Care este riscul de recidiva a cancerului de san?

Pentru prima dată, noi date arată că riscul de recidivă a cancerului de sân se extinde în urmatorii 30 de ani de la primirea diagnosticului. Riscul depinde insa in unele cazuri si de complianta la tratament, asa cum este in cazul distinct al terapiilor hormonale din cazul cancerului de san ce raspunde la tratamentul de tip endocrin. 

In cele ce urmeaza aducem in discutie rezultatele a doua studii daneze, efectuate pe doua cohorte mari de femei ce au suferit cancer de san si au urmat terapie in doua ere diferite din punct de vedere al abordarii terapeutice, in urma cu 20- 30 de ani, respectiv cu 10-15 ani. In ceea ce priveste abordarea actualizata, una dintre concluziile importante consta in necesitatea compliantei la tratament, insa in toate situatiile monitorizarea regulata, vizitele la medicul curant, dar  si mentinerea unui stil de viata sanatos reprezinta masuri importante de prevenire si respectiv depistare timpurie a eventualei recidive.

La o mică proporție de femei, cancerul mamar este descoperit direct după ce s-a răspândit în alte părți ale corpului, când este vorba despre cancer de sân metastatic. Cancerul secundar, numit și cancer avansat sau metastatic, nu este vindecabil, iar scopul tratamentului este ameliorarea simptomelor.

Despre cancerul de sân 

Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân au peste 40 de ani, dar și femeile mai tinere pot dezvolta cancer mamar.

Newsletter DOC dedicat

Aproximativ 1 din 8 femei este diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții. Există șanse mari de gestionare a bolii, dacă cancerul mamar este detectat într-un stadiu incipient si tratat adecvat.

Din acest motiv, este esențial ca femeile să-și palpeze sânii în mod regulat, precum si ganglionii axilari  pentru a remarca orice modificări , sa efectueze anual o echografie si mamografie de san și să fie periodic  examinate de un specialist.

Simptome cancer de sân 

Cancerul de sân poate avea mai multe simptome, dar primul simptom vizibil este, de obicei, un nodul sau o zonă de țesut mamar îngroșat.

În cea mai mare parte nodulii la sân nu sunt canceroși, dar este întotdeauna cel mai bine să consulți un medic pentru a verifica.

De asemenea, ar trebui să consulți un specialist, dacă observi oricare dintre aceste simptome:

•    modificare a dimensiunii sau formei unuia sau ambilor sâni;
•    scurgeri de la oricare dintre mameloane;
•    un nodul sau umflătură la oricare dintre axile;
•    gropițe pe pielea sânilor;
•    erupție pe sau în jurul mameloanului;
•    schimbare a aspectului mamelonului, cum ar fi retragerea în interiorul sânului.

Durerea de sân nu este, de regulă, un simptom al cancerului de sân.

Factori de risc cancer de sân

Anumiți factori cresc riscul de a dezvolta cancer de sân:

•    vârsta – riscul crește pe măsură ce îmbătrânești;
•    antecedente familiale de cancer mamar la rudele apropiate- mama, bunica, matusa, sora;
•    un diagnostic anterior de cancer mamar;
•    un nodul anterior și necanceros la sân;
•    supraponderal sau obez;
•    consumul de alcool si tutun

Ce susțin studiile despre recidiva cancerului de sân? 

Primele date la care ne referim  provin dintr-un studiu1 danez care a implicat 20.315 femei care au fost tratate pentru cancer de sân operabil timpuriu între 1987 și 2004 și toate nu au fost bolnave în termen de 10 ani de când au primit diagnosticul. In acea perioada, tratamnetul abordat consta in cel chirurgical, chimioterapie si radioterapie. 

Urmărirea ulterioară a arătat că 2.595 de femei care au supraviețuit cancerului mamar au avut o recidivă a cancerului de sân la mai mult de 10 ani de la diagnosticul lor primar.

Recidiva de cancer de sân a fost de:

•    8,5% la 15 ani de la diagnosticul inițial; 
•    12,5% la 20 de ani de la diagnosticul inițial; 
•    15,2% la 25 de ani de la diagnosticul inițial; 
•    16,6% la 32 de ani de la diagnosticul inițial.

Riscul de recidivă a cancerului de sân a fost cel mai mare la începutul perioadei de studiu.

Femeile care aveau tumori primare mai mari de 20 mm,afectarea  ganglionilor limfatici și tumori pozitive pentru receptorii de estrogeni, au avut un risc mai mare de recidivă tardivă a cancerului de sân.

„Incidența noastră cumulativă ridicată observată a recidivei tardive a cancerului de sân este o preocupare, având în vedere prevalența în creștere a supraviețuitorilor pe termen lung”, a raportat echipa de cercetători.

Acest studiu confirmă investigațiile anterioare, dar este primul care raportează că cancerul de sân poate recidiva si la peste 30 de ani de la diagnostic. Totodată, cercetătorii menționează că tratamentul a evoluat considerabil de când femeile din studiu au fost diagnosticate, astfel încât prognosticul rezultatelor cu schemele de tratament actuale este incertă, insa asa cum vom vedea in urmatorul studiu intreprins tot de cercetatorii danezi, complianta pacientelor  este deosebit de importanta.

