

Beneficii pepene roșu: de ce să consumi mai mult?
Beneficii pepene roșu: de ce să consumi mai mult?
Beneficii pepene roșu: de ce să consumi mai mult?
1. Pepene roșu: ce substanțe nutritive conține?
2. Pepene roșu: efecte în corp și valori nutriționale
3. Cum consumi pepene roșu?
4. Beneficii pepene roșu
a. Beneficii pepene roșu: susține sănătatea inimii
b. Beneficii pepene roșu: reduce inflamația
c. Beneficii pepene roșu: hidratează excelent
d. Beneficii pepene roșu: îmbunătățește digestia și ajută la slăbit
e. Beneficii pepene roșu: susține sănătatea pielii și a părului
f. Beneficii pepene roșu: scade riscul de cancer
g. Beneficii pepene roșu: poate îmbunătăți performanțele sportive
Pepenele roșu este un fruct ideal de vară, deoarece oferă hidratare și este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoaștem, pepenele roșu conține cea mai mare cantitate de apă.
Pepene roșu: ce substanțe nutritive conține?
Acest fruct oferă săruri minerale, evidențiindu-se prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi și pe care o mai găsim în cantitate mare în roșii, dar și în alte fructe și legume de această culoare. Pe lângă magneziu și potasiu, pepenele roșu conține fibre, beta caroten și acid folic.
Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Trebuie să se ia în considerare că două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă. Însă calitățile pepenelui roșu nu se opresc aici, fiind de ajutor, de exemplu, și la eliminarea deșeurilor din organism.
Pepene roșu: efecte în corp și valori nutriționale
- hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă;
- are rol antioxidant, datorită licopenului pe care-l conține;
- este ideal pentru scăderea în greutate;
- stimulează diureza.
Pepenele se consumă crud, pe stomacul gol, nicidecum după masă. Însă, dacă, de exemplu, ai prea mult pepene în frigider și nu mai ai poftă să-l consumi ca atare, îți poți pregăti un smoothie din pepene roșu adăugând și alte fructe ori condimente (căpșuni, zmeură, mentă, ghimbir) sau legume (spanac, castraveți etc.).
O cană (152 de grame) de pepene roșu, tăiat cubulețe, conține:
43 de calorii
0 grame de grăsimi
2 miligrame de sodiu
11 grame de carbohidrați (dintre care 9 grame de zahăr)
1 gram de fibre
O cană de pepene roșu îți va oferi următoarele procente de vitamine și minerale (doză zilnică recomandată):
21% din doza de vitamina C
17% din doza de vitamina A
2% fier
1% calciu.
Totodată, pepenele roșu conține mici cantități de tiamină (sau vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), vitamina B6, acid folic (sau vitamina B9), acid pantotenic (sau vitamina B5), magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, colină, licopen și betaină.
Cum consumi pepene roșu?
Deoarece pepenele este gustos și răcoritor, poate fi cu ușurință inclus în orice dietă. Ia în considerare următoarele ponturi:
Pune miezul de pepene roșu și câteva cuburi de gheață într-un blender, pentru a obține o băutură rece și răcoritoare, care te va hidrata după exercițiile fizice sau după o zi petrecută la soare.
Dă un strop de gust deosebit și de culoare unei salate, combinând puțin miez de pepene roșu cubulețe, frunze de mentă și mozzarella proaspătă, așezate pe un pat de frunze de spanac. Stropește totul cu un dressing de ulei de măsline și oțet balsamic sau doar cu puțin oțet.
Și semințele pepenelui sunt bune pentru consum, deoarece conțin vitamine. Păstrează, deci, semințele din pepene și pune-le într-o tavă la cuptor, 15-20 de minute, pentru a obține o gustare delicioasă, pe care o poți face în avans pentru o seară de film, de exemplu. Dacă vrei, adaugă peste ele puțină sare la final.
Ce mai poți face cu pepenele? De exemplu, un gazpacho exotic de pepene roșu. Iată de ce ai nevoie!
Ingrediente:
750 g de pepene roșu (miez)
250 g de roșii coapte, tăiate în sferturi
un cățel de usturoi
o jumătate de ardei gras roșu
o jumătate de ceapă
o linguriță de oțet de mere
2 linguri de ulei de măsline
un pahar cu apă (opțional, depinde cât de subțire sau dens vrei să fie gazpacho-ul)
un vârf de sare
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele în blender, mai puțin uleiul. Acesta se adaugă după ce ai obținut această supă cremoasă, la sfârșit. Înainte de a servi gazpacho-ul exotic de pepene, îl lași la frigider cel puțin o oră, pentru a se răci cât mai bine. Înainte de servire, poți adăuga și două sau trei cuburi de gheață.
Beneficii pepene roșu
Iată ce beneficii pentru sănătate are consumul de pepene roșu:
Beneficii pepene roșu: susține sănătatea inimii
Pepenele roșu conține cantități mari de licopen, care protejează celulele și scade riscul de boli cardiovasculare. Un studiu publicat în Jurnalul American pentru Hipertensiune a dezvăluit faptul că extractul de pepene roșu scade tensiunea arterială în rândul persoanelor supraponderale. Pepenele roșu conține, de asemenea, și arginină, care reduce acumularea grăsimilor în exces și îmbunătățește circulația sangvină.
