8 motive pentru importanta testelor genetice in cancerul mamar

Cele mai noi tehnologii si descoperiri din domeniu le permit acum oamenilor de stiinta sa efectueze teste genetice de mare precizie, care ajuta foarte mult pacientele cu cancer la sani, cat si femeile sanatoase (cele care doresc sa afle ce risc de cancer mamar au).

In prezent, exista si la noi in tara centre medicale ori clinici speciale care ofera servicii de acest gen (teste genetice) pentru pacientele care cred ca pot fi afectate de un factor ereditar, care le-ar putea creste riscul de a dezvolta un cancer mamar.

Iata cateva motive care te vor convinge de importanta testarii genetice in cancerul mamar, pentru ca tu sa afli cu certitudine ce riscuri ai:

1. Ai rude de sange (bunica, mama, surori, matusi), fie din partea mamei, fie din partea familiei tatalui tau care au fost diagnosticate cu cancer la san inainte de a implini varsta de 50 de ani.

2. In familia ta exista cazuri atat de cancer mamar, cat si de cancer ovarian, in special daca este vorba de aceeasi persoana care a avut aceste doua boli.

Newsletter DOC dedicat

3. Ai o ruda (sau mai multe rude apropiate) cu diagnostic de cancer mamar triplu negativ. Si in acest caz, testarea genetica este extrem de importanta.

4. Exista alte tipuri de cancer in familia ta, pe langa cancerul de san. Este important sa iti faci teste genetice daca in familie ai avut cazuri de cancer de prostata, melanom, cancer pancreatic, cancer de colon si cancer tiroidian.

5. Este deosebit de important sa iti evaluezi riscul, prin teste genetice de mare precizie, daca femeile din familia ta au avut cancer la ambii sani, nu doar la unul.

6. Un alt factor de care trebuie sa tii cont, in cazul in care ai fi dispusa sa iti faci teste genetice, este faptul ca apartii grupului etnic al evreilor Ashkenazi.

7. Testarea genetica este insotita de un argument foarte bun mai ales daca un barbat din familia ta a avut cancer mamar (sa nu uitam ca si barbatii pot face aceasta boala!).

8. Daca cineva din familia ta (femeie sau barbat) a fost testat pozitiv pentru depistarea unei gene anormale in privinta cancerului de san, este foarte important sa iti faci si tu teste genetice in acest sens, pentru a afla care este riscul tau.

Desigur, testarea genetica (pentru a afla daca ai un risc mare de a suferii mutatii ale genelor BRCA) poate fi luata in considerare si daca ai avut in familie multiple cancere mamare diagnosticate la aceeasi femeie.

Care sunt factorii de risc in cancerul mamar

Este esential sa stii ca exista anumite lucruri care iti cresc riscul de a dezvolta cancer la sani, inclusiv factori ce tin de stilul tau de viata, nivelurile hormonilor din organism si anumite afectiuni.

Supraponderalitatea sau obezitatea - Femeile care sunt supraponderale dupa debutul menopauzei au un risc mai mare de cancer mamar, in comparatie cu femeile care au o greutate normala. Esti supraponderala daca ai un indice de masa corporala intre 25 si 30. Obezitatea inseamna ca ai un indice de masa corporala egal cu 30 sau peste acest prag.

Alcoolul - consumul de alcool creste riscul de cancer mamar. Riscul creste cu fiecare unitate de alcool suplimentara, pe care o consumi pe zi.

Pilulele contraceptive - exista o crestere foarte mica a riscului de cancer mamar atunci cand iei pilule contraceptive.

Terapia de substitutie hormonala - Multe femei urmeaza o terapie de substitutie hormonala pentru a reduce simptomele menopauzei.

Sedentarismul - Exista o crestere mica a riscului de cancer mamar daca esti inactiva din punct de vedere fizic, iar asta inseamna ca faci mai putin de 150 de minute de exercitii de intensitate moderata, pe saptamana. Activitatea nu inseamna doar sport si exercitii ori mers la sala. Este important sa faci miscare, chiar si cand e vorba de activitati de intensitate moderata, precum alergatul, mersul pe jos etc.

Varsta - majoritatea cancerelor mamare apar la femeile de peste 50 de ani si, mai rar, la femeile sub 40 de ani.

Istoricul medical al familiei si genele mostenite - Unele femei au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar in comparatie cu populatia generala, pentru ca si alti membri din familia lor au avut anumite tipuri de cancer. Faptul ca ai mama, o sora sau o fiica diagnosticata cu cancer la san aproape ca iti dubleaza riscul de cancer mamar. Unele femei au un risc mai mare de cancer la san deoarece au o gena cu mutatii pe care au mostenit-o in familie. Se stie deja despre existenta mai multor mutatii ale unor gene, care cresc riscul de cancer la san si exista pe piata teste genetice pentru unele dintre acestea.

Expunerea la radiatii - Se stie ca aceste radiatii cresc riscul pentru multe tipuri de cancer.

Tesut mamar dens - Riscul de cancer mamar este mai mare la femeile care au tesut mamar mai dens. Pe langa acesti factori, exista si altii care iti influenteaza riscul de cancer la sani.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Cancer Research UK - https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/risks-causes/risk-factors
  • Breastcancer.org - https://www.breastcancer.org/symptoms/slideshows/genetic-testing?slide=1
  • National Breast Cancer Foundation - https://www.nationalbreastcancer.org/genetic-testing-for-breast-cancer
  • Breastcancer.org, organizatie non-profit - https://www.breastcancer.org/risk/factors/genetics
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0