficiență renală
  • bătăi neregulate ale inimii
  • probleme neurologice, inclusiv stări de confuzie, demență sau comă.

Complicații apărute pe fondul tratamentului pentru cancerul de sân

Deoarece tratamentele pentru cancer implică distrugerea și/sau îndepărtarea (extirparea) celulelor anormale și normale din corp, de obicei apar efecte secundare neplăcute care debutează odată cu aceste terapii. În unele cazuri, pacienta poate să simtă că tratamentul este chiar mai rău decât cancerul mamar în sine. Este important, însă, ca pacientele să realizeze că durerea și disconfortul cauzate de tratament vor dispărea. Celulele sănătoase se recuperează.

Tratamentele pentru cancerul mamar pot cauza durere și stări generale de rău. Chimioterapia poate rezulta în leziuni la nivelul gurii, greață, afectarea nervilor și diaree. Radioterapia poate duce la o durere arzătoare și la cicatrizarea zonei. Intervenția chirurgicală este, desigur, dureroasă și necesită un timp semnificativ de recuperare.

Principalele efecte secundare ale chimioterapiei sunt cauzate de influența acestui tratament asupra celulelor normale, sănătoase, cum ar fi cele ale sistemului imunitar. Efectele adverse pot fi: infecțiile, pierderea poftei de mâncare, greața și vărsăturile, oboseala, căderea părului, aftele la nivelul gurii.

Limfedemul

Când medicul chirurg îndepărtează ganglionii limfatici pentru a verifica dacă sunt prezente celule canceroase, operația această perturba circulația limfei (un lichid transparent, care circulă prin vasele și ganglionii limfatici) prin corp. Dacă nu sunt lăsați în organism suficienți ganglioni limfatici pentru a drena lichidul limfatic dintr-o anumită zona, se poate forma limfedemul (umflarea țesuturilor, cauzată de acumularea limfei).

Complicații legate de metastazele pulmonare

Plămânii sunt al doilea cel mai frecvent loc unde se răspândește cancerul de sân, metastazele pulmonare debutând la aproximativ o treime dintre persoanele cu cancer de sân metastatic. Uneori, acest lucru nu provoacă simptome, iar metastazele pulmonare pot fi identificate doar în urma unor teste imagistice. Cel mai frecvent simptom este respirația scurtă.Tratamentele locale, cum ar fi radiațiile sau intervenția chirurgicală, sunt uneori utilizate pentru tratamentul uneia sau mai multor metastaze pulmonare, iar acest lucru poate îmbunătăți speranța de viață.

Respirația scurtă

Dificultățile de respirație pot fi adesea controlate cu medicamente precum morfina. Dacă este cauzată de o obstrucție, poate fi plasat un stent pentru a deschide căile respiratorii. În general, suplimentarea cu oxigen nu este de ajutor în reducerea senzației de dificultăți de respirație, deoarece căile respiratorii pot fi blocate, împiedicând oxigenul să pătrundă în plămâni.

Pneumonie

Prezența metastazelor în plămâni, în special în apropierea căilor respiratorii, poate duce la acumularea de lichid și bacterii adânc în plămâni. Acest lucru poate duce la pneumonie recurentă. Pneumonia poate fi mai gravă dacă numărul de celule albe din sânge este redus din cauza chimioterapiei, iar această infecție necesită adesea spitalizare și antibiotice intravenoase.

Efuziune pleurală malignă

Este o afecțiune în care lichidul și celulele canceroase se acumulează între pleura (membranele) care căptușesc plămânul. Severitatea acestei boli variază în funcție de cantitatea de lichid prezentă și cât de repede se acumulează. Este posibil ca un mic revărsat pleural să nu aibă nevoie de tratament. Un revărsat pleural mare, totuși, poate comprima plămânii, ducând la dureri severe și dificultăți de respirație.

Primul pas în tratament este, de cele mai multe ori, toracenteza, o procedură  în care un ac este introdus prin peretele toracic în spațiul pleural pentru a drena lichidul. Chiar și în urma acestei proceduri, lichidul poate să reapară.

Se mai poate încerca și această procedură: pleurodeza. Aceasta presupune introducerea  în spațiul pleural a unei substanțe chimice care are ca scop „lipirea” membranelor care căptușesc plămânii, astfel încât lichidul să nu se mai acumuleze.

Hemoragia pulmonară

Hemoragia pulmonară sau sângerarea în plămâni nu este obișnuită, dar poate apărea în cancerul metastatic. Aceasta este o urgență medicală care poate fi fatală dacă nu este tratată prompt. Poate apărea tusea cu sânge, mai ales când metastazele sunt în apropierea căilor respiratorii mari. Chiar și o cantitate mică de sânge este considerată o urgență medicală.  

Complicații legate de metastazele hepatice

Metastazele hepatice pot să nu provoace simptome decât dacă metastazele sunt în apropierea vaselor și canalelor majore ale ficatului. Printre simptome se numără:

  • Icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor)
  • Durere abdominală
  • Dureri de umăr
  • Sughițul

Mai pot apărea confuzie și letargie din cauza acumulării de toxine în organism. Aceasta este o urgență medicală care necesită asistență imediată.

Sângerare

Ficatul este responsabil pentru producerea factorilor de coagulare a sângelui. Dacă acest organ nu funcționează cum ar trebui, se produce o cantitate insuficientă de factori de coagulare, ceea ce poate duce la sângerare și anemie. Poate fi necesar un tratament cu factori suplimentari de coagulare sau o transfuzie de sânge.

Mâncărime

Mâncărimea care poate însoți metastazele hepatice poate fi severă. Aceasta apare din cauza acumulării de acizi biliari în sânge și piele. 

Complicații legate de metastazele cerebrale

Metastazele cerebrale sunt, de asemenea, frecvente în cancerul de sân și pot duce la numeroase simptome, iar unele dintre acestea pot pune viața în pericol.

Convulsii

Convulsiile pot provoca o varietate de simptome în funcție de tip, variind de la rigiditate musculară până la episoade scurte de conștientizare diminuată. Metastazele cerebrale pot duce și la:

  • Slăbiciune
  • Amorţeală
  • Pierderea echilibrului

Oricare dintre aceste simptome poate contribui la riscul de cădere, care poate duce la răni grave și dizabilități. Dacă sunt prezente metastaze cerebrale, este important ca pacientul să prevină căderile.

Alte complicații ale metastazelor cerebrale pot include: 

  • Probleme vizuale, cum ar fi vederea dublă sau pierderea vederii
  • Schimbări bruște ale statutului mental sau personalității
  • Pierderea conștienței

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Lymphedema
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/lymphedema.html
American Society of Clinical Oncology (ASCO) -  High Calcium Levels or Hypercalcemia
https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/jop.2016.011155
Breastcancer.org - Chemotherapy
https://www.breastcancer.org/treatment/chemotherapy/side_effects
Breastcancer.org - Metastatic Breast Cancer
https://www.breastcancer.org/symptoms/types/recur_metast


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0