Beneficii pepene roșu: reduce inflamația
Licopenul din pepenele roșu este cel care oferă acestui fruct proprietățile antiinflamatoare. Reducerea inflamației este benefică în special pentru persoanele care suferă de artrită. Pepenele verde are niveluri ridicate de mai mulți micronutrienți, inclusiv citrulină. O analiză recentă arată că studiile pe linii celulare și pe animale au arătat scăderi ale factorului de necroză tumorală-alfa și IL-1 beta, care sunt proinflamatorii și creșteri ale IL-10, care este antiinflamatoare, la administrarea acestui micronutrient.
Beneficii pepene roșu: hidratează excelent
Pepenele hidratează organismul, iar hidratarea este extrem de importantă, cu atât mai mult pe timpul verii când transpirăm mai mult. Aproape 92% din pepene este apă, ceea ce ajută la hidratarea rapidă a organismului. Zeama pepenelui conține cantități mari de electroliți, foarte importanți pentru menținerea hidratarii și pentru prevenirea insolației; în pepene se găsesc potasiu și magneziu, minerale care ajută la menținerea echilibrului hidric și la prevenirea deshidratării.
Beneficii pepene roșu: îmbunătățește digestia și ajută la slăbit
Pepenele roșu este bogat în fibre, ceea ce înseamnă că digestia este facilitată de consumul acestui fruct. Fiind compus în mare parte din apă, pepenele roșu este ușor de digerat și ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Un studiu a arătat că două căni de pepene proaspăt pe zi au fost asociate cu greutatea corporală mai mică și cu un grad de foame mai scăzut, sugerând că pepenele verde este o gustare sănătoasă pentru a ajuta la pierderea în greutate și la reducerea poftei de mâncare.
Beneficii pepene roșu: susține sănătatea pielii și a părului
Pepenele roșu susține sănătatea pielii datorită conținutului său bogat în antioxidanți, vitamine și apă, care contribuie la hidratarea, protecția și regenerarea pielii. Cum spuneam, aproximativ 92% din pepenele roșu este apă, ceea ce ajută la menținerea pielii hidratate și elastice, consumul prevenind uscarea pielii și aspectul tern.
Licopenul, un antioxidant puternic, protejează pielea împotriva daunelor cauzate de razele UV și a îmbătrânirii premature, iar vitamina C stimulează producția de colagen, o proteină esențială pentru elasticitatea și fermitatea pielii. Beta-carotenul și vitamina A contribuie la refacerea celulelor pielii și reduc inflamațiile, ajutând la calmarea iritațiilor și a roșeții. Pepenele este de folos și în cazul pielii sensibile sau afectate de acnee, datorită efectelor sale antiinflamatoare. De asemenea, pepenele roșu conține și glutation, un compus care ajută la eliminarea toxinelor și la prevenirea stresului oxidativ. Conținutul de aminoacizi, precum citrulina, ajută la circulația sângelui și la vindecarea mai rapidă a pielii în caz de leziuni.
Beneficii pepene roșu: scade riscul de cancer
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, pepenele roșu poate avea un rol în prevenirea cancerului. Consumul regulat de licopen a fost asociat cu un risc redus de cancer de prostată, pepenele verde fiind o sursă importantă de licopen, având chiar un conținut mai ridicat decât roșiile.
Licopenul și vitamina C pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, reducând astfel stresul oxidativ care poate duce la deteriorarea celulelor și la dezvoltarea cancerului. Deși majoritatea studiilor se concentrează pe cancerul de prostată, consumul de alimente bogate în antioxidanți este în general asociat cu un risc mai scăzut de diverse tipuri de cancer.
Este important de menționat că, deși consumul de pepene verde poate contribui la reducerea riscului de cancer, acesta ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate.
Beneficii pepene roșu: poate îmbunătăți performanțele sportive
Consumul de pepene roșu reduce rigiditatea musculară și previne apariția febrei musculare a doua zi după un antrenament intens, care solicită musculatura foarte tare. Întrucât circulația este îmbunătățită de aminoacizii precum arginina, sportivul poate scăpa de febra musculară dacă mănâncă în mod constant pepene roșu atunci când se antrenează.
Nici coaja de pepene nu ar trebui să fie neglijată, întrucât consumul acesteia are, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru organism. Coaja de pepene conține nutrienți precum: vitamina C, vitamina B6, fibre, potasiu și citrulină, acel antioxidant care protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Coaja de pepene roșu conține cantități mai mari de citrulină decât miezul de pepene roșu. Aceasta poate fi consumată în mai multe feluri: tăiată subțire în salate, murată împreună cu diverse legume sau într-un smoothie de fructe și legume.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Why Watermelon Should Be Part of Your Diet
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-watermelon
PMC - Watermelon Intake Is Associated with Increased Nutrient Intake and Higher Diet Quality in Adults and Children, NHANES 2003–2018
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9692283/
Studiul „Watermelon Intake Is Associated with Increased Nutrient Intake and Higher Diet Quality in Adults and Children, NHANES 2003–2018”, apărut în Nutrients. 2022 Nov 18;14(22):4883. doi: 10.3390/nu14224883, autori: Kristin Fulgoni, Victor L Fulgoni III
PMC - Impact of a 3-Month Anti-inflammatory Dietary Intervention Focusing on Watermelon on Body Habitus, Inflammation, and Metabolic Markers: A Pilot Study
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6958645/s
Studiul „Impact of a 3-Month Anti-inflammatory Dietary Intervention Focusing on Watermelon on Body Habitus, Inflammation, and Metabolic Markers: A Pilot Study”, apărut în Nutr Metab Insights. 2020 Jan 13;13:1178638819899398. doi: 10.1177/1178638819899398, autori: Michael D Wirth et al.
Te-ar mai putea interesa și...