Fructe benefice pentru ficatul gras

Ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de steatoza hepatică, este o afecțiune care apare atunci când se acumulează depozite de grăsime la nivelul ficatului. Aceste depozite cauzează inflamație, afectând funcțiile hepatice.

Din fericire, boala de ficat gras este o afecțiune reversibilă, ce poate fi vindecată prin modificarea dietei și a stilului de viață.

De ce este importată dieta în ficatul gras

Medicii recomandă să se adopte o dietă echilibrată, bazată pe alimente de proveniență organică. Este indicat să se evite consumul de grăsimi, alimente procesate, dulciuri sau produse de patiserie, precum și consumul de sucuri sau băuturi alcoolice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce alimente ar trebui să consumi dacă ai ficat gras

Unele alimente pot accelera procesul de eliminare a depozitelor de grăsime de la nivelul ficatului, iar printre acestea se numără și fructele care trebuie să înlocuiască dulciurile bogate în grăsimi și zahăr, din care poți alege să consumi câte o porție rezonabilă, alternativ, în fiecare zi. Evident nu trebuie făcut exces, pentru că ele conțin fructoză și nu trebuie consumate sub formă de suc, ci ca atare pentru a furniza sistemului digestiv fibrele și antioxidanții prețioși.

Ce fructe poți să consumi

Lămâia

Lămâia are capacitatea de a accelera procesul de eliminare a toxinelor, fiind un aliat de preț al ficatului sănătos. Acest fruct citric stimulează digestia și facilitează funcțiile hepatice, nu conține fructoză și nu are calorii.

Grepfrutul

Conține doi antioxidanți primari: naringina și naringenina. Acestea pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice. Un studiu din 2019 sugerează că naringina poate proteja împotriva steatozei hepatice induse de alcool prin reducerea stresului oxidativ 1. Cu toate acestea, mai multe medicamente care sunt metabolizate în ficat pot interacționa cu grepfrutul, așa că ar trebui să consulți medicul înainte de a consuma acest citric.

Para

Perele nu numai că sunt bogate în nutrienți de preț, dar și foarte gustoase, însă totodată sunt extrem de benefice în caz de steatoza hepatică. Perele conțin o serie de substanțe care stimulează secreția sucurilor gastrice și purifică totodată pancreasul și ficatul.

Mai mult decât atât, perele conțin o mare cantitate de apa, fiind excelente în timpul curelor de slăbire. Fiind bogate în conținutul de fibre insolubile, perele reglează tranzitul intestinal, combat constipația și totodată reduc nivelul de colesterol din organism.

Pepenele roșu 

Câte o felie de pepene roșu pe săptămână este recomandată să se consume în caz de steatoza hepatică, pentru a potoli pofta de dulce într-o manieră sănătoasă. Pepenele roșu, prin efectul diuretic și depurativ  contribuie la  eliminarea reziduurile acumulate la nivelul ficatului, permițându-i acestuia să funcționeze corespunzător.

Căpșunele 

Căpșunele au un indice glicemic scăzut și ajută la detoxifierea ficatului și a întregului organism. Acestea sunt bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți de preț. Substanțele acide naturale care se regăsesc în căpșune acționează precum un antiinflamator eficient. Datorită concentrației ridicate de apă, acestea combat retenția de fluide, reduc hipertensiunea și totodată scad și nivelul de acid uric din organism. Cantitatea mare de potasiu, magneziu, fier, fosfor, iod și calciu, face din căpșune un aliat de preț al sănătății.

Tamarind 

Fructele de tamarind mai sunt numite și curmale indiene. Acestea stimulează digestia și contribuie la detoxifierea organismului. Tamarindul purifică sângele, reduce nivelul de colesterol, dar contribuie și la reducerea depozitelor de grăsime de la nivelul ficatului. Fructele de tamarind se pot consuma ca atare, însă se pot consuma și sub formă ceai, preparat din extractul de tamarind.

Merișoare

Merișoarele conțin antocianine, care sunt antioxidanți care conferă acestor fructe culoarea lor distinctă.  Mai multe studii pe animale au demonstrat că merișoarele întregi, precum și extractele sau sucurile lor, pot ajuta la menținerea ficatului sănătos. Consumul acestor fructe timp de 21 de zile a protejat ficatul de leziuni. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Strugurii

Strugurii, în special cei roșii și negri, conțin o varietate de compuși vegetali benefici. Cel mai cunoscut este resveratrolul, care are o serie de beneficii pentru sănătate.Multe studii pe animale au arătat că strugurii și sucul de struguri pot aduce beneficii ficatului.

