Notiuni generale depre boala ficatului gras

Boala ficatului gras nonalcoolic se refera la prezenta steatozei hepatice cand nu exista alte cauze pentru acumularea  grasimilor hepatice secundare (de exemplu consumul de alcool).

Boala ficatului gras poate progresa in ciroza si este probabil o cauza importanta a cirozei. Pacientii cu boala ficatului gras nonalcoolic au steatoza hepatica, cu sau fara inflamatie si fibroza. In plus, nu exista nici o cauza secundara a steatozelor hepatice.

Se disting doua forme ale acestei afectiuni hepatice: ficat gras nonalcoolic si steatohepatita nonalcoolica.

In prima forma este pezenta steatoza hepatica fara evidentierea unei inflamatii semnificative, in timp ce in cea de a doua categorie si anume steatohepatita,  steatoza este asociata cu inflamatia hepatica care din punct de vedere histologic are aproximativ aceleasi caractere cu inflamatia hepatica secundara consumului de alcool.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Boala ficatului gras nonalcoolic este intalnita in intreaga lume si este cea mai frecventa afectare hepatica in tarile industrializate occidentale, unde pricipalii factori de risc sunt reprezentati de obezitate, diabet zaharat, dislipidemie si sindrom metabolic.

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu aceasta boala au varsta cuprinsa intre 40 si 50 ani, sunt afectati in egala masura atat femeile cat si barbatii.

De obicei, pacientii sunt asimptomatici dar poate sa ne atraga atentia senzatia de oboseala, starea de rau si disconfortul abdominal, in special la nivelul abdomenului superior. Este mai probabil ca pacientul sa ajunga in atentia unui medic atunci cand analizele de laborator au evidentiat cresterea transaminazelor sau ecografia abdominala efectuata intamplator a evidentiat steatoza hepatica.

La examenul clinic se poate remarca hepatomegalia, si alte semne specifice daca este vorba despre un stadiu avansat al acestei afectiuni si anume ciroza hepatica.

Cine intra in categoria de risc crescut de steatoza hepatica

Predispozitie la boala de ficat gras nonalcoolic au:

  • Pacientii supraponderali sau obezi
  • Pacientii care sufera de diabet de tip 2
  • Persoanele peste 50 de ani
  • Persoanele care sufera de hipertensiune
  • Persoanele cu colesterolul marit
  • Persoanele care au slabit in ritm alert, fie in urma unei interventii chirurgicale bariatrice, fie din cauza malnutritiei

 

 
 

Cum se trateaza boala de ficat gras nonalcoolic

Din fericire, ficatul gras este reversibil. Cu toate ca nu exista un tratament medicamentos care sa trateze steatoza hepatica, modificarea dietei si a stilului de viata vor fi suficiente pentru combaterea acestei afectiuni hepatice.

In primul rand, daca pacientul este supraponderal, scaderea in greutate reprezinta o prioritate. Prin reducerea numarului de kilograme, se reduce in primul rand grasimea de la nivelul ficatului, precum si riscul de infarct sau de atac vascular cerebral. Daca ai dibet de tip 2 asociat cu steatoza hepatica, este extrem de important sa slabesti pentru a avea un indice de masa corporala sanatos.

Apoi, e important sa iti tratezi afectiunile asociate precum hipertensiunea ori hipercolesterolemia. In acest fel, vei reusi sa reduci riscurile cardiace.

Vei limita consumul de alcool intrucat chiar daca boala de ficat gras nonalcoolic nu este cauzata de consumul de bauturi alcoolice, alcoolul poate crea daune majore la nivel hepatic, favorizand acumularea de grasimi, dar si inflamatia.

Dieta este si ea foarte importanta in tratarea steatozei hepatice. Pacientul care sufera de aceasta afectiune va adopta o dieta sanatoasa, saraca in grasimi nesanatoase si bogata in legume, fructe si cereale integrale. Produsele procesate, alimentele semi-preparate, produsele de tip fast-food ori cele de patiserie vor fi eliminate din dieta.

Stilul de viata seentar este un mare aliat al bolii de ficat gras, de aceea e importanta miscarea pentru pacientul care primeste acest diagnostic. Se recomanda cel putin 30 de minute de sport pe zi, minimum 5 zile din 7. Alegerea sportului practicat se va face in functie de greutatea si mobilitatea pacientului, insa orice activitate fizica este binevenita, fie ca e vorba despre o plimbare in aer liber sau o ora de inot, fie ca este vorba despre yoga, antrenamente cardio sau aerobic.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0