Modalitati de diagnostic in boala ficatului gras non-alcoolic

Boala de ficat gras non-alcoolic poate fi diagnosticata cu ajutorul mai multor metode de diagnostic.

Boala a ficatului gras non-alcoolic cuprinde un spectru larg de patologie variind de la steatoza simplă neînsoțită de inflamație sau fibroză până la steatohepatita non-alcoolică (NASH), la ciroza și carcinomul hepatocelular. Creșterea globală a prevalenței obezității, a diabetului de tip 2 și a sindromului metabolic a condus la o incidență crescândă a bolii ficatului gras non-alcoolic. A fost recunoscută ca fiind cea mai frecventă boală hepatică din lumea occidentală, cu o prevalență estimată de 20% până la 30%. Creșterea incidentei bolii ficatului gras non-alcoolic a devenit o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din punct de vedere histologic pacienții cu boala a ficatului gras non-alcoolic si normoponderali au avut un grad mai scăzut de steatoză și o fibroză mai puțin avansată, dar o inflamație lobulară mai severă decât cei obezi.

În ciuda progreselor înregistrate în utilizarea instrumentelor de imagistică pentru a diagnostica steatoza hepatică, în prezent nu există modalități imagistice pentru diagnostic diferențial intre boala ficatului gras non-alcoolic si steatoză hepatica simplă. Dintre caracteristicile ficatului gras non-alcoolic, fibroza este clinic cea mai importantă deoarece fibroza avansată afectează rezultatele clinice. Pentru o diagnosticare mai precisă a fibrozei, pot fi utile doua modalități și anume elastografia tranzitorie și elastografia prin rezonanță magnetică. Dintre acestea, elastografia tranzitorie poate fi utilă în special la pacienții normoponderali cu boala ficatului gras non-alcoolic deoarece este supusă unei anumite rate de rezultat fals la persoanele obeze.

 

 

Biopsia hepatica reprezintă, de asemenea, o metoda de diagnostic relevanta in cazul steatozei hepatice. Medicul va recolta, sub anestezie, o mostra de tesut de la nivelul ficatului, pe care o va trimita la laborator pentru a fi analizata la microscop. Astfel, se vor putea depista urmele de inflamatie, precum si depozitele de grasime ori hepatocitele afectate.

Diagnosticarea steatozei hepatice este extrem de importanta intrucat pacientul poate sa isi adapteze stilul de viata astfel incat boala de ficat gras sa il afecteze cat mai putin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu exista un tratament anume pentru steatoza hepatica, insa exista o serie de strategii care pot ajuta in combaterea ficatului gras. Este vorba despre metode precum:

  • Renuntarea la consumul de alcool
  • Adoptarea unei diete sanatoase (limitarea carbohidratilor precum painea, cartofii sau painea, precum si a prajelilor si alimentelor procesate)
  • Renuntarea la consumul de bauturi indulcite
  • Adoptarea unui stil de viata activ, din care sportul sa faca parte
  • Eliminarea kilogramelor in plus, daca acestea exista sau mentinerea greutatii

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0