Studiile au descoperit că pot avea diverse beneficii, inclusiv reducerea inflamației, prevenirea daunelor și creșterea nivelului de antioxidanți. Un mic studiu efectuat pe pacienții cu steatoza hepatică non-alcoolică a arătat că suplimentarea cu extract de sâmburi de struguri timp de 3 luni a ajutat la îmbunătățirea funcției hepatice.

Un studiu din 2014 sugerează că semințele de struguri, precum și pielea și pulpa, conțin o cantitate semnificativă de antioxidanți 2. Acești antioxidanți par să fie asociați cu protecția împotriva factorilor care afectează funcționarea ficatului. Consumul de struguri întregi, cu sămânță, este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă. Un supliment cu extract de semințe de struguri poate oferi, de asemenea, antioxidanți.

Fructele de pădure 

Acestea au de asemenea un indice glicemic scăzut și sunt bogate în antocianide, cu rol în suportul stresului oxidativ și regenerare. Alege o mână de fructe de pădure cât mai intens colorate în mod natural- mure, afine, zmeura, frăguțe. În plus, afinele ajută la creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante.

Un studiu a arătat că tipurile de antioxidanți găsiți în mod obișnuit în afine au încetinit dezvoltarea leziunilor și a fibrozei, care este dezvoltarea țesutului cicatricial, în ficatul șobolanilor 3.
În plus, s-a demonstrat că extractul de afine inhibă creșterea celulelor canceroase ale ficatului uman în studiile pe eprubetă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acest efect poate fi replicat la om.

Includerea acestor fructe de pădure în dietă este o modalitate bună de a te asigura că ficatul tău este aprovizionat cu antioxidanții de care are nevoie pentru a rămâne sănătos.

Avocado

Cercetările din 2015 au analizat rolul anumitor alimente la persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică 4. Cercetătorii raportează că avocado poate ajuta la scăderea lipidelor din sânge sau a grăsimilor și poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla cu siguranță dacă persoanele cu această afecțiune pot beneficia de consumul de avocado.

Ceea ce se știe este că persoanele care mănâncă avocado au mai multe șanse să aibă un indice de masă corporală (IMC) și circumferința taliei mai mici. Potrivit unui studiu din 2013, acestea pot avea, de asemenea, niveluri mai ridicate de colesterol HDL (bun).

Alimentele enumerate mai sus au demonstrat efecte benefice asupra ficatului. 

Printre aceste beneficii se numără:

  •  risc redus de boli hepatice și cancer
  • niveluri mai mari de antioxidanti si enzime 
  • protecție împotriva toxinelor dăunătoare

Cum mai poți să ai grijă de ficat

Pe lângă modificările pe care le poți face la nivelul dietei, este important să încerci să adopți un stil de viață mai sănătos, în general. Mișcarea este foarte importantă în reducerea depozitelor de grăsime de pe abdomen, de aceea sportul este recomandat. Sunt necesare cel puțin 30 de minute dedicate sportului, în fiecare zi, pentru vindecarea bolii de ficat gras.

Cunoaște-te mai bine

Reducerea nivelului de colesterol reprezintă, de asemenea, un aspect important în combaterea steatozei hepatice. Tratamentul medicamentos, suplimentarea cu acizi grași Omega 3 și alți antioxidanți prețioși, precum și adoptarea dietei sănătoase și sportul pot reduce nivelul de colesterol “rău” din organism și de trigliceride.

Și diabetul trebuie să fie ținut sub control în caz de steatoză hepatică. Aceste două afecțiuni apar adesea împreună. Dieta și sportul pot fi de ajutor în această situație.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Naringin attenuates alcoholic liver injury by reducing lipid accumulation and oxidative stress”, publicat în Life Sci. 2019 Jan 1, autori: Chuying Zhou, Yuling Lai, Peng Huang, Lingpeng Xie, Haiyan Lin, Zhenting Zhon
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30031061/
2 Studiul „Antioxidant potential of different grape cultivars against Fenton-like reagent-induced liver damage ex-vivo”, publicat în Indian J Biochem Biophys, 2014 Oct;51(5):372-7, autori: Indrani Singha, Subir Kumar Das
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25630107/
3 Studiul „Effects of blueberry on hepatic fibrosis and transcription factor Nrf2 in rats”, publicat în World J Gastroenterol. 2010 Jun 7, autori: Yu-Ping Wang, Ming-Liang Cheng, Bao-Fang Zhang, Mao Mu, Jun Wu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20518088/
4 Studiul „Oily fish, coffee and walnuts: Dietary treatment for nonalcoholic fatty liver disease”, publicat în World J Gastroenterol. 2015 Oct 7, autori: Vikas Gupta, Xian-Jun Mah, Maria Carmela Garcia, Christina Antonypillai și David van der Poorten
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588084/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0