Abcesul mamar: ce este si cum il deosebesti de cancerul mamar inflamator

Un abces mamar reprezintă o acumulare de puroi în interiorul sânului, cauzată de o infecție. Abcesul este dureros și afectează, în principal, femeile care alăptează, dar nu numai. Află mai multe din acest articol despre cauzele afecțiunii și cum se tratează.

Ce este abcesul mamar?

Abcesul mamar este un nodul dureros, plin cu puroi, care se dezvoltă sub pielea sânului. Este des întâlnit la femeile care alăptează. Dacă sânul este roșu și inflamat, este cazul să mergi imediat la medic. Dacă suferi de mastită, medicul îți poate prescrie antibiotice pentru a trata infecția.

Cauze abces mamar

Un abces mamar se poate forma dacă pacienta are o infecție la sân, numită mastită și dacă această infecție nu este tratată rapid. Mastita afectează, adeseori, femeile care alăptează, însă afecțiunea poate să apară și la femeile care nu sunt în perioada de alăptare, deși această situație este mai rară. Cele mai multe abcese mamare sunt cauzate de o infecție bacteriană și adeseori asociate cu mastita, o inflamație a țesutului mamar.

Recomandările Experților DOC

Infecțiile pot să apară când bacteriile de pe suprafața pielii sau bacteriile din gura bebelușului pătrund în ductele mamare printr-o crăpătură sau leziune care există pe pielea mamelonului sau printr-o mică deschizătură dintr-un duct galactofor. Dacă această infecție nu este tratată, se poate forma un abces mamar.

Abcesele mamare lactaționale sunt cel mai adesea cauzate de Staphylococcus aureus și specii de streptococi. De obicei, abcesele mamare care nu sunt lactaționale sunt rezultatul unei flore mixte cu S. aureus, Streptococcus și bacterii anaerobe.

Simptome abces mamar

Abcesele mamare reprezintă, deci, noduli tari și dureroși care se formează în sân și care:

  • pot fi roșii și umflați (inflamați)
  • se pot simți calzi la atingere
  • fac ca din mamelon să iasă puroi sau o secreție
  • pot fi asociați cu febră, frisoane și o stare generală de rău.

Când să mergi la medic?

Mergi întotdeauna la medic dacă observi orice fel de modificare la nivelul sânilor, cum ar fi un nodul mamar sau o secreție (din mameloane se scurge un lichid). Deși, de multe ori, situația nu este așa de gravă, în unele cazuri, astfel de simptome ar putea indica spre un cancer mamar, așa că nu trece cu vederea felul în care se simt sau arată sânii.

Tratament abces mamar

Este important că pacienta să primească tratamentul corespunzător pentru mastită cât mai curând posibil, pentru că tratamentul ajută la scăderea riscului de a se dezvolta un abces mamar. Dacă abcesul s-a dezvoltat, se tratează astfel:

Drenarea abcesului

Principalul tratament pentru un abces mamar este ca medicul să dreneze și să elimine puroiul din acea formațiune. Pentru a drena abcesul, se injectează un anestezic local, pentru a amorți zona de deasupra țesutului mamar infectat. Cu ajutorul unui ac și cu o seringă, puroiul este extras din abcesul mamar.

În cazul în care abcesul mamar este unul mare, acesta va necesită o incizie mai mare pentru ca puroiul să poată fi scos. După ce zona infectată a fost curățată de puroi, medicul va decide dacă o va lăsa deschisă sau dacă o va închide, lăsând un mic tub în interior, astfel încât puroiul să fie eliminat.

O compresă caldă poate fi de ajutor, la fel și folosirea unei creme hidratante.

Antibiotice

Pentru a elimina un abces mamar, medicul specialist poate prescrie un tratament cu antibiotice, pe care pacienta trebuie să le ia întocmai cum i-au fost prescrise. Tratamentul medicamentos nu trebuie întrerupt, chiar dacă pacienta se simte mai bine înainte de a-l fi terminat, ci trebuie să ducă tratamentul până la capăt.

Paracetamol

Pentru calmarea durerii și pentru scăderea febrei, pacienta poate lua paracetamol, însă medicul este cel mai în măsură să recomande clasele de medicamente care ajută în cazul unui abces mamar.

Intervenție chirurgicală

În cazuri rare, un abces mamar poate fi tratat printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă. Se mai folosește, c metodă de tratament, aspirația cu ac fin, ghidată ecografic.

Prognosticul pacientei cu abces mamar

Majoritatea pacientelor își revin în 2-3 săptămâni după mastită. Orice pacientă care continuă să aibă caracteristici de mastită după 5 săptămâni trebuie evaluată pentru malignitate sau infecție. Majoritatea abceselor mamare tind să apară în perioada postpartum și dacă apar la o femeie care nu alăptează, sarcina medicului este să excludă cancerul de sân inflamator, diabetul sau infecția cu micobacterie. 

Newsletter DOC dedicat

Complicațiile unui abces mamar sunt cicatricile, asimetria sânilor, durerea, fistula și retragerea complexului mamelon-areolă care duce la deformare cosmetică.

Diferențe între abcesul mamar și cancerul mamar inflamator

Dacă sânul pare roșu sau umflat, acesta nu este neapărat un motiv de îngrijorare. O astfel de zonă în care sânul este mai sensibil sau se observă o iritație pe suprafața acestuia este, de cele mai multe ori, un semn care indică o problemă frecventă cum ar fi o infecție.

În cazuri rare, o erupție cutanată, o durere sau o inflamație poate fi un semn al cancerului mamar inflamator, o formă de cancer care se dezvoltă rapid, în câteva luni sau chiar săptămâni.

Simptomele cancerului mamar inflamator rezultă dintr-o acumulare de lichid în sânul pacientei. Multe femei, însă, nu simt un nodul, ci mai degrabă observă:

  • o senzație de mâncărime care nu dispare;
  • o erupție pe piele care poate să semene cu înțepătura unei insecte;
  • mamelonul inversat sau înfundat; mamelonul devine plat;
  • tumefacție (umflarea zonei) și roșeață care afectează cel puțin o treime din sân;
  • pielea învinețită, de culoare roz sau de culoare mov-roșiatică;
  • pielea care are aspectul cojii de portocală;
  • sânul crește subit în dimensiuni;
  • sensibilitate la nivelul sânului sau acea senzație că sânul este „greu”;
  • ganglionii limfatici de la axilă sunt umflați ori ganglionii limfatici din apropierea claviculei sunt inflamați.

Controlul medical este important

Abcesul mamar și cancerul mamar inflamator nu sunt singurele probleme care pot face ca sânul să își schimbe aspectul. Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, este important să mergi la medic, pentru un control senologic. De reținut că majoritatea abceselor mamare sunt benigne, însă atunci când o pacientă care nu alăptează prezintă un abces mamar, ar trebui luată în considerare o etiologie mai nefastă, cum ar fi un carcinom inflamator.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Breast Abscess 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459122/
NIH - Inflammatory Breast Cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564324/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2