Cum s-a desfășurat cercetarea

Datele pentru studiu au provenit din baza de date clinică Danish Breast Cancer Group și din alte baze de date naționale. Cercetătorii s-au concentrat asupra femeilor care nu erau bolnave la 10 ani de la diagnosticul lor primar de cancer de sân în stadiul I sau II. Vârsta medie a participantelor la studiu a fost de 55 de ani.

Incidența cumulativă a recidivei cancerului de sân a fost cea mai mare pentru tumorile de gradul 1 cu patru sau mai mulți ganglioni limfatici pozitivi (37,9% la 10-25 de ani de la diagnosticul primar) și a fost cea mai scăzută pentru pacientele cu cancer de grad 3 și fără ganglioni implicați (7,5%).

Este posibil ca unele tumori considerate cu risc mai mic în urmă cu decenii și tratate în consecință, să fie considerate cu risc mai mare în vremuri mai recente.

Incidența cumulativă a recidivelor tardive de cancer de sân a fost, de asemenea, mai mare la pacientele mai tineri și la cele tratate cu o intervenție chirurgicală de conservare a sânilor în loc de mastectomie.

Așadar, riscul de recidivă pentru cancerul de sân a fost mai mare pentru femeile diagnosticate înainte de vârsta de 40 de ani, precum și pentru cele care au suferit o intervenție chirurgicală de conservare a sânilor, cele care au avut patru sau mai mulți ganglioni limfatici pozitivi și tumori primare de 20 mm sau mai mult.

Cancerul de sân ea fost  tratat in perioada la care ne referim folosind o combinație de opțiuni de tratament ce includ:

•    intervenția chirurgicală;
•    chimioterapia;
•    radioterapia.

Operația era  de obicei, primul tip de tratament în caz de cancer de sân, urmat de chimioterapie sau radioterapie. La ora actuala exista si alte posibilitati în unele cazuri, de tratamente hormonale sau țintite.

Un alt studiu3  a urmarit femeile aflate în premenopauză diagnosticate cu cancer de sân pozitiv cu receptorul de estrogen (ER) carora  li s-a  prescris pentru  5-10 ani de terapie endocrină pentru a preveni sau a întârzia recidiva. Studiul a evaluat asocierea dintre întreruperea precoce a terapiei endocrine și recurența cancerului de sân într-o cohortă de femei aflate în premenopauză.

Cum s-a desfășurat cercetarea

Studiul a urmarit 4503 de paciente cu cancer de sân ER-pozitiv in premenopauză care au inițiat terapie endocrină adjuvantă și au fost înregistrate în baza de date clinică Danish Breast Cancer Group (2002-2011). Femeile au fost excluse dacă au avut o recidivă sau au fost pierdute de urmărire la mai puțin de 1,5 ani după operația de cancer mamar. Terapia endocrină a fost considerată completă dacă pacienta a primit cel puțin 4,5 ani de tratament sau a întrerupt medicația cu mai puțin de 6 luni înainte de recidivă. 

Pe parcursul studiului, 1.001 (22%) femei au întrerupt terapia endocrină si s-au observat 202 (20%) recidive printre cele  care au întrerupt terapia endocrină.

Din restul de 3502 femei care au continuat  si au finalizat tratamentul recomandat, s-au observat  și 388 (11%) recidive.

 Rata estimată de recurență ajustată cu mai multe variabile a fost mai mare la femeile care au întrerupt terapia endocrină comparativ cu cele care și-au încheiat tratamentul (raportul de risc, 1,67; IC 95%, 1,25-2,14).

Aceste rezultate evidențiază importanța urmăririi clinice și a intervențiilor comportamentale care susțin persistența terapiei endocrine adjuvante pentru a preveni reapariția cancerului de sân.

Prevenirea cancerului de sân 

Deoarece cauzele cancerului de sân nu sunt cunoscute în totalitate, în prezent nu se știe dacă poate fi prevenit.

Dacă ai un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, există câteva opțiuni pe care să le ai în vedere.

Studiile au analizat legătura dintre cancerul de sân și dietă. Deși nu există concluzii certe, există beneficii pentru femeile care:

•    își menține o greutate sănătoasă;
•    fac sport regulat;
•    au un aport scăzut de grăsimi saturate;
•    nu beau alcool.

S-a sugerat că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de cancer de sân în aproape o treime din cazuri. Exercițiile fizice regulate și un stil de viață sănătos pot, de asemenea, îmbunătăți prognosticul pacientelor afectate de cancer de sân.


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul "The Incidence of Breast Cancer Recurrence 10-32 Years After Primary Diagnosis., publicat în Available at SSRN 3762484, autori: Pedersen, Rikke Noergaard, et al. 
2.NHS: „Breast cancer in women”, https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/

3.Early Discontinuation of Endocrine Therapy and Recurrence of Breast Cancer among Premenopausal Women, 2021, Lindsay J Collin , Deirdre P Cronin-Fenton, Thomas P Ahern, Michael Goodman 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0