Exercitii de respiratie care te scapa de stres

Acelasi sistem care activeaza reactia de stres in organism, sistemul nervos autonom, regleaza si alte functii, inclusiv frecventa cardiaca, tensiunea arteriala si frecventa respiratorie. Dar, spre deosebire de alte functii autonome, dificil sau imposibil de controlat, respiratia poate fi controlata usor.

Cand suntem stresati, respiratia tinde sa devina rapida si greoaie. Prin urmare, cea mai buna modalitate de auto-reglare a sistemului nervos si de scadere a nivelului de stres este sa respiram lent si adanc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata patru exercitii de respiratie pe care le puteti invata si aplica in cateva minute:

1. Respiratia abdominala 

Puneti o mana pe abdomen. Cand inspirati, veti observa ca mana de pe abdomen se misca in sus, iar cand expirati, in jos. Cand expirati, ati putea chiar sa apasati pe abdomen, pentru a elimina tot aerul din plamani.

 

2. Respiratia prin numarare 

Inspirati numarand pana la 3 sau 6. Tineti-va respiratia tot pana la 3 sau 6, in functie de ce ati ales, apoi expirati numarand putin mai mult. Alegeti numarul in functie de capacitatea plamanilor dvs.

3. Respiratia adanca in 3 pasi 

Mai intai inspirati adanc, apoi expirati, eliminand tot aerul din plamani. Acum, la urmatoarea respiratie, imaginati-va ca mai intai umpleti cu aer partile inferioare ale plamanilor, apoi pieptul si ulterior, partea superioara a plamanilor. Daca se efectueaza in mod corespunzator, veti avea senzatia ca plamanii va maseaza zona cervicala a spatelui si umerii, din interior spre exterior.

 

 

4. Respiratia de tip ocean 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inchideti partea din spate a gatului ca si cum ati respira printr-un pai. Cand faceti acest lucru, ar trebui sa auziti un mic suierat, pe masura ce inspirati si expirati. Exercitiul se face cu gura inchisa, inspirand si expirand pe nas. Unele persoane sustin ca suieratul respectiv se aseamana cu valurile care se sparg pe o plaja, de unde si denumirea de „respiratie de tip ocean”.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0