Tehnici prin care poti combate anxietatea de separare a copiilor
Tehnici prin care poti combate anxietatea de separare a copiilor
Tehnici prin care poti combate anxietatea de separare a copiilor
Daca in perioada in care sunt bebelusi, copiii sunt dependenti total de parintii lor si rareori se despart de acestia, pe masura ce copilul creste, e firesc sa apara momentele de separare. Fie ca il duci la gradinita, fie ca il lasi la niste rude sau prieteni pret de cateva ore, copilul trebuie sa invete sa se descurce fara parinti pret de cateva ore. Cum cel mic nu poate face asta de unul singur, parintii sunt responsabili pentru dobandirea independentei copiilor.
Semnele care tradeaza anxietatea la separare a copilului sunt urmatoarele:
- Devine nelinistit cand aude ca va veti desparti pentru cateva ore
- Este in permanenta cu ochii pe ambii sau macar pe unul dintre parinti, pentru a fi sigur ca nu este abandonat
- Plange incontinuu atunci cand este lasat fara parinti undeva
- Are probleme de adaptare si refuza sa socializeze cu copiii, dar si cu adultii din jur
Cu cat observi mai repede probleme de acest gen la copilul tau, cu atat mai repede trebuie sa faci ceva pentru a trata anxietatea de separare. Pe masura ce copilul va creste, acest tip de anxietate va deveni din ce in ce mai acut si va afecta calitatea vietii copilului, dar si a parintilor sai.
Taie “cordonul ombilical”
Poate ca ai senzatia ca esti un parinte dur, prea aspru, insa atunci cand copilul tau arata semne de anxietate la separare, trebuie sa ii explici o singura data de ce si pentru cat timp veti fi separati, apoi sa pleci fara sa te uiti inapoi, neoferindu-i sansa sa te santajeze emotional. Ia-ti la revedere rapid si pleaca fara sa te uiti inapoi. Astfel, il vei invata sa accepte lucrurile asa cum sunt si nu ii vei oferi senzatia ca e benefic sa inoti impotriva curentului.
Creeaza propriul vostru ritual de “la revedere”
Fie ca este vorba despre o fraza folosita (“Pa-pa, prajiturico”), fie ca este vorba despre o actiune (batutul palmelor ori o imbratisare scurta), propriul ritual de “la revedere” il va ajuta pe cel mic sa simta ca detine controlul, stiind deja ce urmeaza. Daca in fiecare zi practicati acest ritual, copilul va intelege ca urmeaza sa se desparta de tine, dar va stii totodata ca nu e nimic rau in asta pentru ca ati mai facut-o si v-ati revazut la scurt timp dupa separare.
Foloseste obiecte “de tranzitie”
Un mic obiect drag de acasa il va ajuta pe cel mic sa faca trecerea de la propria casa la sala de cursuri de la gradinita ori la camera din tabara in care este plecat cu colegii. Obiectul drag de acasa il va face sa se simta confortabil, in siguranta.
Controleaza-ti propriile emotii
Nu poti avea pretentia de la cel mic sa isi controleze emotiile daca tu, adult fiind, nu poti face asta. Ia-ti la revedere de la el spunandu-i ferm “pa” si urandu-i o zi buna. Sub nicio forma nu trebuie sa iti tremure vocea, sa ai lacrimi in ochi ori sa il intrebi daca se teme de ce urmeaza ori daca este bine. Copilul simte dezechilibrul emotional si imita comportamentul parintelui iar tu, mai mult ca sigur, nu iti doresti asta.
Sursa foto: Shutterstock