Beneficii pepene roșu: de ce să consumi mai mult?

Pepenele roșu este un fruct ideal de vară, deoarece oferă hidratare și este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoaștem, pepenele roșu conține cea mai mare cantitate de apă.

Ce substanțe nutritive există în pepenele roșu?

Acest fruct oferă săruri minerale, evidențiindu-se prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi și pe care o mai găsim în cantitate mare în roșii, dar și în alte fructe și legume de această culoare. Pe lângă magneziu și potasiu, pepenele roșu conține fibre, beta caroten și acid folic.

Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Trebuie să se ia în considerare că două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă. Însă calitățile pepenelui roșu nu se opresc aici, fiind de ajutor, de exemplu, și la eliminarea deșeurilor din organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce efecte are pepenele roșu?

  • hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă;
  • are rol antioxidant, datorită licopenului pe care-l conține;
  • este ideal pentru scăderea în greutate;
  • stimulează diureza.

Pepenele se consumă crud, pe stomacul gol, nicidecum după masă. Însă, dacă, de exemplu, ai prea mult pepene în frigider și nu mai ai poftă să-l consumi că atare, îți poți pregăti un smoothie din pepene adăugând și alte fructe ori condimente (căpșuni, zmeură, mentă, ghimbir) sau legume (spanac, castraveți etc.).

Valori nutriționale pepene roșu

O cană (152 de grame) de pepene roșu, tăiat cubulețe, conține:

  • 43 de calorii
  • 0 grame de grăsimi
  • 2 miligrame de sodiu
  • 11 grame de carbohidrați (dintre care 9 grame de zahăr)
  • 1 gram de fibre.

O cană de pepene roșu îți va oferi următoarele procente de vitamine (doză zilnică recomandată):

  • 21% din doza de vitamina C
  • 17% din doza de vitamina A
  • 2% fier
  • 1% calciu.

Totodată, pepenele roșu conține mici cantități de tiamină (sau vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), vitamina B6, acid folic (sau vitamina B9), acid pantotenic (sau vitamina B5), magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, colină, licopen și betaină.

Cum consumi pepenele roșu?

Deoarece pepenele este gustos și răcoritor, poate fi cu ușurință inclus în orice dietă. Ia în considerare următoarele ponturi:

Băutură delicioasă la blender

Pune miezul de pepene roșu și câteva cuburi de gheață într-un blender, pentru a obține o băutură rece și răcoritoare, care te va hidrata după exercițiile fizice sau după o zi petrecută la soare.

În salată

Dă un strop de gust deosebit și de culoare unei salate, combinând puțin miez de pepene roșu cubulețe, frunze de mentă și mozzarella proaspătă, așezate pe un pat de frunze de spanac. Stropește totul cu un dressing de ulei de măsline și oțet balsamic sau doar cu puțin oțet.

Semințe coapte

Și semințele pepenelui sunt bune pentru consum, deoarece conțin vitamine. Păstrează, deci, semințele din pepene și pune-le într-o tavă la cuptor, 15-20 de minute, pentru a obține o gustare delicioasă, pe care o poți face în avans pentru o seară de film, de exemplu. Dacă vrei, adaugă peste ele puțină sare la final.

Ce mai poți face cu pepenele? De exemplu, un gazpacho exotic de pepene roșu. Iată de ce ai nevoie!

Ingrediente:
750 g de pepene roșu (miez)
250 g de roșii coapte, tăiate în sferturi
un cățel de usturoi
o jumătate de ardei gras roșu
o jumătate de ceapă
o linguriță de oțet de mere
2 linguri de ulei de măsline
un pahar cu apă (opțional, depinde cât de subțire sau dens vrei să fie gazpacho-ul)
un vârf de sare

Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele în blender, mai puțin uleiul. Acesta se adaugă după ce ai obținut această supă cremoasă, la sfârșit. Înainte de a servi gazpacho-ul exotic de pepene, îl lași la frigider cel puțin o oră, pentru a se răci cât mai bine. Înainte de servire, poți adăuga și două sau trei cuburi de gheață.

Ce beneficii pentru sănătate are pepenele roșu?

Susține sănătatea inimii

Pepenele roșu conține cantități mari de licopen, care protejează celulele și scade riscul de boli cardiovasculare. Un studiu publicat în Jurnalul American pentru Hipertensiune a dezvăluit faptul că extractul de pepene roșu scade tensiunea arterială în rândul persoanelor supraponderale. Pepenele roșu conține, de asemenea, și arginină, care reduce acumularea grăsimilor în exces și îmbunătățește circulația sangvină.

Are proprietăți antiinflamatoare

Licopenul din pepenele roșu este cel care oferă acestui fruct proprietățile antiinflamatoare. Reducerea inflamației este benefică în special pentru persoanele care suferă de artrită.

Hidratează excelent

Pepenele hidratează organismul, iar hidratarea este extrem de importantă, cu atât mai mult pe timpul verii când transpirăm mai mult. Zeama pepenelui conține cantități mari de electroliți, foarte importanți pentru menținerea hidratarii și pentru prevenirea insolației.

Îmbunătățește digestia

Pepenele roșu este bogat în fibre, ceea ce înseamnă că digestia este facilitată de consumul acestui fruct.

Susține sănătatea pielii și a părului

Pepenele roșu conține vitamina A din belșug, care stimulează regenerarea celulelor de colagen și elastină.

Poate preveni cancerul

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, pepenele roșu poate avea un rol în prevenirea cancerului. Licopenul s-a dovedit a fi eficient în special în prevenirea cancerului de prostată.

Poate îmbunătăți performanțele sportive

Consumul de pepene roșu reduce rigiditatea musculară și previne apariția febrei musculare a doua zi după un antrenament intens, care solicită musculatura foarte tare. Întrucât circulația este îmbunătățită de aminoacizii precum arginina, sportivul poate scăpa de febra musculară dacă mănâncă în mod constant pepene roșu atunci când se antrenează.

Nici coaja de pepene nu ar trebui să fie neglijată, întrucât consumul acesteia are, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru organism. Coaja de pepene conține nutrienți precum: vitamina C, vitamina B6, fibre, potasiu și citrulină, un antioxidant care protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Coaja de pepene roșu conține cantități mai mari de citrulină decât miezul de pepene roșu. Aceasta poate fi consumată în mai multe feluri: tăiată subțire în salate, murată împreună cu diverse legume sau într-un smoothie de fructe și legume.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Live Science - Watermelon: Health Benefits, Risks & Nutrition Facts
https://www.livescience.com/46019-watermelon-nutrition.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0